Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22-08-2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Μ.Χονδρογιάννη
1) Τι σκοπεύει ο κλάδος να πράξει σχετικά με το σύστημα εφημέρευσης με δεδομένες τις αλλαγές που έχει επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας;
Θα στηρίξουμε το νέο πλαίσιο εφημέρευσης που αναγκαστικά, λόγω κατάργησης των μεικτών εφημεριών από το νέο νομοσχέδιο, θα εισηγηθεί το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου στο ΔΣ.  Δεν θα δεχτούμε φυσικά απλήρωτη υπερωριακή εργασία.  Στηρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα του γιατρού και κάθε εργαζόμενου να αμείβεται χωρίς «εκπτώσεις» για το έργο που έχει προσφέρει αλλά και τη δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει, χωρίς το «μέσον» ή άλλη «οικονομική διαμεσολάβηση» σε αξιόπιστες υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης.
2) Είναι δυνατό να γίνονται όλες οι εφημερίες στη στιγμή που μεγάλο μέρος του κόστους θα πρέπει να καλύπτεται από το νοσοκομείο;
Μια από τις βασικές ανάγκες είναι η κάλυψη των εφημερίων επειδή η μηνιαία αποζημίωση, την οποία ορίζει ο νόμος, δεν ανταποκρίνεται σε αριθμό εφημεριών ικανό για τις ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης των νοσοκομείων, ειδικά της Β' ζώνης που ανήκει και το δικό μας.  Συγκεκριμένα κλινικές πρώτης γραμμής όπως οι 2 Χειρουργικές, οι 2 Παθολογικές, η Καρδιολογική, η ΜΕΠΕ, η ΜΕΘ και πολλές άλλες σημαντικές κλινικές δεύτερης γραμμής, δεν έχουν την δυνατότητα με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό να καλύψουν με ασφάλεια όλο το μήνα όσον αφορά τις εφημερίες.  Θα πρέπει λοιπόν σε σύντομο χρονικό διάστημα να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της Διοίκησης στo κάτωθι ερώτημα:
Θα υπάρξει δυνατότητα συμπλήρωσης με συγκεκριμένα κονδύλια των επιπλέον εφημερίων που σίγουρα χρειάζονται για την κάλυψη των βασικών αναγκών εφημέρευσης?
Θα είμαστε φυσικά πολέμιοι σε μεθοδεύσεις που δεν θα διασφαλίζουν τις αναγκαίες συνθήκες και τα απαραίτητα μέσα για την ασφάλεια πρωτίστως των χρηστών υγείας.
3) Μπορεί το νοσοκομείο του νησιού μας κατά τη δική σας άποψη να έχει ολοήμερη λειτουργία; Βάσει του νέου νόμου, από τον Σεπτέμβριο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και κατά τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις, σε θεραπείες και επεμβατικές πράξεις.  Όσον αφορά το δικό μας νοσοκομείο επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά ότι :
α) Δεν έχουμε επαρκές προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και τεχνολογία ικανή να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της ολοήμερης λειτουργίας.
β) Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι αμοιβές των γιατρών και του παραϊατρικού προσωπικού στην απογευματινή λειτουργία δεν θα μπορούν να εξαιρεθούν από το προκαθορισμένο ανώτατο όριο αποδοχών(πλαφόν). Έτσι οι περίπου 40 διευθυντές και αρκετοί επιμελητές Α' του νοσοκομείου μας ...δεν θα έχουν κίνητρο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανένα να δουλεύει χωρίς να αμείβεται, ειδικά εκτός ωραρίου. Για τους γιατρούς που τελικά αποφασίσουν να εργαστούν στο ολοήμερο θα πρέπει να γνωρίζουν όπως προκύπτει από το με αριθμ. πρωτ. 2/23956/0022 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου (22η Διεύθυνση Μισθολογίου) οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών από τα απογευματινά ιατρεία πρέπει να περικόπτονται κατά 12% από 1/1/10 και κατά 8% από 1/6/10 (σύνολο 20%) σε εφαρμογή διατάξεων του νόμου 3833/2010.  Σας εφιστούμε δε με ιδιαίτερη έμφαση την προσοχή, ότι υπό τις προϋποθέσεις αυτές της ανέντιμης, ανάλγητης, απαξιωτικής και υποτιμητικής συμπεριφοράς από μέρους του Δημοσίου, εμείς δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων.  Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν ανέφικτη η απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείου, με επακόλουθο την αδυναμία εσόδων για κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος.
4) Θα κατέλθει ο κλάδος σε απεργία και πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις;
Οι κινητοποιήσεις δεν είναι αυτοσκοπός, εμείς επιδιώκουμε την εργασιακή ηρεμία και ειρήνη.  Όλα όμως θα εξαρτηθούν, μετά την κατάθεση της εισήγησης του Επιστημονικού Συμβουλίου για το νέο πλαίσιο εφημέρευσης, από την απάντηση της Διοίκησης.  Δηλαδή εάν υπάρχει η  δυνατότητα χρηματοδότησης του και από ποιούς πόρους φυσικά, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι έχει παραληφθεί ένα νοσοκομείο με 70 εκατομμύρια ευρώ χρέος και ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα με τις σημερινές συνθήκες λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού η ολοήμερη λειτουργία του.  Στις 25-08-2010 συνεδριάζει το διευρυμένο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και με την δική μας παρουσία, για εκτίμηση της κατάστασης και λήψη τελικών αποφάσεων σχετικά με την κατάσταση που προκύπτει μετά την ψήφιση του νόμου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.
5) Θεωρείτε πως έχει θετικά αποτελέσματα το νέο σύστημα προμηθειών του νοσοκομείου;
Kατακόρυφη μείωση έως και 40% στις δαπάνες για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού, αντιδραστηρίων και φαρμάκου κατάφερε το τελευταίο τρίμηνο, η 2η Yγειονομική Περιφέρεια (YΠE) Πειραιώς και Aιγαίου στα νοσοκομεία ευθύνης της.  Πρόκειται για την περιφέρεια στην οποία υπάγονται μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Aττικόν, το Γενικό Kρατικό Nίκαιας, το Tζάνειο, το Mεταξά, το Θριάσιο το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου κ.α., γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της 2ης YΠE, από 1ης Aπριλίου έως 30 Iουνίου, οι συνολικές δαπάνες για την προμήθεια φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικού υλικού και χημικών αντιδραστηρίων ανήλθαν σε 55,8 εκατομμύρια ευρώ.
Tο ποσό αυτό είναι μειωμένο περίπου κατά 12 εκατ. ευρώ, αφού οι αντίστοιχες δαπάνες το α΄ τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 67,4 εκατ.  Ωστόσο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009, η μείωση είναι εντυπωσιακή αφού οι δαπάνες για τις προμήθειες άγγιξαν τα 82 εκατ. ευρώ.
H πιο εντυπωσιακή μείωση καταγράφεται στις δαπάνες που αφορούν την προμήθεια υγειονομικού υλικού.  Eνδεικτικό είναι ότι ενώ τον Oκτώβριο - Δεκέμβριο του 2009 δαπανήθηκαν 25,1 εκατ. ευρώ για προμήθεια υγειονομικού υλικού, τον Aπρίλιο - Iούνιο για την προμήθεια των ίδιων υλικών δαπανήθηκαν μόλις 12,6 εκατ. ευρώ.  Προκύπτει δηλαδή μείωση 50% όταν αντίστοιχα δεν μειώθηκαν ούτε οι επισκέψεις των ασθενών ούτε συνολικά ο όγκος των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν.
ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ?  ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ?
6) Για μια φορά ακόμη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν φθάσει στα όρια τους αφού το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν έχει λυθεί.  Ποιά είναι η δική σας άποψη;
Επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει δημοσίως ότι με το υπάρχον επικουρικό προσωπικό οριακά μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο μας σε αυτή την σύνθεση και ανάπτυξη που με πολύ κόπο καταφέραμε εδώ και πολλά χρόνια να διατηρούμε τόσο το νοσηλευτικό όσο και το ιατρικό προσωπικό.  Είχαμε την διαβεβαίωση, από την τελευταία επίσκεψη στο νοσοκομείο του υποδιοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, ότι υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια για το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό που εδώ και πολλά χρόνια καλύπτει πάγιες ανάγκες, μέχρι την κάλυψη των οργανικών θέσεων που θα προκηρυχθούν για το νοσοκομείο μας στην επόμενη πανελλήνια προκήρυξη.  Εμείς σαν Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ρόδου και ΚΥ δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την συρρίκνωση του ιδρύματος, όχι επειδή φοβόμαστε για τις θέσεις μας, που μπορεί να σκεφτούν κάποιοι κακόβουλοι, αλλά γιατί δεν θα αφήσουμε κόπους και θυσίες χρόνων να χαθούν με  ευκολία.  Σε περίπτωση που δεν προσληφθούν αυτό συνεπάγεται την αδυναμία κάλυψης των κλινικών με νοσηλευτικό προσωπικό θέτοντας σε κίνδυνο τους νοσηλευόμενους ασθενείς
7) Κλειστή παραμένει η Νευρολογική κλινική του νοσοκομείου ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσει και η ψυχιατρική όταν φύγει ο γιατρός που έχει έρθει με απόσπαση;
Μετά από τις επίμονες οχλήσεις προς κάθε κατεύθυνση από την μεριά της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Συλλόγου εργαζομένων και  της Διοίκησης του νοσοκομείου, επιτέλους χθες και αυτό είναι είδηση, παραλάβαμε την πρώτη πρόσληψη ψυχιάτρου σε οργανική θέση του νοσοκομείου μας. Ελπίζουμε ότι θα γίνει αποδεκτή από τον συνάδελφο, αυτές τουλάχιστον τις πληροφορίες έχουμε, ώστε να απομακρυνθούμε οριστικά από τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας αυτής της κλινικής. Φυσικά θα συνεχίσουμε με την ίδια θέρμη την πίεση ώστε να καταληφθούν και οι άλλες οργανικές θέσεις που είδη έχουν προκηρυχθεί και όσο ποιο  σύντομα γίνεται.
Όσον αφορά την Νευρολογική κλινική θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, διότι και άλλοι γιατροί να προσληφθούν που πιθανώς θα γίνει και αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα καλύψουν θέσεις Επιμελητών Β΄.  Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα μια κλινική χωρίς γιατρούς με τον βαθμό Διευθυντού ή τουλάχιστον Επιμελητού Α'.  Θα συνεχίσουν δηλαδή να νοσηλεύονται τα επείγοντα νευρολογικά περιστατικά στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου και θα παρακολουθούνται από τους νευρολόγους.  Η κλινική θα παραμένει ανοιχτή για την εξυπηρέτηση των χρόνιων περιστατικών στην πρωινή βάρδια.  Θα πρέπει   όμως να εξηγήσουμε ότι ο νόμος δεν δίνει την δυνατότητα μέχρι 31-12-2010 να προκηρυχθούν θέσεις με βαθμό τουλάχιστον επιμελητού Α΄.
8) Πως απαντούν οι γιατροί στα νέα μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν και το δικό τους κλάδο;
 Είναι κοινή πεποίθηση πλέον του συνόλου των νοσοκομειακών γιατρών ότι διανύουμε μια περίοδο σκληρής επίθεσης εναντίον των εισοδημάτων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του Δημόσιου αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα.  Με πρόσχημα πάντα το δημόσιο χρέος και τα υπαρκτά προβλήματα της σπατάλης και της διαφθοράς στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση όλα δείχνουν ότι έχει  ψηφίσει ένα νόμο που με το «δόλωμα» της «ολοήμερης λειτουργίας» των νοσοκομείων θέλει να μεταφέρει ένα μέρος του κόστους εφημερίας των γιατρών από το Κράτος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τελικά στους ίδιους τους ασφαλισμένους.  Τέλος το δήθεν ''πρότυπο εφημέρευσης'' που περιέχεται στο νομοσχέδιο είναι άκρως υποβολιμαίο και αυθαίρετο.  Κατανέμει εφημερίες μ' έναν και μοναδικό σκοπό: τη μετακύλιση της υποχρέωσης του κρατικού προϋπολογισμού στα ίδια τα νοσοκομεία και στα δήθεν έσοδα απογευματινής λειτουργίας.  Επιπλέον η κατανομή εφημεριών είναι σκανδαλώδης και προκλητική για τους γιατρούς που εργάζονται σκληρά και πραγματοποιούν τις εφημερίες τους.  Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρόδου υιοθετεί απόλυτα την εκτίμηση  ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία των γιατρών λόγω αντικειμενικής αδυναμίας των επαρχιακών νοσοκομείων να έχουν επιπλέον έσοδα και σε πλήρη αποδιοργάνωση τη λειτουργία τους. Απέναντι λοιπόν στο αυτονόητο δικαίωμα του γιατρού και κάθε εργαζόμενου να αμείβεται χωρίς «εκπτώσεις» για το έργο που έχει προσφέρει αλλά και τη δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει, χωρίς το «μέσον» ή άλλη «οικονομική διαμεσολάβηση» σε αξιόπιστες υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης, οφείλουμε ως κλάδος μια συντονισμένη και σθεναρή αντίσταση.  Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς συναλλαγή με τον άρρωστο ή διαπλοκή με τις εταιρείες, δεν θα επιτρέψουμε ούτε απλήρωτη υπερωριακή εργασία, ούτε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών εν μέσω κρίσης, ούτε φυσικά την εκποίηση της δημόσιας περίθαλψης.  Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε για πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Σύστημα Υγείας, με επαρκείς ανθρώπινους και υλικούς πόρους, που θα αναγνωρίζει την προσφορά των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού και θα σέβεται την αξιοπρέπεια του αρρώστου.
9)Στην πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου της Β ΥΠΕ στη Ρόδο έγινε λόγος για Καλλικράτη στο χώρο της υγείας.  Θεωρείτε πως θα λύσει ή θα δημιουργήσει προβλήματα;
Και ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια φθίνουσα πορεία, ταλαιπωρούμενο από πληθώρα προβλημάτων, του προέκυψε και ο «Καλλικράτης».  Η μεταφορά, δηλαδή, της αρμοδιότητας για τη λειτουργία των μονάδων υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) πρώτου βαθμού.

Η ένταξη του ΕΣΥ στον «Καλλικράτη» και η εκχώρηση της ευθύνης λειτουργίας των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων στους νέους δήμους που θα προκύψουν  μπορεί να  αποτελέσει το κύκνειο άσμα του ΕΣΥ.
Και τούτο διότι οι αρμοδιότητες που, κατά καιρούς, εκχωρήθηκαν στην Τ.Α., ουδέποτε συνοδεύτηκαν από τη μεταφορά και των αντιστοίχων πόρων, παρά τη ρητή συνταγματική επιταγή.
Εάν σε αυτό προσμετρήσουμε και το γεγονός ότι ο «Καλλικράτης» είναι όρος του Μνημονίου και ότι από την εφαρμογή του προσδοκούν οικονομίες κλίμακας, καθώς και το γεγονός ότι ήδη φέτος κόπηκε η χρηματοδότηση της Τ.Α. κατά 40%, συν επίσης το γεγονός ότι το Μνημόνιο επιτάσσει την απαλλαγή του κράτους, σταδιακά, από τα βάρη της υγείας των πολιτών και την μετακύλιση του κόστους απευθείας στην τσέπη των πολιτών, καταλαβαίνουμε όλοι τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί.
Οι «Καλλικράτειοι» δήμοι, αδυνατώντας να στηρίξουν οικονομικά την λειτουργία των κέντρων υγείας, πολύ δε περισσότερο των νοσοκομείων, τα οποία θα λειτουργούν στον χώρο ευθύνης τους θα έχουν δύο επιλογές: Η μία θα είναι το κλείσιμο των μονάδων υγείας και να πούμε εδώ ότι ο νέος νόμος για το ΕΣΥ διευκολύνει τα πράγματα, προβλέποντας την έκδοση ενός απλού προεδρικού διατάγματος προς τούτο. Η άλλη, θα είναι η ιδιωτικοποίηση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων, με την επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων που θα διέπουν την λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες υγείας θα είναι προσβάσιμες σε όσους έχουν να πληρώσουν.  Και αυτοί, μέσα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, λιγοστεύουν δραματικά.
Οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι άποροι, οι κάθε είδους ανασφάλιστοι, οι μετανάστες,  δεν θα έχουν πρόσβαση στις μονάδες υγείας, δεν θα έχουν ιατρική κάλυψη.
Η επιταγή του γενεθλίου νόμου του ΕΣΥ, ο οποίος στο πρώτο του άρθρο έλεγε ότι «το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών, ισότιμα και ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση, μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας» φαίνεται ότι αποτελεί σήμερα γράμμα κενό περιεχομένου.
Σε ότι αφορά την τύχη των εργαζομένων στο ΕΣΥ, γίνεται κατανοητό ότι με την υπαγωγή τους στους δήμους, υπάρχει πιθανότητα να χάσουν την οργανική τους σχέση με το δημόσιο και έτσι να  ανοίξει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις, που είναι και το ζητούμενο του Μνημονίου.  Ποιο εφιαλτικό σενάριο δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς για το ΕΣΥ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δίνουν τον δικό τους αγώνα και καλούν όλους τους πολίτες να αγωνιστούμε μαζί και να διεκδικήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας καθολικό, δωρεάν που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: