Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ

Βάσει του νέου νόμου, από τον Σεπτέμβριο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και κατά τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις, σε θεραπείες και επεμβατικές πράξεις.  Όσον αφορά το δικό μας νοσοκομείο επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι :
α) Δεν έχουμε επαρκεί προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και τεχνολογία ικανή να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της ολοήμερης λειτουργίας.
β) Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι αμοιβές των γιατρών και του παραϊατρικού προσωπικού στην απογευματινή λειτουργία δεν θα μπορούν να εξαιρεθούν από το προκαθορισμένο ανώτατο όριο αποδοχών(πλαφόν).  Έτσι οι περίπου 40 διευθυντές και αρκετοί επιμελητές Α' του νοσοκομείου μας ...δεν θα έχουν κίνητρο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανένα να δουλεύει χωρίς να αμείβεται, ειδικά εκτός ωραρίου.  Για τους γιατρούς που τελικά αποφασίσουν να εργαστούν στο ολοήμερο θα πρέπει να γνωρίζουν όπως προκύπτει από το με αριθμ. πρωτ. 2/23956/0022 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου (22η Διεύθυνση Μισθολογίου) οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών από τα απογευματινά ιατρεία πρέπει να περικόπτονται κατά 12% από 1/1/10 και κατά 8% από 1/6/10 (σύνολο 20%) σε εφαρμογή διατάξεων του νόμου 3833/2010.
Αν λοιπόν σκεφτούμε ότι τα χρήματα αυτών των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία βγαίνουν άμεσα από την τσέπη των πολιτών και ότι από αυτά μέχρι τώρα ένα 40% παρακρατείται από το οικείο νοσοκομείο, βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα έχουμε και μια επιπλέον παρακράτηση 20%.  Άρα η συνολική παρακράτηση θα είναι τώρα της τάξης του 60%.
Αν υπολογιστεί ότι το υπόλοιπο θα φορολογηθεί με συντελεστή περίπου 40% βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο γιατρός θα λάβει περίπου το 25% των χρημάτων που καταβάλλει ο πολίτης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν ανέφικτη η απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείου, με επακόλουθο την αδυναμία εσόδων για κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος. Μια από τις βασικές ανάγκες είναι η κάλυψη των εφημερίων επειδή η μηνιαία αποζημίωση, την οποία ορίζει ο νόμος, δεν ανταποκρίνεται σε αριθμό εφημεριών ικανό για τις ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης των νοσοκομείων, ειδικά της Β' ζώνης που ανήκει και το δικό μας.  Συγκεκριμένα κλινικές πρώτης γραμμής όπως οι 2 Χειρουργικές, οι 2 Παθολογικές, η Καρδιολογική, η ΜΕΠΕ, η ΜΕΘ και πολλές άλλες σημαντικές κλινικές δεύτερης γραμμής, δεν έχουν την δυνατότητα με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό να καλύψουν με ασφάλεια όλο το μήνα όσον αφορά τις εφημερίες.  Θα πρέπει λοιπόν σε σύντομο χρονικό διάστημα να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της Διοίκησης στα κάτωθι ερωτήματα:
α) Θα υπάρξει δυνατότητα συμπλήρωσης με συγκεκριμένα κονδύλια των επιπλέον εφημερίων που σίγουρα χρειάζονται για την κάλυψη των βασικών αναγκών εφημέρευσης?
β) Στην περίπτωση εκείνη που δεν θα υπάρχει άμεσα η δυνατότητα αποπληρωμής, θα υπάρξει δέσμευση για εύλογο χρονικό διάστημα καταβολής των δεδουλευμένων?
Οι θέσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Ρόδου και ΚΥ πρώτον για την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου μας είναι ότι εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, αναλώσιμων υλικών και φυσικά τον τρόπο, εάν υπάρχει υπερκέραση του προκαθορισμένου ανώτατου ορίου αποδοχών, πληρωμής του προσωπικού.  Θα είμαστε πολέμιοι σε μεθοδεύσεις που δεν θα διασφαλίζουν τις αναγκαίες συνθήκες και τα απαραίτητα μέσα για την ασφάλεια πρωτίστως των χρηστών υγείας και φυσικά του προσωπικού, ιατρικού και παραϊατρικού που θα αποφασίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Tέλος θα στηρίξουμε το νέο πλαίσιο εφημέρευσης που αναγκαστικά, λόγω κατάργησης των μεικτών εφημεριών από το νέο νομοσχέδιο, θα εισηγηθεί το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου στο ΔΣ.  Δεν θα δεχτούμε φυσικά απλήρωτη υπερωριακή εργασία.
Στις 25-08-2010 συνεδριάζει το διευρυμένο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και με την δική μας παρουσία, για εκτίμηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων σχετικά με την κατάσταση που προκύπτει μετά την ψήφιση του νόμου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: