Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΕΝIKO ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Διευθυντής: Δρ. Π. Αληβάνης

                                                                                         85100 Ρόδος
                                                                                        τηλ. 22410 80051
                                                                                        fax 22410 65652
                                                                                        e-mail polal@otenet.gr
                                                                                        4 Αυγούστου 2010
Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας &
Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου
Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου
Εσωτερική Διανομή: Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ρόδου

Κύριοι,

Σε απάντηση του με αρ. πρωτ. 15464/3-8-10 εγγράφου σας με θέμα το πρόγραμμα εφημέρευσης της Νεφρολογικής Κλινικής θα ήθελα να σας επισημάνω το ασύμβατο του αιτήματός σας να κατατεθεί πρόταση με γνώμονα ταυτόχρονα την “ασφαλή εφημέρευση” και “στα πλαίσια του Νόμου 3868/2010”.
Και αυτό διότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθ. Υ10α/44239/01, η οποία ρητά αναφέρει ότι «καθημερινά θα εφημερεύουν ειδικευμένοι γιατροί σε εφημερία ενεργό ή ετοιμότητας ανά ένας τουλάχιστον σε κάθε τμήμα», και το Νεφρολογικό Τμήμα σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου αποτελείται από δύο τμήματα, τη Νεφρολογική Κλινική και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης καθημερινά θα πρέπει να εφημερεύουν στο Νεφρολογικό Τμήμα τουλάχιστον δύο ειδικευμένοι γιατροί.
Και αν θεωρήσουμε ότι, εν μέρει τουλάχιστον, η ΜΤΝ καλύπτεται με έναν γιατρό σε εφημερία ετοιμότητας η Νεφρολογική Κλινική, η οποία νοσηλεύει ασθενείς καθημερινά, καλύπτεται ασφαλώς μόνο με ενεργό εφημερία. Τέτοια όμως σύνθεση εφημέρευσης με βάση το υπάρχον προσωπικό είναι και παράνομη και πρακτικά αδύνατη.
Όπως γνωρίζετε, το εθνικό, κοινοτικό και διεθνές Εργατικό Δίκαιο, αυθεντικά πλέον ορίζει, ότι μετά το οκτάωρο συνεχούς εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει υποχρεωτικά να αναπαύονται. Υποτίθεται ότι ο Νόμος 3754/2009 με την έννοια της κλαδικής σύμβασης θα ρύθμιζε τα ανωτέρω καθώς και το όριο των 48 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας. Η πρακτικά στο μεγαλύτερο μέρος του μη εφαρμογή του ένα χρόνο μετά την ψήφισή του καθώς και η έλευση του Νόμου 3868/2010 έχουν οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου νομικό παραλογισμό που βάλλει ευθέως κατά του Κοινοτικού Δικαίου (Γραπτού και Παράγωγου), δηλαδή κατά συγκεκριμένων Κοινοτικών Οδηγιών (Οδηγίες 89/391/ΕΟΚ, 93/104/ΕΚ, 2000/34/ΕΚ, 2003/88/ΕΚ) και συναφών Νόμων του Κράτους (ΠΔ 17/1996, ΠΔ 88/1999, ΠΔ 76/2005).
Όπως αντιλαμβάνεσθε από τα ανωτέρω είναι αδύνατον να σας καταθέσω πρόταση με γνώμονα ταυτόχρονα και την “ασφαλή εφημέρευση” και “στα πλαίσια του Νόμου 3868/2010”. Σε περίπτωση που επιθυμείτε πρόταση μόνο για ασφαλή εφημέρευση του Τμήματος αυτή προϋποθέτει σε καθημερινή βάση την παρουσία ενός ειδικευμένου γιατρού σε ενεργό εφημερία στη Νεφρολογική Κλινική ενός ειδικευμένου σε εφημερία ετοιμότητας στη ΜΤΝ και ενός ειδικευόμενου ή αγροτικού.

Με εκτίμηση,
Πολυχρόνης Αληβάνης
Διευθυντής
Νεφρολογικού Τμήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: