Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ




Σήμερα, 11/05/16, στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης με συμμετοχή 70 ειδικευμένων ιατρών της επί συνόλου 78 υπηρετούντων στο νοσοκομείο. Το σύνολο των ειδικευομένων ιατρών απουσίαζαν καθώς την ίδια ώρα είχαν κλειθεί από την νέα Διοίκηση. 

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την εισαγωγή του νέου τύπου εφημερίας (μικτή) στο υπάρχον πλάισιο εφημέρευσης, την υπερωριακή εργασία τόσο πέραν του συνεχούς πρωϊνού 7ώρου όσο και στο υπάρχον εφημεριακό καθεστώς, η συνένωση κλινικών. Τέλος, και κατόπιν ολικής απαίτησης, σχολιάσθηκαν οι πραγματοποιηθέντες έλεγχοι της νέας Διοικήτρια σε εφημερεύοντες ιατρούς τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και οι δηλώσεις της σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στα παραπάνω θέματα τοποθετήθηκαν πολλοί συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων. Διαπιστώθηκε ότι η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου εφημέρευσης, προϊόν εισηγήσεων των Συντονιστών Διευθυντών και των Συλλογικών Οργάνων του νοσοκομείου, με αντικατάσταση ενεργού εφημερίας με ετοιμότητας ή μικτή, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ως προς την άμεση αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού στις περισσότερες των περιπτώσεων. 

Σε ενα ανάλογο πλαίσιο, οι γιατροί χρειάζεται να βρίσκονται στη θέση τους μετά από ενα εύλογο χρονικό διάστημα ενώ η αντιμετώπιση σε μια επείγουσα κατάσταση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό ικανή και αναγκαία συνθήκη αποτελεί η συνεχή και πολλαπλή εφημέρευση πολλών συναδέλφων προκειμένου να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Η οποιαδήποτε αυθαίρετη αλλαγή χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων Συλλογικών Οργάνων του νοσοκομείου φέρει την ευθύνη του υπογράφοντα και οι πιθανές επακόλουθες συνέπειες θα επιβαρύνουν τον ίδιο.

Τόσο η υπερωριακή εργασία πέραν του συνεχούς 7ώρου όσο και η εφημεριακή πραγματικότητα των ιατρών στο νοσοκομείο είναι δεδομένη. 

Οι συνάδελφοι με νούμερα παρουσίασαν το έργο τους και δήλωσαν με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο την εργασία τους στην καθημερινότητα του ιδρύματος. Κάθε ένας από εμάς κλήθηκε αμέτρητες φορές εκτός πλαισίου εφημέρευσης να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον συνάνθρωπο χωρίς να ζητήσει επιβράβευση ή ανταμοιβή. Εργάσθηκε πολύ πέραν του νόμιμου 7ωρου, κράτησε και κρατά όρθιο το Νοσοκομείο απέναντι στην όποια δυσκολία:

· πολλές φόρες με προσωπικό ασφαλείας 

· στα όρια της συνταξιοδότησης 

· με πενιχρή αποζημίωση των αμέτρητων εφημεριών και μάλιστα καθυστερημένη 

Το γεγονός ότι διαθέτουμε τους εαυτούς στην εκάστοτε Διοίκηση για να καλύπτει καθημερινά με εφημερίες το νοσοκομείο - παραβαίνοντας πολλαπλές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ενδεικτικά 26/11/08-22η Γενική Συνεδρίαση, για τον ανώτατο επιτρεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών) και καταστρατηγώντας την 48ωρη εβδομαδιαία υπερωριακή εργασία η οποία είναι πολύ περισσότερη εις γνώση μας ωστε να μην κινδυνευσει ουτε μια ανθρώπινη ζωή στο νησί μας αλλά και στα γυρω νησιά του Νομού, - πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. 

Η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της υγείας της κοινωνίας μας και μάλιστα ακόμη περισσότερο τώρα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Η εκάστοτε Διοίκηση πρέπει να επιτελεί εκείνο το έργο που θα διευκολύνει την παραπάνω συνθήκη. 

Το αν ο εφημερεύων ιατρός ενός νοσοκομείου το οποίο βρίσκεται σε συνεχή γενική εφημερία 365 ημέρες τον χρόνο είναι υποκείμενο ελέγχου αυτό είναι σαφές. Όμως σαφείς πρέπει να είναι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο εκάστοτε συνάδελφος εργάζεται και ελέγχεται. 

Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι πέραν της όποιας Διοίκησης, οι ιατροί του νοσοκομείου ήμασταν-είμαστε και θα είμαστε παρόντες στις θέσεις μας για να εκτελούμε το έργο μας. 

Και υπενθυμίζουμε ολοκληρώνοντας για να γνωρίζουν και οι πολίτες της Ρόδου:

1. είμαστε σε ενα νοσοκομείο που εφημερεύει όλο τον χρόνο με πολλές ελλειψεις σε προσωπικό (έχει κατατεθεί υπόμνημα 03/16 στον εισαγγελέα)

2. λόγω των ελλείψεων αυτών και επειδή για εμάς προέχει η ανθρώπινη ζωή αφιερώνουμε τον προσωπικό και οικογενειακό μας χρόνο στην επιτέλεση του έργου μας πέρα από ωράρια και όποτε παραστεί ανάγκη

3. στόχος όλων μας είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες και να διασφαλίζουμε οσο το δυνατόν καλύτερους όρους για την υγεία όλων μας.

4. εάν στην προσπάθειά μας προστεθεί και η αγαστή συνεργασία της Διοίκησης τότε θα εχουμε κάνει ενα βήμα πιο πέρα στην βελτίωση του αγαθού της υγείας. Αυτό προσδοκούμε.







Η γενική Συνέλευση αποφάσισε:

1. μη αλλαγή του πλαισίου εφημέρευσης, πιθανή προσθήκη δίπλα στην ενεργό εφημερία αυτή της μικτής αφού προηγουμένως γίνει αποδεκτή από το ΔΣ του νοσοκομείου η περικοπή της προσαύξησης της ώστε τα εντάλματα να μπορούν να υπογραφούν από τον Επίτροπο για να μπορέσει γίνει η αποπληρωμή τους.

2. γενική Συνέλευση σε είκοσι ημέρες για επανεξέταση των θεμάτων.



Η μαζική προσέλευση των συναδέλφων μας δίνει ιδιαίτερη δύναμη. Η ισχύς εν τη ενώσει. Συνάδελφοι σας ευχαριστούμε θα επανέλθουμε. 









Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας



Β.Κινούς Μ.Γεωργανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: