Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 1000 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΘ ΤΟΥ Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.)

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελεί ανεξάρτητο τμήμα ιατρικής και νοσηλευτικής δραστηριότητας, όπου ασκείται η Εντατική Θεραπεία.  Η Ιατρική Εντατικής Θεραπείας υποστηρίζει τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς ανεξάρτητα από την πρωτοπαθή νόσο με στόχο την αποκατάσταση της πρωτοπαθούς διαταραχής και την βελτίωση των ζωτικών λειτουργιών.  Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου άρχισε τη λειτουργία της το 2003 με δύο ενεργείς κλίνες ΜΕΘ.  Από το 2006 λειτουργεί με έξι, με στόχο την σταδιακή ανάπτυξη σε συνολική δύναμη οκτώ κλινών.
Η ΜΕΘ έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύει περιστατικά από όλο το φάσμα των βαρέως πασχόντων (πολυδύναμη) εκτός στεφανιαίων ασθενών. Δέχεται εισαγωγές από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Χειρουργείο, όλες τις Κλινικές του Νοσοκομείου, καθώς επίσης και από την ευρύτερη Υγειονομική Περιφέρεια της Δωδεκανήσου.
Η ΜΕΘ διαθέτει 6 κρεβάτια και διακομίζει ασθενείς με εγκαύματα και παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία για πάνω από 48 ώρες στις αντίστοιχες μονάδες εγκαυμάτων και εντατικής θεραπείας παίδων.
Ο εξοπλισμός της ΜΕΘ είναι σύγχρονης τεχνολογίας και περιλαμβάνει πλήρη συστήματα παρακολούθησης και υποστήριξης των βασικών λειτουργιών του βαρέως πάσχοντος.
Σε κλινικό επίπεδο η ΜΕΘ συνεργάζεται με όλες τις ειδικότητες του Νοσοκομείου.
Η ΜΕΘ έχει ένα διευθυντή και 5 επιμελητές, 2ΕΑ και 3ΕΒ.  Εκπαιδεύει γιατρούς άλλων ειδικοτήτων στα πλαίσια της βασικής εκπαίδευσης της ειδικότητας.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΜΕΘ μπορεί να δεχτεί γιατρούς από οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα.  Ιδιαίτερα αξίζει να τονισθεί το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και προσφοράς του νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ που νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα στον Ελλαδικό χώρο. Παραμένει οξύ το πρόβλημα της πλήρους ανάπτυξης και εξοπλισμού όλων των κρεβατιών της ΜΕΘ, γεγονός το οποίο απαιτεί περαιτέρω στελέχωση της τόσο με ιατρικό όσο και με νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: