Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Απίστευτο! Εξισώνουν ειδικευμένους & ανειδίκευτους γιατρούς Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

Κατάφορο πλήγμα στα επαγγελματικά δικαιώματα των Γενικών Γιατρών, επιφέρει το υπουργείο Υγείας με προσχέδιο Νόμου που βρίσκεται σε Διαβούλευση (εδώ), θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Οι επίμαχες διατάξεις αφορούν στο άρθρο 27, σύμφωνα με το οποίο γιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, εντάσσονται ως γενικοί ιατροί στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι εφόσον έχουν προϋπηρεσία:
  • ≤15 ετών εντάσσονται ως Επιμελητές Β΄,
  • 15 – 25 έτη εντάσσονται ως Επιμελητές Α΄,
  • >25 ετών εντάσσονται ως Διευθυντές.
Με λίγα λόγια, επιχειρείται η απονομή τίτλου ειδικότητας σε γιατρούς χωρίς εκπαίδευση, κατά παραβίαση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου.
a.mariolisΟ Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, Ανάργυρος Μαριόλης, αναφέρει σχετικά: «Η αυθαίρετη απονομή τίτλου ειδικότητας, χωρίς εκπαίδευση, ουσιαστικά ευτελίζει έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο και μια ιατρική ειδικότητα. Και αυτό τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, πρόσφατα επανέλαβε τη δέσμευση του στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και σε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στη Γενική/ Οικογενειακή Ιατρική και ταυτόχρονα η ομάδα Τεχνικής Βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διακηρύσσει σε κάθε  ευκαιρία την ανάγκη για αναβάθμιση της εικόνας του Γενικού Ιατρού στην ελληνική κοινωνία για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η εξίσωση των ειδικευμένων γιατρών με τους γιατρούς χωρίς ειδικότητα. Ανάλογες προσπάθειες παλαιότερων υπουργών Υγείας (Στεφανής, Αβραμόπουλος) ωστόσο «έπεσαν στο κενό», καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις ακύρωσε δικαιώνοντας την προσφυγή της Ένωσης.
Συνταγογράφηση από ψευδεπίγραφους γενικούς γιατρούς
«Σας καλούμε όπως αποσύρετε άμεσα την αυθαίρετη ρύθμιση, που θα «εξυπηρετήσει» συγκεκριμένη μερίδα ιατρών, ιατρών προνομιούχων επί σειρά ετών, που πρόσφατα κλονίστηκε η θέση τους…» τονίζει ο κ. Μαριόλης, εξηγώντας ότι η δυνατότητα συνταγογράφησης τόσο εξετάσεων όσο και φαρμάκων ανάμεσα σε έναν αγροτικό γιατρό, σε έναν ειδικευόμενο και σε έναν ειδικευμένο διαφέρει σημαντικά.
«Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε με όλα τα νόμιμα μέσα» προειδοποιεί, σημειώνοντας ότι και να ψηφιστεί το σχετικό άρθρο στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί ποτέ καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα δικαιώσει και πάλι τους Γενικούς Γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: