Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Λοβέρδος: 16 μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης


«Πακέτο» 16 μέτρων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα ανακοινώσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με τους διοικητές Νοσοκομείων ανακοίνωσε σημαντική μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Οπως είπε, το ποσοστό θα πέσει στο 15% από 23% που είναι σήμερα (18,5% χωρίς τους φόρους). 


Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θ. Αμπατζόγλου. Το σχέδιο του υπουργού Υγείας, είπε, συνιστά την πλήρη εξόντωση του φαρμακείου της γειτονιάς. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μας καταστρέψει. Το χάος που θα επικρατήσει είναι αποκλειστική του ευθύνη», πρόσθεσε.


Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέδωσε το νέο δελτίο τιμών το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις στις τιμές γενόσημων και εκτός πατέντας φαρμάκων. Το νέο δελτίο τιμών θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Παρασκευή, ειδικά όμως για τους φαρμακοποιούς και τους ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών θα ισχύει από τις 15 Ιανουαρίου. Εως τότε θα έχει απορροφηθεί το στοκ των φαρμάκων.

Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα έτη 2010 και 2011, καθώς όπως είπε η μείωση είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις τους. Μάλιστα, σημείωσε ότι το 2012 θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση με μεγαλύτερη ένταση, προκειμένου να υπάρξει μείωση του όγκου φαρμάκων. Ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι το πρώτο ενδεκάμηνο του 2011 η νοσοκομειακή δαπάνη (φάρμακα και υλικά) μειώθηκε κατά 12%.

«Χέρι» στους διοικητές
Ο υπουργός Υγείας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του με ορισμένους διοικητές οι οποίοι δεν απάντησαν με ακρίβεια σε ερωτήματα που τους έθεσε προσφάτως. Ενα από αυτά, αφορούσε τις συνδιοικήσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και τη διαχείριση του προσωπικού.

Έντονο ύφος είχε και προς το διοικητή του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Μ. Κόκκινο, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες προειδοποίησε με διακοπή όλων των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, από την 1η Ιανουαρίου, ελλείψει προσωπικού.
«Δεν είμαστε αντίπαλοι. Το πρόβλημά του είναι και δικό μου πρόβλημα. Αν νιώθει διαφορετικά, να παραιτηθεί και όχι να βγαίνει και να κάνει συνδικαλισμό», είπε ο υπουργός Υγείας, και κατέληξε: «Αν δεν θέλει να συνεργαστεί, μπορούμε να βρούμε λύση και χωρίς τον σημερινό διοικητή».

Στήριξη στην κυβέρνηση
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι «... η κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου πρέπει να στηριχθεί και θα στηριχθεί». Επίσης, ανέφερε ότι ο ίδιος βλέπει τις εκλογές προς την Άνοιξη.
 ΥΓ:
Μετά την απόφαση και την έντιμη στάση του διοικητή στο νοσοκομείου μας , ο οποίος ομολόγησε την πλήρη αδυναμία συνέχισης ασφαλούς λειτουργίας με το   προσωπικό    που θα απομείνει, διακόπτοντας την τακτική λειτουργία του από 1η του Γενάρη για λόγους ασφάλειας, αποδεικνύοντας ότι  υπάρχει κι άλλη απάντηση εκτός από την υποταγή και την μοιρολατρία, πρέπει όλοι να  απαιτήσουμε αποφασιστικά ένα νοσοκομείο που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στους δείκτες των αγορών που δυστυχώς φαίνεται ότι είναι το μοναδικό ενδιαφέρον του υπουργού!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: