Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ.........

Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης  έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό κράτος Πρόνοιας και μια ενισχυμένη κοινωνία της Αλληλεγγύης.
Ανεξάρτητα από το ποιοι ευθύνονται για αυτή τη σκληρή πραγματικότητα το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπάρξει, να στηριχθεί και συγχρόνως να αναβαθμιστεί.
Σήμερα μέσα σε αυτή τη δεινή οικονομική συγκυρία – έχουμε όλοι απόλυτη ανάγκη ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας  όταν θα τις έχουμε ανάγκη.
Για να μπορούν να λειτουργήσουν τα Δημόσια Νοσοκομεία σήμερα αξιόπιστα και ειδικά αυτά στις απομακρυσμένες περιοχές τις χώρας, όπως είναι η δική μας, πρέπει να υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια είτε από το κεντρικό κράτος είτε από το ίδιο το νοσοκομείο ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν οι εφημερίες των γιατρών που θα επανδρώνουν τις κλινικές και τα τμήματα, για να υπάρχει ασφάλεια για τους χρήστες υγείας.
Γνωρίζοντας  πλέον τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου που κατέθεσε το υπουργείο προς διαβούλευση, μπορούμε σαν ένωση ιατρών της περιοχής μας να κρίνουμε κάποια, όπως τη λειτουργία, μετά το τακτικό ωράριο,  εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων για εξωτερικούς ασθενείς στα νοσοκομεία.

Ποιοι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν;
Οι μόνιμοι ειδικευμένοι ιατροί του νοσοκομείου όλων των βαθμίδων, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το επιστημονικό μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς και το αντίστοιχο επικουρικό προσωπικό.
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΊ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΈΣ ΑΝΑΓΚΕΣ????
Ποιοι θα καταβάλουν τη δαπάνη;
Η δαπάνη θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρία.  Οι φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης του Ε.Σ.Υ. θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στη βάση των οποίων θα παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και θα αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και από τους ασφαλισμένους, όπου προβλέπεται συμμετοχή των τελευταίων στη σχετική δαπάνη.  Η αποζημίωση των μονάδων του Ε.Σ.Υ. για τις υπηρεσίες της ολοήμερης λειτουργίας από φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα γίνεται κατά προτεραιότητα.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.....ΣΑΛΙΟ.
Από πού θα πληρώνονται οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι στην ολοήμερη λειτουργία;
Τα έσοδα που θα έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα ασφαλιστικά ταμεία (μετά από μερικούς μήνες ή και χρόνια, αν λάβουμε υπόψη μας τη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων) και από τους ιδίους τους ασθενείς κατά την ολοήμερη λειτουργία τους, θα διατίθενται για την αμοιβή των απασχολούμενων υγειονομικών αλλά και για την κάλυψη των αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος και την οικονομική κάλυψη τυχόν επιπλέον εφημεριών που θα έχει ανάγκη το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΊΣ????
Φυσικά  προϋπόθεση για την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων είναι να μην εξαναγκάζει τους γιατρούς να εκτελούν πέραν των εφημεριών και μεγάλο αριθμό απογευματινών ιατρείων προκειμένου να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και ταυτόχρονα να μαζευτούν κονδύλια για να πληρωθούν οι εφημερίες που πραγματοποίησαν. Και φυσικά κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει εάν έχουν την δυνατότητα πληρωμής τα ασφαλιστικά ταμεία και μετά από πόσο χρονικό διάστημα, με τον κίνδυνο τα δεδουλευμένα να καθυστερούν πολύ περισσότερο να αποπληρωθούν από ότι σήμερα.
Το προτεινόμενο σχήμα εφημέρευσης συνιστά σαφέστατα επίδομα  και μάλιστα δεν καλύπτει καθόλου τις ανάγκες των Νοσοκομείων.  Επί παραδείγματι για να εφαρμοστούν όσα διαλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου στα Νοσοκομεία της Β΄ ζώνης θα πρέπει κάθε Τμήμα να διαθέτει 7 γιατρούς, πράγμα που δεν συμβαίνει σε κανένα Νοσοκομείο της Β΄ ζώνης.
Επειδή η απόφαση του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ ήταν η συνέχιση του διαλόγου με το υπουργείο με βάση αυτό το σχέδιο νόμου, εμείς είχαμε την υποχρέωση να τονίσουμε στους συνδικαλιστές που συμφώνησαν, ότι η Β΄ ζώνη είναι η πλέον ριγμένη και απαξιωμένη.  Ελπίζουμε να καταλάβουν και να αλλάξουν την μεγάλη αδικία όσον άφορα την προπληρωμένη εργασία που αντιστοιχεί σε αυτά τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Διαφορετικά θα αναγκάσουν πολλούς γιατρούς σε παραίτηση, ειδικά τους συναδέλφους που έχουν άλλο τόπο καταγωγής, και φυσικά κανείς πλέον δεν θα σκέπτεται να έρθει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν των συναδέλφων συνδικαλιστών που θα λάβουν μέρος, ενεργά ελπίζουμε στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο.
Στην ουσία, το Υπουργείο Υγείας μεταθέτει τις υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού στους γιατρούς, στα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά στους ίδιους τους ασφαλισμένους το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνηςγια την πλήρη και έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών.
Όλες αυτές οι επιλογές που έγιναν μετά από μυστικές διαβουλεύσεις, συνοδεύουν την κυβερνητική επιδρομή στους μισθούς μας, την κατάργηση του αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης και της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, την κατάργηση των δώρων, τις εφιαλτικές αλλαγές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά   δικαιώματά μας,  και ουσιαστικά αφαιρούν και το τελευταίο «φύλλο συκής» από την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε την 1-12-2008.

ΑΙΣΘΑΝΌΣΑΣΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΈΝΟΙ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ
ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: