Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Κίνδυνος για έλλειψη ανοσοσφαιρίνης στην αγορά


Τον κίνδυνο ελλείψεων φαρμακευτικών προϊόντων φυσιολογικής αιμοσφαιρίνης από την ελληνική αγορά, επισημαίνει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε σχετικό έγγραφο προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιάννης Τούντας αναφέρει ότι αποσύρθηκε πρόσφατα από τη χώρα μας μία σειρά προϊόντων, τα οποία αναλογούν στο 30% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης.

Για το σκοπό αυτό, κρίνεται σκόπιμη η πλήρης αναστολή οποιασδήποτε εξαγωγικής δραστηριότητας των προϊόντων αυτών, συμπεριλαμβανομένης της αποθεματοποίησής τους, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Η αναστολή αφορά όλες τις περιεκτικότητες και συσκευασίες των προϊόντων GAMMACARD SD, INTRATECT, IGVENA, INTRAGLOBIN, PENTAGLOBIN, SUBCUVIA, GAMINEX, PRIVIGEN, KIOVIG και HIZENTRA.

Ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί την πορεία διάθεσης των εν λόγω προϊόντων και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την παρούσα σύσταση, θα αναγκαστεί να προβεί σε απαγόρευση των εξαγωγών τους. 

Ο κ. Τούντας παρακαλεί για την οικειοθελή συμμόρφωσή των εταιρειών με τη σύσταση, προκειμένου να αποφευχθεί η εκδήλωση έλλειψης σε αυτά τα ιδιαίτερης σημασίας προϊόντα, η οποία είναι πάντοτε δυσαναπλήρωτη και για αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Τι είναι

Τα προϊόντα φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης χορηγούνται για προφύλαξη από την ηπατίτιδα A πρίν από την έκθεση στον ιό ή μέχρι μια εβδομάδα μετά την έκθεση, κατά της ιλαράς κα της ερυθράς εγκύους.

Δίδεται, επίσης, και ως θεραπεία υποκατάστασης σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: