Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Εξαντλήθηκαν τα φυσικά όρια των χειρουργών του Νοσοκομείου Κω! 19 Μάιος 2016 • Από news room δημοκρατική

Τα χέρια ψηλά σήκωσαν δύο χειρουργοί του Νοσοκομείου της Κω, απέναντι στις αυξημένες ανάγκες στις οποίες καλούνται να αντεπεξέλθουν, ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, και με εξώδικη δήλωση που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους, γνωστοποιούν ότι στο εξής θα τηρούν αυστηρά τα ωράρια των εφημεριών, που προβλέπει η νομοθεσία.
Η δήλωση, απευθύνεται προς την διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κ. Ολγα Ιορδανίδου, τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Κω κ. Νεκτάριο Γεωργαντή, τον διευθυντή χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Κω, τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κω και κοινοποιείται προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.
Οι δύο χειρουργοί, στην εξώδικη δήλωσή τους, κάνουν λόγο για διακινδύνευση της δημόσιας υγείας που τίθεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της εξάντλησης των φυσικών τους ορίων αλλά και για κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας.
Οι γιατροί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν προτίθενται του λοιπού να συνηγορήσουν και να συγκαλύψουν όχι μόνο την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά και κυρίως την διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, που τίθεται – όπως λένε- σε άμεσο κίνδυνο, καθώς είναι βέβαιο ότι η εξάντληση των φυσικών τους ορίων θα οδηγήσει σε μείωση της ικανότητάς τους να αντεπεξέλθουμε στα καθήκοντά τους που ήδη, ενόψει της ενάρξεως της θερινής περιόδου και της αύξησης του πληθυσμού και των περιστατικών, είναι εξαιρετικά βεβαρυμμένη.
Περαιτέρω αναφέρουν ότι η χειρουργική κλινική του ΓΝ –ΚΥ Κω, λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, με απάνθρωπα και εξουθενωτικά ωράρια για αυτούς, με πλήρη απαξίωση της επιστημονικής και προσωπικής τους ελευθερίας, καθώς η συνεχής εφημερία στην οποία υποβάλλονται, τους στερεί από κάθε δυνατότητα προσωπικής ζωής και ανάπαυσης, ενώ ταυτόχρονα και εξαιτίας της εξουθενώσεώς τους, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Επισημαίνουν ότι εντέλλονται πέρα και έξω από κάθε νομιμότητα να εκτελούν παράνομες εφημερίες οι οποίες «βαφτίζονται» ως «εφημερίες ετοιμότητας», αποτελούν ενεργές εφημερίες με απαίτηση συνεχούς ετοιμότητάς τους και που ελλείψει άλλων χειρουργών στο Νοσοκομείο της Κω, είναι δεδομένη. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν ότι όχι μόνο παραβιάζεται κατάφωρα το ωράριο εργασίας τους, αλλά ταυτόχρονα μειώνονται και οι αμοιβές τους, διότι,  η αμοιβή των εφημεριών, η οποία αποτελεί αμοιβή υπερωριακής εργασίας, λόγω της τακτικότητάς της, ενσωματώνεται στις βασικές αποδοχές τους.
Οι δύο χειρουργοί, με την εξώδικη δήλωσή τους γνωστοποιούν ότι από τις 15 Μαΐου και εφεξής θα πραγματοποιούν εφημερίες ανά μήνα, τηρώντας απαρέγκλιτα την αυξημένης τυπικής ισχύος νομοθεσία και καλούν τους αρμόδιους να συμμορφωθούν απόλυτα με τον νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: