Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ

 Σύμφωνα και με τις τελευταίες πληροφορίες, και για το τελικό σχέδιο νόμου τα Ταμεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και οι επιστήμονες, ασφαλισμένοι στους φορείς που συναποτελούν το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (πρώην ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ)  δεν θα ενταχθούν στο ΙΚΑ- ΕΤΕΑΜ, όπως συνέβη με τα πάλαι ποτέ ευγενή Ταμεία του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Εθνικής Τράπεζας και της ΑΤΕ.

Βεβαίως, το σχέδιο νόμου προβλέπει πως τα Ταμεία της ενημέρωσης, όπως και αυτά των επιστημόνων θα επιβαρυνθούν με το κόστος χρηματοδότησης της βασικής - προνοιακής σύνταξης που σήμερα υπολογίζεται ότι θα είναι στο ύψος των 360 ευρώ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα αποφύγουν τη δυσάρεστη έκπληξη της ενοποίησης των προϋποθέσεων ασφαλιστικών και υγειονομικών παροχών με το ΙΚΑ. Για την ώρα.
Η αλήθεια είναι ότι μόλις το 16% των συνταξιούχων έχει σύνταξη πάνω 1.100 ευρώ, και αυτοί σίγουρα δεν είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Τις καλύτερες συντάξεις θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το ΤΣΑΥ, το ΤΑΠ-ΟΤΕ (που αποδεκάτισε το ΙΚΑ με τις εθελούσιες εξόδους) ο ΟΑΠ-ΔΕΗ. Τις χαμηλότερες, ακόμη και αν το ποσοστό αναπλήρωσης γίνει ενιαίο και μειωθεί στο 64%, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ (Ταμείο Εμπόρων και ΤΕΒΕ). Οι αποκλίσεις ανάμεσα σε προνομιούχα και μη Ταμεία θα συνεχιστούν, διότι οι διαφορές δεν οφείλονται, κυρίως, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αλλά στις συντάξιμες αποδοχές και στα χρόνια ασφάλισης.
Επομένως, και μετά την πολυθρύλητη μεταρρύθμιση, οι συντάξεις θα παραμείνουν συνάρτηση της οικονομικής θέσης που έχει ο ασφαλισμένος στην κοινωνία πολύ πριν γίνει συνταξιούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: