Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:ΣΤΟ ....ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

Απροετοίμαστο βρήκε για ακόμη μία φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας η κορύφωση της τουριστικής περιόδου, καθώς δεκάδες από τα νοσοκομεία που βρίσκονται στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας παραμένουν «γυμνά» από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες κατοίκους, αλλά και παραθεριστές.
Η κατάσταση είναι τραγική όχι μόνο σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας, αλλά ακόμη και σε ιδρύματα κομβικής σημασίας, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες που ανακύπτουν σε ολόκληρους νομούς και τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Οι ελλείψεις, ο κακός σχεδιασμός, οι χρονίζουσες παθογένειες του συστήματος που ουδείς φρόντισε έως τώρα να…γιατρέψει έχουν οδηγήσει πολλά από τα νοσοκομεία της Περιφέρειας να λειτουργούν σήμερα σε οριακό σημείο, με τους γιατρούς να κάνουν πολλές φορές υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά.
Χαλκιδική, Ρόδος, Νάξος, Μήλος, Σύρος, Πρέβεζα… είναι μόνο μερικοί από τους δημοφιλείς τουριστικούς μας προορισμούς, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι υπερδιπλασιάζουν τον πληθυσμό τους, αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να διαθέτουν νοσοκομεία τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν δεύτερη νοσοκόμα για το βράδυ!
«Το σκάφος γέρνει και το υπουργείο Υγείας, δυστυχώς, δείχνει να κωφεύει. Είναι το λιγότερο εγκληματικό να περιμένει κάποιος ότι ένα νοσοκομείο σε τουριστική περιοχή έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί επαρκώς στις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου, όταν δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη και όταν ουδείς αντικαθίσταται μετά την αποχώρησή του» επισημαίνει στον «Αδέσμευτο Τύπο» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
Τα κακώς κείμενα που υποβαθμίζουν και καθιστούν μη ασφαλή το δίκτυο των ελληνικών νοσοκομείων, ωστόσο, δεν προβληματίζουν μόνο τους εργαζόμενους σε αυτά ή τους μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας. Αντίθετα, οι δυσλειτουργίες φαίνεται ότι πλέον αποτελούν και ένα από τα κριτήρια με βάση τα οποία οι τουρίστες αποφασίζουν τον προορισμό τους!
Οσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτό, μία μόνο αναζήτηση στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών πρακτορείων του εξωτερικού αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος τα βαρύτητα που αποδίδουν οι πράκτορες σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ή μη οργανωμένης και καλά εξοπλισμένης Υγειονομικής Μονάδας στα θέρετρα της χώρας μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και σε κάθε προσφερόμενο «πακέτο» αναφέρονται τα Κέντρα Υγείας που διαθέτει η εκάστοτε περιοχή, το αν υπάρχει κοντινό νοσοκομείο, αλλά και οι γνώμη που σχημάτισαν παλαιότεροι τουρίστες του θέρετρου σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη που τους παρασχέθηκε.
«Η σημερινή εικόνα σε πολλά από τα νοσοκομεία της Περιφέρειας κάθε άλλο παρά τιμά τη χώρα μας, αλλά και όλους εκείνους τους ανθρώπους που επέλεξαν να περάσουν κάποιες ημέρες στην Ελλάδα» λέει ο κ. Βαρνάβας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα από το φθινόπωρο…
Ο λόγος; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου των νοσοκομειακών γιατρών, η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο «εκρηκτική», καθώς αναμένεται να εφαρμοστούν και στην πράξη οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ» το οποίο… έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης πρόσφατα από τη Βουλή.
Οπως προειδοποιούν οι γιατροί -οι οποίοι μάλιστα έχουν δηλώσει πως θα μπλοκάρουν με κάθε μέσο που έχουν την υλοποίηση των νέων μέτρων- οι επερχόμενες αλλαγές θα οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση ένα ήδη πολύπαθο σύστημα.
Τα επαρχιακά νοσοκομεία, προβλέπουν τα μέλη της ΟΕΝΓΕ, μέσα σε σύντομο χρονικό θα αδυνατούν να πραγματοποιούν εφημερίες καθόλη τη διάρκεια του μήνα, ενώ η σκέψη πως τα έξοδα για την ολοήμερη λειτουργία τους θα καλύπτονται μέσα από τα ίδια τα ιατρεία τους κρίνεται ως «ευσεβής πόθος». «Αναμένουμε τα χειρότερα για το αμέσως προσεχές διάστημα στο σύνολο των νοσοκομείων τόσο της περιφέρειας όσο και των μεγάλων αστικών κέντρων. Είναι αδιανόητο αυτό που επιχειρείται σε ένα σύστημα το οποίο ήδη βρίσκεται στην κόκκινη γραμμή» υπογραμμίζει στον «Αδέσμευτο Τύπο» ο κ. Βαρνάβας.
Πού εντοπίζονται τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την υγειονομική κάλυψη; Στην πραγματικότητα παντού υπάρχουν μεγάλα ή μικρότερα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία των επαρχιακών περιοχών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει να αναφέρουμε, έστω και ακροθιγώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποια από τα δεκάδες χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως είναι εκείνα της Χαλκιδικής, των Χανίων, της Σάμου, της Ζακύνθου, της Ιθάκης, της Ικαρίας και της Ρόδου…
ΡΟΔΟΣ
Η αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρείται πάντα κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο νησί -η οποία επιφέρει διπλασιασμό των κατοίκων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου- έχουν φέρει σε οριακό σημείο γιατρούς και νοσηλευτές στο μοναδικό ίδρυμα που προσφέρει Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ευρύτερη περιοχή.
«Οι κλινικές λειτουργούν οριακά και μάλιστα με προσωπικό που πολλές φορές δεν είναι καν μόνιμο αλλά εποχικό» καταγγέλλει στον «Αδέσμευτο Τύπο» ο Βασίλειος Κίνους, εργαζόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών του δημοφιλούς τουριστικού νησιού.
Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο πρόσφατα -και μετά από σειρά πιέσεων από τους εργαζόμενους- κάποιοι ενδιαφέρθηκαν να αλλάξουν τον Οργανισμό του νοσοκομείου, ώστε έστω και στη θεωρία να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Σε ένα νοσοκομείο, εξάλλου, όπου τα ήδη πιστοποιημένα χρέη ανέρχονται ήδη στα 70 εκατομμύρια ευρώ και τα Ταμεία χρωστάνε περισσότερα από 18.000.000 ευρώ ακόμη, δεν είναι περίεργο που η λειτουργία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής.
Τα στοιχεία από μία ημέρα εφημερίας στο νοσοκομείο αποτελούν το ασφαλέστερο κριτήριο προκειμένου να κατανοήσει κάποιος το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Μεταξύ των «αποδεικτικών» αυτών, το γεγονός ότι μία μόνο νοσηλεύτρια πολλά από τα βράδια που εφημερεύει το νοσοκομείο αναγκάζεται να επιβλέπει 20 ή και 25 άτομα(!), ενώ η μία και μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διαθέτει μόλις 6 κρεβάτια, αντί για τουλάχιστον 8 κλίνες…
Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η ψυχιατρική κλινική του νησιού. «Διαθέτουμε μία πλήρως εξοπλισμένη ψυχιατρική κλινική, αλλά κινδυνεύει με λουκέτο, καθώς ο ένας και μοναδικός γιατρός που υπάρχει είναι εκεί με απόσπαση και σε μερικές ημέρες αναμένεται να επιστρέψει στην οργανική του θέση…» αποκαλύπτει ο κ. Κίνους.
ΣΑΜΟΣ
Από την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων, όμως, «πληγώνεται» καθημερινά και η Σάμος. Στο νησί, υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο ένας νεφρολόγος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με αναστολή η λειτουργία της ζωτικής για σημασίας -για κατοίκους και παραθεριστές- Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.
«Υπήρχε ένας δεύτερος νεφρολόγος στο νησί, ο οποίος αποσπάσθηκε. Το εξοργιστικότερο απ’ όλα όμως είναι ότι σύμφωνα με το υπουργείο δεν μπορεί να γίνει προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης, καθώς με την κένωση της θέσης, υποστηρίζεται, ο νεφρολόγος πήρε μαζί του και… την πίστωση» αναφέρει ο κ. Βαρνάβας.
ΧΑΝΙΑ
Στο νοσοκομείο Χανίων, «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί το ζήτημα της υποστελέχωσης. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 100 σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και στις 200 σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων, το 2010 στο Νοσοκομείο Χανίων κληροδοτήθηκε ένα χρέος της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, όταν το 2005 το αντίστοιχο χρέος ήταν γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα, το Ιδρυμα οφείλει στις Φαρμακευτικές Εταιρείες 52 περίπου εκατ. ευρώ, στ’ αντιδραστήρια φαρμάκων γύρω στα 11 εκατ. ευρώ και στα ορθοπεδικά υλικά 13 εκατ. ευρώ.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Επικίνδυνη και απογοητευτική χαρακτηρίζουν την κατάσταση οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και στις περιοχές της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Και αυτό γιατί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και στα δύο νησιά εξακολουθεί να μην υπάρχει καρδιολόγος!
Η στάση μάλιστα που έχουν επιλέξει οι ιθύνοντες -αυτή δηλαδή του να κλείνουν τ’ αφτιά μπροστά σε προβλήματα- οδήγησε πρόσφατα τους γιατρούς του νοσοκομείου Κεφαλονιάς να εκδώσουν μία χιουμοριστική ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων καλούσαν τους «Κεφαλλονίτες και Θιάκους να… μην πάθουν έμφραγμα ημέρα Τρίτη, καθώς ο καρδιολόγος θα βρίσκεται κάπου αλλού εντός του νομού», «να μη γεννήσουν πρόωρα», αλλά και «να μην πάθουν εγκεφαλικό, αιμορραγίες, μηνιγγίτιδες… εξαιτίας της έλλειψης παθολόγου».
ΙΚΑΡΙΑ- ΙΘΑΚΗ
Τι κοινό μπορεί να έχουν η Ικαρία με την Ιθάκη; Ενας τουρίστας θα απαντούσε πως είναι οι ομορφιές των νησιών… Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όμως, «συνδετικός κρίκος» δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι και τα δύο νησιά… δεν διαθέτουν παιδίατρο!
Ειδικότερα, στην Ιθάκη πρόσφατα οι κάτοικοι έγιναν μάρτυρες ενός περιστατικού που δεν θα μπορούσε να εκτυλιχθεί παρά μόνο στην Ελλάδα. Οταν, λοιπόν, μετά από μακροχρόνιες εκκλήσεις, ανακοινώθηκε στους γονείς του νησιού ότι θα καταφτάσει επικουρικός γιατρός αποσπασμένος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως ο άνθρωπος αυτός στο τέλος θα αναγκαζόταν να βάλει λεφτά και από την τσέπη του…
Τα παραπάνω νοσοκομεία, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τα μοναδικά που υφίστανται τις επιπτώσεις μιας παράλογης πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας. Δίπλα σε αυτά όμως, θα πρέπει να προστεθούν και άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας μας, όπως είναι η Χαλκιδική, η Νάξος, η Μήλος, η Σύρος και μέχρι και προσφάτως και η Πρέβεζα, όπου για την εξυπηρέτηση κατοίκων και παραθεριστών υπήρχε μόνο ένας αναισθησιολόγος!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: