Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ(ΠΡΟΟΔΟΣ11-06-2010)

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

Στο ζενίθ η ανησυχία για το Νοσοκομείο
Την ανησυχία τους και την αγωνία τους για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας επιβεβαίωσαν και χθες καταθέτοντας στον Πταισματοδίκη Ρόδου, ο διοικητής Μιχάλης Κόκκινος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Βασίλης Κινούς και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Λούση Καλαμάτα, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προανάκρισης που διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Κωσταντίνος Μπούτσικος, ύστερα από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΟΟΔΟΣ».
Συγκεκριμένα, στις 5 Μαΐου 2010 η «ΠΡΟΟΔΟΣ» με τίτλο «Η απαξίωση του Νοσοκομείου» και υπέρτιτλο «Εγγραφο – καταπέλτης των εργαζομένων προς την 2η ΥΠΕ» αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βρισκόταν το Νοσοκομείο μας.
Στο έγγραφο των εργαζομένων που δημοσίευσε αποκλειστικά η «ΠΡΟΟΔΟΣ» αναφερόταν μεταξύ των άλλων: «Στις 3 Μαΐου 2010 το Νοσοκομείο Ρόδου θα αντιμετωπίσει την πλήρη αποδιοργάνωση και απαξίωση των τελευταίων ετών. Επειδή η διαφύλαξη της υγείας των Δωδεκανησίων δεν αντιμετωπίζεται με απλά διαβιβαστικά έγγραφα, αλλά με ενεργά μέτρα σχεδιασμού και επίλυσης της τραγικής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας, σας καλούμε έστω και στο παρά πέντε να φροντίσετε...».
Την επομένη ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Μπούτσικος με αφορμή το δημοσίευμα κάλεσε στο γραφείο του τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών Βασίλη Κινούς και την πρόεδρο των Εργαζομένων Λούση Καλαμάτα, προκειμένου να τον ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατούσε στο Νοσοκομείο μας, καθώς και για το έγγραφο προς την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, στην οποία καταλογιζόταν η αποκλειστική ευθύνη της κατάστασης του νοσηλευτικού μας ιδρύματος.
Μετά την ενημέρωση που είχε ο Εισαγγελέας τότε διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προανάκρισης, την οποία ανέθεσε σε Πταισματοδίκη. Μάλστα, σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα στο Νοσοκομείου, στην οποία παρευρέθηκαν όλες οι αρχές του τόπου μας, ο Εισαγγελέας κ. Μπούτσικος βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι γιατροί και νοσηλευτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση και δεν πρέπει να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα.  Χθες το πρωί ξεκίνησε η κατεπείγουσα προανάκριση με τις καταθέσεις των κ. Κόκκινου, Κινούς και Καλαμάτα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατατέθηκε εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου στον Πταισματοδίκη περιεκτικό υπόμνημα για τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.  Ωστόσο, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι παρά τα προβλήματα, το Νοσοκομείο μας εξακολουθεί να είναι η πιο ασφαλής δομή υγείας.
Επίσης, οι εργαζόμενοι έκαναν γνωστό ότι δεν επιθυμούν την τιμωρία κανενός, έστω κι αν κάποιοι στάθηκαν μικρότεροι των προσδοκιών τους, αλλά ζητούν λύσεις άμεσες και οριστικές από τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.
Τι δήλωσαν στην «ΠΡΟΟΔΟ»
Μιχάλης Κόκκινος, διοικητής Νοσοκομείου
«Εθεσα στον Πταισματοδίκη το θέμα για τις ελλείψεις του προσωπικού που υπάρχουν στο Νοσοκομείο και για τις ενέργειες που έγιναν από την Β ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Οι 60 προσλήψεις θα γίνουν μετά από δύο χρόνια. Τι γίνεται όμως για το σήμερα και το αύριο; Κατέθεσα την αγωνία μου για το τι μέλλει γενέσθαι. Το Νοσοκομείο καλύπτεται τώρα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου».
Βασίλης Κινούς, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών
«Μίλησα για τα ιατρικά θέματα, όπως είναι το προσωρινό κλείσιμο της Νευρολογικής Κλινικής. Η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος, καθώς ο διευθυντής πήρε αναρρωτική άδεια. Για την επαναλειτουργία της πρέπει να προκηρυχθεί η πρόσληψη διευθυντή ή Επιμελητή Α. Η Ψυχιατρική Κλινική καλύπτεται με αποσπάσεις ψυχιάτρων από τη Λέρο μέχρι τον Αύγουστο. Εμείς θεωρούμε ως θετική εξέλιξη την εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών στο Νοσοκομείο».
Λούση Καλαμάτα, πρόεδρος Εργαζομένων
«Σημαντικές εξελίξεις προς το καλύτερο δεν σημειώθηκαν εδώ και ένα μήνα που επισκεφτήκαμε τον εισαγγελέα. Το νέο σύστημα προμηθειών που εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου «μπάζει» από παντού και θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Ευτυχώς και η Νομαρχία και έχουμε προσωπικό».
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Τα πάντα υπολειτουργούν και καταρρέουν
Στο υπόμνημα που κατατέθηκε στον Πταισματοδίκη γίνεται αναφορά στην ψυχιατρική κλινική, στη νευρολογική και στο φαρμακείο.  Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Η Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου μας από τον Ιούνιο του 2009 – εδώ και 11 μήνες – έχει απομείνει χωρίς ψυχιάτρους.
Την φροντίδα των ασθενών (νοσηλευόμενων και επειγόντων περιστατικών ) μέχρι τέλος Απριλίου την είχαν, οι νοσηλευτές, οι ψυχολόγοι και ο Διευθυντής της Νευρολογικής κλινικής που είχε ταυτόχρονα την ευθύνη και φροντίδα των νοσηλευόμενων και επειγόντων περιστατικών της Νευρολογικής κλινικής, τις συνταγογραφήσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς ψυχιατρικών φαρμάκων ,κλπ με αποτέλεσμα την πλήρη σωματική και ψυχική του εξόντωση.
Όμως από το τέλος Απριλίου ο προαναφερόμενος Διευθυντής ασθένησε.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις “Ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί με αποφάσεις του να μετακινεί ιατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό των ΦΠΥΥΚΑ της Περιφέρειας του για κάλυψη εφημεριών ή άλλων αναγκών για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, μέσα στο ίδιο έτος”.
Δυστυχώς όμως από τον Ιούνιο του 2009 τόσο ο τέως Διοικητής όσο και η νυν Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ (με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση ενός ψυχιάτρου για 6 ημέρες τον Απρίλιο του 2009 και για 20 ημέρες τον μήνα Μάιο του 2009) δεν μπήκαν στον κόπο να αποσπάσουν ένα τουλάχιστον ψυχίατρο στο Νοσοκομείο μας από τα προαναφερόμενα Νοσοκομεία – έστω και για μικρά χρονικά διαστήματα ανά μήνα – ούτως ώστε να υπήρχε στοιχειωδώς μία βοήθεια στους ψυχιατρικά ασθενείς μας που βιώνουν την αίσθηση της πλήρους εγκατάλειψης.
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Η Νευρολογική κλινική του Νοσοκομείο μας από τον Μάιο του 2010 απέμεινε με μία Επιμελήτρια Β΄ νευρολόγο, με αποτέλεσμα την “συγχώνευσή” της - είναι η sic διατύπωση της λέξης “έβαλε λουκέτο” – με την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η έχουσα εκ του νόμου αρμοδιότητα Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ δεν έχει αποσπάσει ή μετακινήσει νευρολόγο ιατρό από τις άλλες δομές υγείας αρμοδιότητάς της, με ορατό τον κίνδυνο η μοναδική νευρολόγος του Νοσοκομείου μας να εξοντώνεται μέρα με την μέρα σωματικά και ψυχικά, με ορατό πλέον τον κίνδυνο κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να μείνει το Νοσοκομείο μας και χωρίς νευρολόγο.
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Το Νοσοκομειακό μας Φαρμακείο “λειτουργεί” από τον Οκτώβρη του 2007 χωρίς μόνιμους φαρμακοποιούς.
Την Δευτέρα 3 Μαϊου αποχώρησαν οι δύο συμβασιούχοι φαρμακοποιοί. Σήμερα στο Φαρμακείο μας υπηρετούν :
- μία βοηθός Φαρμακείου αφού η δεύτερη αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης
- και ένας οπλίτης φαρμακοποιός ο οποίος μετά από ενέργειες του Διοικητή κ. Κόκκινου αποσπάσθηκε στο Νοσοκομείο μας, που όμως δεν έχει προς το παρόν δικαίωμα υπογραφής μέχρι να έλθει το σχετικό έγγραφο από τον Στρατό.
AΡΚΕΤΕΣ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Αλαλούμ με τις προσλήψεις
Στο υπόμνημα γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3329/05 “Ο Διοικητής της ΔΥΠΕ εισηγείται στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το συνολικό ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού για την ΔΥΠΕ και τους ΦΠΥΥΚΑ της περιφέρειάς του”, “Εγκρίνει την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών”, “Προσλαμβάνει το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της ΔΥΠΕ και των εποπτευόμενων ΦΠΥΥΚΑ”.
Δυστυχώς όμως στην 7Κ προκήρυξη Ιανουαρίου του ΑΣΕΠ η εισήγηση της 2ης ΥΠΕ ήταν προφανώς για 4 νοσηλευτές παρΆ όλο που το Νοσοκομείο μας διέθετε 22 τουλάχιστον κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Επιπλέον ούτε εγκαίρως φρόντισε για την έγκριση προκήρυξης συμβασιούχου προσωπικού (8μηνα) για κάλυψη της θερινής περιόδου που τετραπλασιάζεται η κίνηση στο Νοσοκομείο, παρά τα έγγραφα αιτήματα της Διοίκησης του Νοσοκομείου.
Για το έτος 2011 έως και 2013, θα εφαρμοσθεί ο λόγος του ένας προς πέντε (μία πρόσληψη μετά από πέντε αποχωρήσεις) για όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου (παραϊατρικό, τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό) πλην το νοσηλευτικό προσωπικό για το οποίο θα εφαρμοσθεί ο λόγος του ένα προς ένα (μία πρόσληψη μετά από μία αποχώρηση)».
Οφειλές
Το πρόβλημα με τη ρύθμιση των χρεών, που συνεχώς διογκώνεται, επισημαίνεται στο υπόμνημα. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Λόγω του μεγάλου ύψους των οφειλών μας προς προμηθευτές, οι εταιρείες αρνούνται συχνά την αποστολή των υλικών που παραγγέλλουμε αν προηγουμένως δεν εξοφληθούν τα τιμολόγιά τους.
Τον Απρίλιο του 2009, το Υπουργείο Υγείας (Υπουργός κ. Αβραμόπουλος) αποφάσισε την ρύθμιση των χρεών όλων των Νοσοκομείων τα οποία θα επιχορηγούντο για την εξόφληση των τιμολογίων όλων των εταιρειών για το χρονικό διάστημα από 1/1/2005 μέχρι 31/12/08.
Μέχρι σήμερα, το Νοσοκομείο μας επιχορηγήθηκε μόνο με το ποσό του 1.315.671 Ευρώ ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές μας για το χρονικό διάστημα που αφορά τη ρύθμιση, δηλαδή μέχρι 31/12/08 ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 31.853.612 Ευρώ.
Τον Δεκέμβριο του 2009 με σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας (ημερομηνία έκδοσης 22/12/09) εγκρίθηκε η καταβολή στο Νοσοκομείο μας, μέσω της Δ.Ο.Υ., ποσού 3.261.102 Ευρώ για εξόφληση μέρους της οφειλής μας.
Τα χρήματα όμως αυτά δεν παραλήφθηκαν ποτέ από το Νοσοκομείο, διότι η αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) μέσω της οποίας θα υλοποιείτο η απόφαση του Υπουργού Υγείας, έστειλε τα χρήματα στη ΔΟΥ Ρόδου αργά (έφτασαν εκεί στις 4/1/2010) με το αυτονόητο αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατεθούν πλέον στο Νοσοκομείο μας αφού η συγκεκριμένη επιχορήγηση αφορούσε το προηγούμενο οικονομικό έτος και να επιστραφούν από την ΔΟΥ τα χρήματα.
Μέχρι σήμερα τα χρήματα δεν έχουν ξανασταλεί στο Νοσοκομείο μας μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού του νέου οικονομικού έτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: