Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ενημερωτικό σημείωμα
Συναντήθηκε προχτές Τετάρτη 9 Ιουνίου η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ με την υπουργό Υγείας.
Κατά την έναρξη της συζήτησης η υπουργός παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την πρόοδο των προκηρύξεων θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.  Στη συνέχεια έκανε αποσαφηνίσεις για το υπό εκκόλαψη νομοσχέδιο που αφορά στην επονομαζόμενη «Ολοήμερη Λειτουργία» των Νοσοκομείων, χωρίς εντέλει να προσθέσει τίποτα περισσότερο απ' όσα ήταν ήδη γνωστά από την προηγούμενη συνάντηση και τη συνέντευξη τύπου.
Σε ερωτήσεις εκ μέρους των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας διευκρινίστηκε ότι ο ΟΓΑ δεν θα συνάψει προγραμματική σύμβαση για την Ολοήμερη, ενώ ο ΟΠΑΔ, ο οποίος υποτίθεται ότι αποτελεί πιλότο για τις ρυθμίσεις, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε καταγραφή σχεδίου προγραμματικής συμφωνίας.  Επ' αυτού επισημάνθηκε ότι δεν είναι δυνατόν ο ΟΠΑΔ να υπογράφει σύμβαση με ιδιώτες στο ύψος των 20 ευρώ ανά επίσκεψη και ταυτόχρονα να συνάψει συμφωνία με Νοσοκομεία σε ύψος 50-90 ευρώ, διότι θα καταπέσει σε περίπτωση προσφυγών από ιδιώτες στα δικαστήρια.
Από πλευράς του υπογράφοντος και του Σάκη Παπαδόπουλου μεταφέρθηκε η ολοσχερής αντίθεση και κατακραυγή όλων των συνελεύσεων νοσοκομειακών γιατρών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.  Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι απορρίπτουν τις ρυθμίσεις του Ολοήμερου και δεν πρόκειται να ενταχθούν σ΄ αυτές.  Συνεπώς το θνησιγενές σύστημα θα καταρρεύσει ήδη από τον πρώτο μήνα, αμέσως μετά την εξάντληση των εφημεριών που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός, διότι τα Νοσοκομεία θα αδυνατούν να εφημερεύσουν λόγω αδυναμίας καταβολής των επιπλέον εφημεριών, όπως αυτές προβλέπονται από τα προγράμματα των Επιστημονικών Συμβουλίων.
Οι λόγοι της ριζικής άρνησης περιγράφονται σε όλες τις αποφάσεις των συνελεύσεων, καθώς και στο κείμενο της προκήρυξης 1 που εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ για το συλλαλητήριο της Τρίτης 15 Ιουνίου. Σημειώσαμε πως οι συνάδελφοι, πέραν της αντίθεσης στην απόπειρα ιδιωτικοποίησης των Νοσοκομείων, έχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ακόμη και στο υποθετικό ενδεχόμενο συμμετοχής θα πληρωθούν αμοιβές από Ολοήμερα με τεράστιες καθυστερήσεις, λόγω του εκρηκτικού ελλείμματος των ασφαλιστικών Ταμείων.  Επισημάνθηκε ακόμη στην υπουργό η προκλητική κατανομή εφημεριών στο δήθεν «πρότυπο» που μας παρουσίασε, με ενδεικτική την περίπτωση των Συντονιστών Διευθυντών της Α΄ ζώνης στους οποίους δίδεται bonus 4 εφημεριών ετοιμότητας, προφανώς μετά από προτροπή συγκεκριμένων μυστικοσυμβούλων.
Εκφράσθηκε τέλος στην υπουργό η εντονότατη διαμαρτυρία μας για την τεράστια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πλήρωση θέσεων ειδικευομένων, δείγμα σαφές για το τι θα επακολουθήσει για όλες τις υπόλοιπες θέσεις.
Οι διαχρονικά κυβερνητικοί συνδικαλιστές παρείχαν, ως αναμενόμενο, ενθουσιώδη και διθυραμβική στήριξη που στις προτάσεις του υπουργείου περί Ολοήμερης.
Στο θέμα της κλαδικής συμφωνίας ετέθη από πλευράς του υπογράφοντος η θέση που έχει διαμορφώσει το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, ότι δηλαδή η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο την προηγούμενη συμφωνία και να δώσει έστω και την ύστατη στιγμή εγγράφως τις προτάσεις της. Τουναντίον ο Λαοπόδης πρότεινε τη σιωπηρή αμοιβαία παράταση της κλαδικής, πράγμα που έδειξε να αποδέχεται η υπουργός, διευκρινίζοντας όμως ότι στο επικείμενο νομοσχέδιο δεν προτίθεται να προσθέσει οιανδήποτε αναφορά στην κλαδική συμφωνία.  Πάντως δήλωσε ότι σέβεται την κλαδική, εισπράττοντας τη δική μας αντίδραση ότι εάν υπήρχε τέτοιος σεβασμός δεν θα προέκυπτε αυτό το εκτρωματικό πρότυπο εφημέρευσης που μας παρουσίασε, αλλά θα διεξάγονταν συζήτηση στην Κοινή Επιτροπή υπουργείου-ΟΕΝΓΕ, όπως προβλέπει ο νόμος 3754/2009.
Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση δεν προσήλθε η ΑΡΣΙ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ συμμετείχε μέχρι το σημείο των διευκρινήσεων της υπουργού και στη συνέχεια δήλωσε ότι αποχωρεί.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν :
1) Σχετικά με το επίδομα τροφής των γιατρών που υπηρετούν σε ΚΥ : μετά από ταλαιπωρία ενός χρόνου υπάρχει δέσμευση για ρύθμιση στο νομοσχέδιο. Τέθηκε από πλευράς μας το ερώτημα τι πρέπει να γίνει για όσους έχουν φτάσει ειδοποιητήρια από τα Δημόσια Ταμεία να καταβάλουν χρήματα (πχ ΚΥ Θέρμης).  Υπήρξε δέσμευση από την πολιτική ηγεσία ότι θα σταλεί ενημερωτικό σημείωμα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση και οι γιατροί δεν έχουν υποχρέωση καταβολής του ποσού.
2) Σχετικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες των μελών του Γενικού Συμβουλίου της  ΕΝΓΕ:  Ειπώθηκε στην υπουργό πως πρόκειται για απόφαση που ζητάμε να υλοποιηθεί οπωσδήποτε και θέλουμε να υπάρξει άμεσα συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.
3) Έγινε αποδεκτή η πρόταση της ΟΕΝΓΕ σχετικά με την προσμέτρηση της θητείας των επικουρικών που εν τω μεταξύ έχουν προσληφθεί στο ΕΣΥ ως χρόνος προϋπηρεσίας για την εξέλιξη.


Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στους φορείς κείμενο σχεδίου νόμου με καταγραφή κατ΄ άρθρο των σχετικών ρυθμίσεων.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Πριν τη συνάντηση με την υπουργό πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας με πρώτο θέμα συζήτησης την ολοκλήρωση της συγκρότησης Προεδρείου.  Από το Σάκη Παπαδόπουλο προτάθηκε στα πλαίσια της αναλογικής και αντιπροσωπευτικής συγκρότησης να καταλάβει κάθε παράταξη τη θέση που της αναλογεί βάσει της δύναμης που έλαβε στο συνέδριο. Τσούκαλος και Λαοπόδης έθεσαν ως προαπαιτούμενο οιασδήποτε συζήτησης την παραίτηση του σημερινού Προέδρου και Ταμία και εκκίνηση νέας διαδικασίας εκλογής!
Και από τα πέντε μέλη που εξέλεξαν την προηγούμενη φορά Πρόεδρο και Ταμία δόθηκε η απάντηση ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε παιχνίδια που υποτιμούν τη νοημοσύνη και τη σοβαρότητα μας, ούτε πρόκειται να αφήσουμε ακέφαλη την ΟΕΝΓΕ σε τέτοιες δραματικές στιγμές.

Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας


ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΣΩΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: