Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΣΕ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ......

Σε κατ΄αρχήν συμφωνία για τη σταδιακή εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προμηθειών τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνάντηση που είχαν μαζί τους.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε...
ότι μετά την εξόφληση των χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε μετρητά για τα έτη 2005, 2006 και μέρος του 2007 θα υπάρξει ο ακόλουθος διακανονισμός:
-Τα υπόλοιπα των οφειλών του 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ θα εξοφληθούν άμεσα σε μετρητά.
-Οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2007 θα εξοφληθούν με άτοκα ετήσια ομόλογα.
-Οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ του 2008 θα εξοφληθούν με άτοκα διετή ομόλογα.
-Οφειλές ύψους 2,05 δισ. ευρώ του 2009 θα εξοφληθούν με άτοκα τριετή ομόλογα.
Παράλληλα αποφασίστηκε να καταβληθούν σε μετρητά επιπλέον οφειλές ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν την περίοδο 2007-2008 που αντιστοιχούν περίπου σε 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα και μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα από τις τράπεζες.
Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε θα νομιμοποιηθούν οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "ξοφλήσαμε χρέη πολλών ετών και αφήνουμε πίσω διαδικασίες σε βάρος των ασθενών, νοσοκομείων και Ελλήνων πολιτών" ενώ η υπουργός Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση "ανέλαβε τις ευθύνες της, πρέπει όλοι να τις αναλάβουν με άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων φορέων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: