Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012


Ο.Ε.Ν.Γ.ΕΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Θέμα: σχετικά με τους εκβιασμούς Διοικητών κατά τις επισχέσεις εργασίας ειδικών και ειδικευόμενων γιατρών

Με ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί έχουν ξεκινήσει επισχέσεις εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, απαιτώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών καθώς και τη σύνταξη ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.
Παρ΄ ότι η πλήρης νομιμότητα των επισχέσεων έχει διευκρινιστεί κατ΄ επανάληψη από έγκριτους νομικούς, εντούτοις παρατηρούνται από ορισμένους Διοικητές Νοσοκομείων κρούσματα εκβιασμών απέναντι σε γιατρούς που κινητοποιούνται, κυρίως με την επίκληση μιας προ διετίας γνωμοδότησης του ΝΣΚ, την οποία ακόμη και η υπουργός που τη ζήτησε δεν την έκανε δεκτή, καθότι αντίκειται ευθέως στο ελληνικό και διεθνές δίκαιο.
Συγκεκριμένα ορισμένοι Διοικητές εκβιάζουν γιατρούς που προβαίνουν σε επίσχεση ότι θα τους περικόψουν μισθό, δεν θα αναγνωρίσουν το χρόνο ειδίκευσης ή τους αποστέλλουν παρανόμως εντολή εργασίας,  χωρίς όμως να προχωρούν στη μόνη νόμιμη κίνηση που θα οδηγούσε σε παύση τις κινητοποιήσεις, δηλαδή την αποπληρωμή των οφειλομένων εδώ και πολλούς μήνες εφημεριών και τη σύνταξη ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.
Συνεργούς σ΄ αυτή την απαράδεκτη πρακτική βρίσκουν ορισμένους Διευθυντές Κλινικών ή Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίες, για τους οποίους ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε την παραπομπή τους στα Πειθαρχικά των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων.
Η ΟΕΝΓΕ στηρίζει τους συναδέλφους, ειδικούς και ειδικευόμενους, που κινητοποιούνται διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.
Καλεί τους Διοικητές που επιδίδονται σε έκνομες πρακτικές «εντέλλεσθε» και εκβιασμών να τις εγκαταλείψουν πάραυτα και να πάψουν να καλλιεργούν με τη συμπεριφορά τους κλίμα στρατοπέδου συγκέντρωσης. Το μόνο τους καθήκον είναι να αποπληρώσουν άμεσα τις δεδουλευμένες εφημερίες, αλλιώς τα όργανα εκπροσώπησης των γιατρών είναι αναγκασμένα να προσφύγουν σε κάθε συνδικαλιστικό ή ένδικο μέσο, προκειμένου να στηρίξουν τις νόμιμες κινητοποιήσεις των συναδέλφων.

Για την ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                                                ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: