Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Για την οργάνωση των επισχέσεων που ξεκινούν από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου(ΟΕΝΓΕ)


Ενόψει των επισχέσεων που ξεκινούν αύριο σε όλα τα Νοσοκομεία, ΚΥ και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας παραθέτουμε το αντίστοιχο κεφάλαιο από την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου που αναφέρεται στην οργάνωση των επισχέσεων:

                                                                         ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΧΕΣΕΩΝ

u Επίσχεση δικαιούνται να πραγματοποιήσουν τόσον οι ειδικευόμενοι όσο και οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ. Αυτό επιβεβαιώνεται κατηγορηματικά από τις γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει από έγκυρους νομικούς (Αρις Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Μιχαήλ Μιχ., δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω) και οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την οποία οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων επισείουν ως φόβητρο, χωρίς ποτέ να τολμήσουν να θέσουν σε εφαρμογή και η οποία κάνει λόγο για  αδυναμία επίσχεσης δημοσίου υπαλλήλου απέναντι στο κράτος, επειδή αυτό αποτελεί … αξιόχρεο και αξιόπιστο εργοδότη! !
u Από τις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε επισχέσεις εργασίας συντονισμένα, πανελλαδικά σε όλα τα Νοσοκομεία, ΚΥ και Περιφερειακά ιατρεία της χώρας. Τύποις το αίτημα που αναγράφεται στη δήλωση επίσχεσης είναι η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, στην ουσία όμως θέτουμε όλο το φάσμα αιτημάτων και ιδιαίτερα προβάλλουμε τα αιτήματα που αφορούν στην κοινωνία, που ενώ πλήττεται από βαθειά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, στερείται ένα σύστημα υγείας προσβάσιμο, ποιοτικό και δωρεάν.
u Όταν η επίσχεση ασκείται συλλογικά και με την κάλυψη των συνδικαλιστικών οργάνων αποτελεί σημαντικό εργαλείο και ασκεί σοβαρή πίεση στην κυβέρνηση και τις Διοικήσεις. Οι Ενώσεις και οι Πενταμελείς Επιτροπές οφείλουν να συνδυάζουν την επίσχεση με πολλές δράσεις, όπως:
  • κατάληψη γραφείων Διοικητών και ΔΥΠΕ
  • Γενικές Συνελεύσεις, εκπαιδευτικά μαθήματα, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις
  • πορείες
  • απαγόρευση λειτουργίας των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων
  • συσκέψεις με τους φορείς του Νοσοκομείου (Σωματείο Εργαζομένων) και τους φορείς της πόλης (Ιατρικός & Φαρμακευτικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, συλλόγους καθηγητών, δασκάλων, βουλευτές, πολιτικά κόμματα κ.ά)
u Σημείο τριβής αποτελεί η επέκταση από τους ειδικευόμενους της επίσχεσης και στις εφημερίες. Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι στη δεδομένη συγκυρία, που κάνουμε προσπάθεια να γενικευτεί η κινητοποίηση σε όλους τους γιατρούς της χώρας χωρίς διαχωρισμούς σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους, είναι λανθασμένες και ατελέσφορες τυχόν μονομερείς ενέργειες που μετακυλύουν φόρτο εργασίας σε άλλους συναδέλφους.
u Ενώ η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα ο εργαζόμενος που πραγματοποιεί επίσχεση να εγκαταλείπει την εργασία του, θεωρούμε πως στην παρούσα συγκυρία είναι επιβεβλημένο όχι μόνο να βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας, αλλά και να περιφρουρούμε την κινητοποίηση. Οι Ενώσεις Γιατρών και οι Πενταμελείς Επιτροπές θα πρέπει να καταρτίσουν εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ονόματα συναδέλφων που θα περιφρουρούν την επίσχεση και θα επιλύουν κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στο χώρο του Νοσοκομείου ή του ΚΥ.
u Είναι επιβεβλημένο να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για υποβολή ατομικών δηλώσεων επίσχεσης, τις οποίες όμως δεν καταθέτει ο καθένας ατομικά, αλλά τις συλλέγει η Ένωση ή η Πενταμελής Επιτροπή, τις καταγράφει σε κατάσταση και τις πρωτοκολλεί στο Πρωτόκολλο του Νοσοκομείου. Την κατάσταση καλό είναι να αναρτούμε σε σημείο συγκέντρωσης των γιατρών.
u Δεν πρέπει οι συνάδελφοι να πανικοβάλλονται από απειλές Διοικητών ότι θα τους περικόψουν ημερομίσθια για τις ημέρες επίσχεσης ή δεν θα τις αναγνωρίσουν ως χρόνο ειδικότητας. Ως άμεσο μέτρο η ΟΕΝΓΕ συνιστά την κατάληψη των γραφείων όσων Διοικητών επιδίδονται σε τέτοιες απεχθείς μεθοδεύσεις και ταυτόχρονη ενημέρωση της ΟΕΝΓΕ, ώστε να παρέχει νομική συμπαράσταση όπου χρειαστεί. Σημειωτέον ότι ο εκβιασμός εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποίηση συνιστά σύμφωνα με το νόμο 1264/82 ποινικό αδίκημα και διώκεται.
u Εν κατακλείδι οι συνάδελφοι πρέπει να κινηθούν τολμηρά, γνωρίζοντας ότι έχουν την πλήρη στήριξη της ΟΕΝΓΕ και να αγνοήσουν τις ηττοπαθείς απόψεις που διαρρέουν οι «πρόθυμοι» να συνδράμουν τις Διοικήσεις στο έργο της καταστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: