Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τα κυβερνητικά μέτρα προκαλούν ελλείψεις φαρμάκων


Σε ελλείψεις φαρμάκων και σε κρίση τους άλλους κλάδους, που ασχολούνται στην αλυσίδα του φαρμάκου στη χώρα μας οδηγεί η νέα πιστωτική πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών, ειδικά των πολυεθνικών, που επιδιώκουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην ελληνική οικονομική κρίση.
Παρότι όλα τα προηγούμενα χρόνια 'έγραψαν' τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μας, ορισμένες μεγάλες και γνωστές εταιρίες απαιτούν την καταβολή μετρητών με την παράδοση των παραγγελιών στις φαρμακαποθήκες, ενώ παράλληλα μειώνουν και τις εισαγωγές. Αποτέλεσμα αυτών είναι η εμφάνιση ελλείψεων στην αγορά για δύο λόγους, με την ταυτόχρονη ασφυξία των φαρμακαποθηκών, ενός κλάδου, που παραδοσιακά λειτουργεί εξισοροπιστικά στην αγορά φαρμάκου:
Αφενός μεν γιατί οι θυγατρικέςεταιρίες των πολυεθνικών δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες ποσότητες και αφετέρου γιατί οι φαρμακαποθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ακραία απαίτηση των πολυεθνικών, καθώς η χρηματοδότηση από τις τράπεζες δεν επαρκεί. Ιδίως μετά την πολιτική, που επέβαλε ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στον πανελλήνιο σύλλογο φαρμακοποιών για πληρωμές εντός 40 ημερών. Πρακτικά δηλαδή δεν μπορεί να πληρώνονται οι πολυεθνικές μετρητοίς ή σε ελάχιστες ημέρες από την παράδοση των φαρμάκων, όταν τα ταμεία πληρώνουν στα φαρμακεία και κατ’ επέκταση αυτά στις φαρμακαποθήκες σε 40 ημέρες!
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο μέσος όρος του πιστωτικού τιμολογίου από τις βιομηχανίες στις φαρμακαποθήκες ήταν 30 ημέρες και είναι πλέον σαφές ότι υπό το πρίσμα της νέας πολιτικής ανάμεσα στον Π.Φ.Σ. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., απαιτείται και η άμεση αντίστοιχη αναπροσαρμογή των πιστωτικών προθεσμιών πληρωμής, ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση για τον κλάδο.
Αντ’ αυτού εταιρείες όπως οι BayerHellasΑ.Ε., LeoPharmaHellasA.E., AbbotΕλλάς Α.Ε., NycomedHellasS.A., και NovartisA.E., ενεργώντας παράλληλα και συντονισμένα, προέβησαν μονομερώς σε μεταβολή, προς το χειρότερο, των όρων της πιστωτικής τους πολιτικής προς τις φαρμακαποθήκες, καταργώντας την μέχρι τώρα χορηγούμενη πίστωση για την πληρωμή των τιμολογίων τους, καθιερώνοντας είτε πληρωμή τοις μετρητοίς είτε ακόμα και πληρωμή με προέμβασμα.
Με δεδομένο ότι είναι αδύνατη η προμήθεια φαρμάκων των οποίων οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αποκλειστικοί Αδειούχοι Κυκλοφορίας στην Ελλάδα, από άλλες, εναλλακτικές πηγές, η συγκεκριμένη πρακτική καθίσταται δεσμευτική για τις φαρμακαποθήκες, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής τους απαξίωσης, με επιπτώσεις και στην ομαλή διάθεση των φαρμάκων στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: