Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Οι εκλογές βλάπτουν σοβαρά την υγεία των ασθενών! Χωρίς νέα φάρμακα λόγω πολιτικών εξελίξεων


Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει εκατοντάδες ασθενείς στη χώρα μας που περιμένουν εδώ και περίπου έναν χρόνο την τιμολόγηση νέων φαρμάκων που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Το νέο δελτίο τιμών που θα έβαζε στην ελληνική αγορά νέα πρωτοπόρα σκευάσματα, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων δεν έχει ακόμη εκδοθεί με συνέπεια οι άρρωστοι να ζουν μια απίστευτη αναμονή και να αναρωτιούνται τελικά ποιος «νοιάζεται για εκείνους σε περίοδο εκλογών». 
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περνούν όσοι πάσχουν από σπάνιες παθήσεις. 
 
«Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων αναμένει με αγωνία την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων, μεταξύ των οποίων, τρία φάρμακα τα οποία προορίζονται για ασθενείς μας με σπάνιες παθήσεις, όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Αμυλοείδωση και η Οζώδη Σκλήρυνση. Τα αναφερθέντα φάρμακα αντιμετωπίζουν πολύ πιο αποτελεσματικά τις παθήσεις αυτές. Δυστυχώς, όμως βρίσκονται στο στάδιο της τιμολόγησης εδώ και ένα χρόνο, ουσιαστικά «καθυστερώντας τη θεραπεία χιλιάδων ανθρώπων» επισημαίνει η Μαριάννα Λάμπρου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ).
 
Οι έλληνες ασθενείς περιμένουν εδώ και σχεδόν 2 χρόνια να κυκλοφορήσουν στην αγορά νέα καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα και θεραπείες, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές καθώς και σπάνιες παθήσεις που έως τώρα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ασθενείς με εστιακή επιληψία (που παρά τις διαθέσιμες θεραπείες) εξακολουθούν να υποφέρουν από σοβαρές κρίσεις, δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέα θεραπεία. 
 
Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο στα οστά, ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, ηπατίτιδα C, αλλά και για εκείνους με προχωρημένο μελάνωμα για τους οποίους υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Οι πλέον ταλαιπωρημένοι καρκινοπαθείς κινδυνεύουν να διακοπεί η θεραπεία τους, λόγω αδυναμίας διάθεσης νέων συσκευασιών υφιστάμενων φαρμάκων.
 
Την ίδια στιγμή που η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπουν την άμεση πρόσβαση όλων των ασθενών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέες θεραπείες, και επιβάλλουν την έκδοση Δελτίων Τιμών νέων φαρμάκων κάθε 90 ημέρες, η Ελλάδα και οι Κυβερνώντες της, κλείνουν αυτιά και μάτια  και εξαιτίας της αδρανείας και της απερισκεψίας τους αδιαφορούν για  την προθεσμία αυτή και αψηφούν  τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. 
 
Στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας  ο Ανδρέας Λοβέρδος πολλές φορές είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες έκδοσης  Δελτίου Τιμών …, (καθότι ο ασθενής αποτελούσε προτεραιότητα της Πολιτείας!) παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν εκδόθηκε, αφήνοντας στην τύχη τους ανήλικους και ενήλικες ασθενείς.
 
Από τότε, και παρά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, τις θετικές εισηγήσεις και τις αποφάσεις της Επιτροπής Τιμών για το θέμα αυτό, σήμερα  πάγωσε για ακόμα μια φορά η έκδοση του Δελτίου Τιμών με τα νέα φάρμακα. Αυτή τη φορά φυσικά, λόγω των εκλογών! 
 
Για άλλη μια φορά, πρωτοστάτησε η ασυνεννοησία μεταξύ των υπευθύνων και η ανταλλαγή  κατηγοριών ανάμεσα στους αρμοδίους. Σαν να μην έφτανε η ατελείωτη και επίπονη προεκλογική περίοδος που διανύει η χώρα, τη σκυτάλη παίρνει το πολιτικό παιχνίδι μετάθεσης και αποποίησης των ευθυνών ανάμεσα σ΄ αυτούς που έχουν οριστεί ν΄ αποφασίζουν για την τύχη όλων μας, επισημαίνουν τα μέλη του ΠΕΣΠΑ. 
 
Και καταλήγουν μεταξύ άλλων: «Είναι ξεκάθαρο πια, ότι το σύστημα υγείας πεθαίνει και ο φαύλος κύκλος των πολιτικών τερτιπιών παρασύρει εκατομμύρια έλληνες ασθενείς σε αδιέξοδο. 
Και το βασικό ερώτημα είναι : ενδιαφέρεται ουσιαστικά κάποιος  για τη δημόσια υγεία και τον Έλληνα πολίτη????
Γιατί ακόμα μια φορά οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν  ακριβά το τίμημα των πολιτικών σκοπιμοτήτων???
Τελικά, πόσο κοστίζει η ζωή των ελλήνων ασθενών??». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: