Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ 2η ΔΥΠΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
«ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ταχ. Δ/νση : 85100 ΡΟΔΟΣ
Τ.Θ. 138 – ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο : 22410 -80147
                                                                   Εξαιρετικά Επείγον
                                                                   Ρόδος : 11 /08/2010
                                                                   Αριθμ. Πρωτ. :
Προς:
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
Θηβών 46-48
185 43 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κυρία Πρόεδρε της2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου

Μετά τη ψήφιση του νέου νόμου «περί αναβάθμισης του Ε.Σ.Υ», εντελλόμεθα από 1ης Σεπτεμβρίου να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα εφημέρευσης νόμιμο μεν, επικίνδυνο δε για τη ασφαλή νοσηλεία των ασθενών. Ο νέος νόμος προβλέπει επτά εφημερίες (4 ενεργείς και 3 ετοιμότητας) ανά γιατρό. Ως γνωστόν τα τμήματα και οι κλινικές του νοσοκομείου υποστελεχώνονται (από έναν έως και πέντε γιατρούς κατά μέσο όρο) με αποτέλεσμα να υπάρξουν ημέρες κατά τις οποίες δε θα υπάρχει γιατρός να υποδεχτεί εξωτερικούς ασθενείς και να περιθάλψει νοσηλευόμενους καθώς και ημέρες κατά τις οποίες η νοσηλεία των ασθενών θα γίνεται από εφημερεύοντα ιατρό σε ανασφαλή εφημερία ετοιμότητος .Το σύνολο των ημερών κατά τις οποίες η νοσηλεία των ασθενών θα είναι πλημμελής υπολογίζεται από 5 έως 25 ανάλογα με τη στελέχωση της κάθε κλινικής.
Στο νομό μας και λόγω της νησιωτικότητάς του και του υπερδιπλασιασμού λόγω τουρισμού του πληθυσμού παρατηρείται το παράδοξο άλλα νοσοκομεία να υπάγονται στη Β ζώνη (Ρόδου-Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, Εμπωνας, Καρπάθου, Π.Ι Καστελλόριζου!!!, Χάλκης!!!, Κάσου) και άλλα στη Γ ζώνη (Κω, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου).
Σε αντιδιαστολή τα νοσοκομεία Καλαμάτας, Γρεβενών, Καρπενησίου, Σάμου, Σύρου, Χίου, Σητείας και λοιπά ανήκουν στη Γ ζώνη, μερικά δε εξ αυτών επικοινωνούν οδικά με πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
Από τον παραπάνω αναφερόμενο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα συμπληρωματικών εφημεριών με αμοιβή από τα έσοδα του νοσοκομείου αορίστως γνωστού όντως ότι το νοσοκομείο μας χρωστάει στους προμηθευτές του πάνω από 70.000.000 ευρώ.
Εμείς, ως Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας και ως Πρόεδρος του επιστημονικού Συμβουλίου παρότι έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε εντολή στους υφιστάμενους μας γιατρούς για συμπληρωματικές εφημερίες δεν έχουμε δυνατότητα εξασφάλισης της αντιστοιχούσας σ’αυτήν οικονομικής αποζημίωσης.
Επομένως θεωρούμε επιβεβλημένο να μεριμνήσετε να ενταχθεί το Νοσοκομείο μας και τα υποστηριζόμενα μικρά νησιά περιοχής ευθύνης του στη Γ ζώνη πράγμα που επιλύει το πρόβλημα και ομαλοποιεί τη κατάσταση.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΟΔΙΤΗΣ                Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
                                                                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Κοινοποίηση :
Γραφείο Υπουργού
Γραφείο Υφυπουργού
Γραφείο Διοικητού
Βουλευτές Νομού Δωδεκανήσου
Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου
Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών
Ι.Σ.ΡΟΔΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: