Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ


Τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ (αφορούν υποχρεώσεις των ταμείων που συγχωνεύτηκαν στον ΕΟΠΥΥ) για τα έτη2009 - 2010 - 2011 προσεγγίζουν με βάση την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών τα 3,5 δις ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει
·         570 εκ. ευρώ προς τους ιατρούς, 
·         536 εκ. ευρώ προς διαγνωστικά κέντρα - ιδιωτικές κλινικές, 
·         500 εκ. σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, 
·         229 εκ. στους φαρμακοποιούς 
·         1,5  στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Επίσης ο ΕΟΠΥΥ οφείλει για το 2012,
·         σε ιατρούς ποσό που προσεγγίζει τα 50 εκ. ευρώ.
·         Χρέη προς Νοσοκομεία το ποσό των 500 εκατ ευρώ.
·         Χρέη προς φαρμακεία το ποσό των 250 εκατ ευρώ
·         ενώ όφειλες έχει και προς ασφαλισμένους και ιδ κλινικές.
Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ υπάρχουν μόλις 5 εκ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός του είναι 5800 εκ. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ως προς τα έξοδα είναι πλασματικός και σίγουρα θα ξεπεράσει τα 6,5 δις ευρώ με πιο πιθανή κατάληξη τα 7 δις ευρώ.
Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ με τάση να φτάσει στα 3 δις ευρώ το 2012.
Βασικές αιτίες:
-          Η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση 0,4% του ΑΕΠ (850 εκ. ευρώ). Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τη χρηματοδότηση που υπήρχε στα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύτηκαν σε αυτόν είναι υποπολλαπλάσια, κάτω από το 30%. Ακόμα και η πρόβλεψη για χρηματοδότηση με το 0,6% του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε με το μεσοπρόθεσμο και πήγε στο 0,4% του ΑΕΠ.
-          Η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν εισφορές (οι εισροές από ταμεία στον ΕΟΠΥΥ το πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν περίπου 230 - 250 εκ. ευρώ το μήνα ενώ η πρόβλεψη στο προϋπολογισμό του ήταν 400 εκ. ευρώ το μήνα). Έχουμε λοιπόν μια υστέρηση εσόδων μόνο εξαιτίας αυτού του γεγονότος που αγγίζει το 1,8 δις ευρώ ετήσια, αν βέβαια τα ταμεία συνεχίζουν να καταβάλλουν εισφορές. (Έχουμε πρόσφατο παράδειγμα όπου το ΙΚΑ αδυνατούσε τον Απρίλιο να καταβάλλει τις εισφορές και τις χρησιμοποίησε για την καταβολή συντάξεων ενώ, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, ο ΟΓΑ δεν έχει καταβάλλει καθόλου εισφορές για το 2012.) 
-          Η υποεκτίμηση των εξόδων για νοσήλια σε Νοσοκομεία (πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ  1,05 δις ευρώ ενώ η κατάληξη θα είναι 1,7-1,8 δις ευρώ).
-          Η υποεκτίμηση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις αφού πλέον σχεδόν το σύνολο από αυτές γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Αποτελέσματα  της κατάστασης:
--Τα Νοσοκομεία που έχουν ως βασικό πόρο για τα λειτουργικά τους έξοδα τα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία (σήμερα μιλάμε ουσιαστικά για τον ΕΟΠΥΥ αφού καλύπτει το 95% των ασφαλισμένων) να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να παρατηρούνται  ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα κλπ.
--Ο ΕΟΠΥΥ να μην πληρώνει φαρμακεία και οι ασφαλισμένοι λόγω της απόφασης των φαρμακοποιών να μην διαθέτουν φάρμακα με πίστωση και οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.
--Να μην υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός χορήγησης των ακριβών φαρμάκων αφού τα νοσοκομεία που τα χορηγούν δεν έχουν διαθέσιμα χρήματα για την αγορά τους λόγω της συρρίκνωσης των προϋπολογισμών τους κατά 30-40%  σε σχέση με το 2011, και η προμήθεια ακριβών φαρμάκων στα Νοσοκομεία να γίνεται κυρίως για τους νοσηλευόμενους σε αυτά ασθενείς χωρίς να μπορούν να κάνουν πρόβλεψη για τους εξωτερικούς ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: