Με την κοινοποίηση εγγράφου, καλούνται οι διευθυντές των κλινικών και τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να καταθέσουν σχέδια προγραμμάτων εφημεριών εν όψει της εφαρμογής του Νόμου για την «αναβάθμιση» του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα όμως καλούνται να λάβουν υπόψη και την ασφαλή εφημέρευση των κλινικών και τμημάτων. Ένας γρίφος και ένα δίλημμα που από μέλημα και φροντίδα του Υπουργείου μετατίθεται και από πλευράς ηθικής και από πλευράς οικονομικής, στους γιατρούς.
Καλούνται ταυτόχρονα να εφαρμόσουν πρόγραμμα εφημέρευσης ενός μηνός με βεβαιωμένη πληρωμή μόνο 18 ημερών (σύμφωνα με το νόμο) και αφ’ ετέρου να καλύψουν τις υπόλοιπες μέρες με την ευγενή προσδοκία και την υπόσχεση ότι τα επιπλέον κονδύλια εφημέρευσης θα πληρωθούν από την ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Ποια όμως ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων; Πρώτη και αναγκαία προϋπόθεση την οποία ήδη το Νοσοκομείο ή η κάθε ΔΥΠΕ να έχει κάνει, είναι να υπολογίσει μέχρι τώρα πόσα έσοδα έχει από την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων. Αν και πολύ φοβάμαι ότι για τα νοσοκομεία Β’ Ζώνης που ανήκει και το δικό μας Νοσοκομείο, μάλλον θα γεννηθεί απελπισία και αμφιβολία όταν γίνει ο υπολογισμός αυτός.
Ποιος διασφαλίζει ότι τα κονδύλια για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων υπάρχουν; Κανείς,
Ποιος διασφαλίζει ότι τα επιπλέον κονδύλια που θα χρειαστούν για την πληρωμή των επιπλέον εφημεριών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υπάρχουν; Κανείς.
Ποιος εγγυάται ότι τα Ταμεία που χρωστούν πάνω από 18.000.000 ευρώ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου, θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων; Κανείς.
Ποιος εγγυάται ότι η ασφαλής λειτουργία των κλινικών που εφημερεύουν και έχουν νοσηλευόμενους ασθενείς, μπορεί να γίνει με ένα ειδικευμένο γιατρό στο σπίτι του σε εφημερία ετοιμότητας και ένα ειδικευόμενο ή αγροτικό γιατρό σε εφημερία; Κανείς.
Ποιος διευθυντής γιατρός θα πάρει την ευθύνη να πει και να υπογράψει ότι με 12 και 15 μέρες ακάλυπτες από εφημερίες, η κλινική εφημερεύει με ασφάλεια; Κανείς.
Ποιος Διοικητής Νοσοκομείου θα πάρει την ευθύνη να πει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη κάλυψης των επιπλέον κονδυλίων ασφαλούς εφημέρευσης, όταν αδυνατεί να αποπληρώσει τα τρέχοντα χρέη του Νοσοκομείου, όταν αδυνατεί να αποπληρώσει ακόμα και τα έξοδα αλληλογραφίας και όταν αδυνατεί να βεβαιώσει ότι το Νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει σε ολοήμερη βάση; Κανείς.
Ποιος χειρουργός, παθολόγος, καρδιολόγος, αναισθησιολόγος, ιατρός μονάδος θα δεχτεί να εφημερεύει σε εφημερεύει σε εφημερία ετοιμότητας, όταν η κλινική είναι πλήρης από νοσηλευόμενους, όταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνεται ολοήμερο προσκύνημα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες (9 το σύνολο σχεδόν για το νησί μας); Κανείς.
Αλλά μάλλον όλα αυτά αποτελούν λεπτομέρειες για τους εμπνευστές και εισηγητές αυτού του κατασκευάσματος, που με περισσό θράσος και ανευθυνότητα, ονόμασαν «Νόμο για την Αναβάθμιση του ΕΣΥ». Θα ήταν πολύ καλύτερο και εντιμότερο να το ονόμαζαν «νόμο για τη ν αναβάθμιση Νοσοκομείων Α’ Ζώνης και Πανεπιστημιακών Κλινικών». Γιατί για εμάς στην Β’ Ζώνη, με όλες τις γεωγραφικές και στελεχιακές δυσκολίες, μάλλον αποτελεί «Νόμο για την Υποβάθμιση του ΕΣΥ».
Γιώργος ΤριάντοςΧειρουργός – Διευθυντής ΕΣΥ ΓΝ ΡΟΔΟΥ
Εκπρόσωπος ΕΙΝΡ στην ΟΕΝΓΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου