Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ ΣΚΑΪ και την δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη.


Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΣΚΑΪ 100,3»

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Καλή σας ημέρα κ. Υπουργέ. Είστε στην Κύπρο όπως έχω πληροφορηθεί. Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Χθες οι δηλώσεις Καψή στους δημοσιογράφους νομίζω εξέπεμψαν την ενόχληση του Πρωθυπουργού για το σκηνικό τριβών και αντιπαραθέσεων που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Θέλω να μου πείτε πώς εσείς το ζείτε αυτό και αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει έτσι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν με απασχολεί καθόλου το ζήτημα των επιμέρους διαφωνιών υπουργών, ή οποιωνδήποτε αυτά είναι μέσα στα δεδομένα της λειτουργίας μιας σύγχρονης κυβέρνησης. Δεν κατατάσσεται καθόλου στην οπτική μου ως σοβαρό θέμα ό,τι συζητείται περί ανασχηματισμού κλ.π., τ’ ακούω, σέβομαι όλους όσοι μιλούν επ' αυτών, αλλά δεν τα κατατάσσω στα σοβαρά θέματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί δεν το θεωρείτε σοβαρό αυτό; Διότι σχετίζεται με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης προφανώς.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, αυτό καθίσταται σοβαρό κατά το δημοσιογραφικό σχολιασμό. Όταν δουλεύουν οι κυβερνήσεις υπό ένταση, ειδικά όταν είναι και πολυκομματικές, θα έχουν και διαφορετικές απόψεις θα χρειάζονται και χρόνο για να ομαλοποιηθεί η λειτουργικότητά τους.
Το πρόβλημα είναι αλλού. Το πρόβλημα είναι στις εφαρμοζόμενες και ασκούμενες πολιτικές οι οποίες επειδή ακριβώς η περίοδος είναι έκτακτης ανάγκης, πρέπει να είναι γρήγορες, άμεσες και να στοχεύουν εκεί που πονάμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι, αυτό δεν προϋποθέτει όμως έναν καλό συγχρονισμό μεταξύ των Υπουργών και μια καλή λειτουργία της κυβέρνησης;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, ο συγχρονισμός θα κατακτηθεί με τον καιρό. Τι επείγει αύριο το πρωί, σήμερα να γίνει: Η επικέντρωση αυτού του Υπουργικού Συμβουλίου πέραν των μεγάλων θεμάτων που σχετίζονται με την 26η Οκτωβρίου και τη δανειοδότηση της χώρας, αυτά είναι καθορισμένη ημερήσια διάταξη στα τρία κόμματα, τα ξέρουμε, να μην τα επαναλάβω.
Από κει και πέρα, σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο 2012, που είναι κατά την ασφαλή εκτίμησή μου ο τελευταίος χρόνος που η Ελλάδα βρίσκει λεφτά από τις περικοπές της σπατάλης και της κακοδιοίκησης και μετά από το χρόνο αυτό, έχουμε φτάσει πια στο κόκαλο των δαπανών. Δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα, πρέπει να σπάσουμε το κόκαλο. Που σημαίνει, να σπάσουμε δομές του κοινωνικού κράτους, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό.
Άρα, θα πρέπει το 2012 πάση δυνάμει να δημιουργηθεί για 4, ή 5 το πολύ τομείς της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλαγή ρότας. Τι εννοώ: Εννοώ στη γεωργία, στον τουρισμό, στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, στην παραγωγή τροφίμων και στην ενέργεια, και αναφέρομαι επίσης και στο ΕΣΠΑ ως μια οριζόντια σε όλα τα Υπουργεία σχεδόν, δράση κυβερνητική, σ’ αυτούς τους τομείς που σας προανέφερα, να καταργήσουμε με τρόπο βίαιο και γρήγορο όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να βάλουμε ημερομηνίες σαφείς, όχι νομοθετικές που δεν λένε πολλές φορές τίποτα, κυβερνητικές προθεσμίες για να επιτρέπουμε ν’ ανοίξει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ένα ξενοδοχείο, για να πάρουμε μια μελέτη για μια βιομηχανική εγκατάσταση που σήμερα θέλουμε δυόμισι χρόνια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα να προχωρήσετε γρήγορα σ’ αυτό που λέμε ανάπτυξη, αυτό καταλαβαίνω ότι λέτε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κα Κοσιώνη, σ’ αυτό που προϋποθέτει η ανάπτυξη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το σχέδιο δηλαδή.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Που είναι το τσάκισμα της γραφειοκρατίας, χωρίς νόμους, νομοθετικές παρελάσεις, να τις πω έτσι, δηλαδή δημαγωγίες δια μέσου της νομοθέτησης που ποτέ δεν εφαρμόζεται. Δηλαδή χρειαζόμαστε δράση και όχι νόμου, όχι φλυαρίες, όχι μεγάλα λόγια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πράγμα που αποδίδεται στην κυβέρνηση, ή μάλλον τρόπο με τον οποίο περιγράφετε τη διετία που πέρασε σε πρόσφατη συνέντευξή σας. Λέτε ότι ήταν μια διετία φλυαρίας;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέω ότι η κυβέρνηση η προηγούμενη της οποίας ήμουν μέλος, έκανε πολλά, δεν είχε επιτυχίες στα θέματα αυτά που σας είπα όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος και τότε θα έλεγα, εν συνεδριάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και δημοσίως από ένα σημείο και μετά, και τώρα συνεχίζω να τα λέω, γιατί πιστεύω ότι αν χαθεί ο χρόνος του α’ εξαμήνου του 2012, κατά την άνοιξη θα έχουμε εκλογές, θ’ αναλάβει μια νέα κυβέρνηση, πολυκομματική, ή μονοκομματική ανάλογα με τη βούληση του ελληνικού λαού, θα θέλει κι αυτή 3-4 μήνες να προσαρμοστεί, πάει το 2012.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να περιμένουμε, πρέπει να βαρέσουν οι καμπάνες του κινδύνου και πρέπει να δουλέψουμε όλοι υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ο καθένας στο αντικείμενό του, αλλά αρθρωμένοι, ορισμένοι εξ ημών, δεν με περιλαμβάνει αυτό σε όλες τις πλευρές του, μη νομίζετε ότι το λέω για μένα, ορισμένοι εκ των υπουργών υπό την καθοδήγηση και την Προεδρία του Πρωθυπουργού ν’ αναλάβουν τον τομέα ανταγωνιστικότητα, μια Κυβερνητική Επιτροπή με τον Πρωθυπουργό δηλαδή, στο πρότυπο που δουλέψαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Και άλλη μία, όπως έχω πει και στο Υπουργικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση επί Παπαδήμου, άλλη μία σχετική με το ΕΣΠΑ, και είναι λάθος όταν λέμε ΕΣΠΑ να κοιτάμε τον κ. Χρυσοχοΐδη, όταν λέμε ΕΣΠΑ τα πιο πολλά Υπουργεία πρέπει να κοιτάμε τον εαυτό μας. Εγώ με τον κ. Χρυσοχοϊδη, ξέρουν όσοι παρακολουθούν την πολιτική, κάναμε συνεργασία, απελευθερώσαμε τις προσπάθειές μας από γραφειοκρατικά εμπόδια, κάναμε κοινή συνέντευξη Τύπου και έχουμε ένα δρόμο. Αυτό πρέπει να γίνει συνολικά υπό την Προεδρία Παπαδήμου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποιος είναι λοιπόν που εμπόδισε την επιτυχία αυτού του τομέα της διακυβέρνησης κ. Υπουργέ; Ο κ. Χρυσοχοΐδης δε φταίει, ποιος φταίει λοιπόν που δυο χρόνια τώρα δεν προχωρήσατε σ’ αυτά τα μονοπάτια που λέτε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει τη δουλειά του και εγώ στα θέματα του Υπουργείου μου έχω συνεργαστεί πολύ καλά με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Η προηγούμενη διετής μη επιτυχία σ’ αυτούς τους στόχους, έχει τις εξηγήσεις και τη δικαιολογία της, η ένταση με την οποία έπρεπε να δουλέψουμε για να δανειοδοτηθεί η χώρα, για να γίνουν ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή πράγματα που είναι στα συν της κυβέρνησης 2009-2011 και του Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου, αλλά εδώ στα θέματα της ανάπτυξης που έπρεπε να επικεντρώνεται η αντιρρόπηση στις περικοπές, γιατί όταν περικόπτεις κατ’ ανάγκην …
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα δικαιώνετε την αντιπολιτευτική γραμμή, μάλλον την κριτική που σας άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση όλα αυτά τα δυο χρόνια, ότι παραμερίσατε δηλαδή τελείως αυτό το κομμάτι της ανάπτυξης από τις πολιτικές σας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η αντιπολίτευση, επειδή την παρακολουθώ με πολύ σεβασμό και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που σας λέω, και στη συνέντευξή μου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που αναφερθήκατε πρόσεξα την ειδική αναφορά μου στην αντιπολίτευση, γιατί είμαστε στην ίδια κυβέρνηση αυτή τη στιγμή με την αντιπολίτευση και μπορεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές της άνοιξης, να ξαναδώσει πολυκομματική κυβέρνηση και να ξαναείμαστε μαζί, οι ενστάσεις, λοιπόν, χωρίς λόγο δε χρειάζονται, αλλά αφού μου το λέτε οφείλω να σας πω ότι αυτά τα δυο χρόνια η αντιπολίτευση στο αναπτυξιακό κομμάτι δεν είχε προτάσεις.
Υπάρχει άλλωστε, για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς, μια καθυστέρηση στο θέμα της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων της ανάπτυξης, περίπου 30 ετών, καθ’ όλη τη διάρκεια που κυβέρνησαν και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Ρωτήστε έναν επιχειρηματία, ρωτήστε έναν οποιονδήποτε επιχειρηματία, είδε ποτέ άσπρη μέρα σε ό,τι αφορά την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων επί ΠΑΣΟΚ, ή Νέας Δημοκρατίας; Θα σας πει όχι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Υπουργέ, είναι πράγματι προβλήματα δεκαετιών. Θέλω όμως να ας ρωτήσω το εξής: Εσείς που μιλάτε για ένα σχεδιασμό..
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε, μια λέξη μόνο: Λένε οι ίδιοι οι συνάδελφοί μου της Νέας Δημοκρατίας, ότι το πολύ σωστό σύνθημα Καραμανλή «επανίδρυση του κράτους», ουδέποτε υλοποιήθηκε. Άρα, λοιπόν, δεν έχει σημασία η μικροπολιτική. Ποιος φταίει; Τα είπε η Νέα Δημοκρατία, τα είπε το ΠΑΣΟΚ; Σημασία έχει ότι δεν έγιναν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μην πιάνουμε τις προεκλογικές εξαγγελίες κ. Λοβέρδο γιατί δε θα τελειώσουμε πουθενά.. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής όμως, γιατί εσείς εδώ μιλάτε για έναν σχεδιασμό πλήρη, με τροχιά την ανάπτυξη, αυτό δηλαδή που προσδοκούμε όλοι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν μιλάω για σχεδιασμό, μη μου λέτε αυτή τη λέξη, τραυματίζει το λόγο μου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί δεν την αποδέχεστε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πράξη λέω, όχι σχεδιασμούς. Ευχαριστούμε για τους σχεδιασμούς. Υπάρχουν μελέτες για όλα κα Κοσιώνη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πράξη λοιπόν. Κατάλαβα τι λέτε, είναι πολύ σαφές το μήνυμά σας. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα περάσουμε από το σκόπελο των επόμενων εβδομάδων ή και μηνών, που μέσα σε αυτούς υπάρχουν μέτρα για να κλείσει το έλλειμμα του 2011, υπάρχουν μέτρα για να συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα αυτά τη στιγμή που βλέπουμε την κυβέρνηση πρακτικά, παρ’ όλο που εσείς ίσως να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία ή να λέτε ότι αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά δεν ξεπερνιούνται έτσι απλά όπως ξέρετε, να μοιάζει με ξεκούρδιστη ορχήστρα. Πώς θα γίνουν λοιπόν όλα αυτά;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μέσα από τις προσπάθειες όλων και η δική μου προσπάθεια αυτή τη στιγμή που εξωτερίκευσα στη συνέντευξή μου και εξωτερικεύω και σήμερα σ’ εσάς όλα όσα έχω πει κατ’ ιδίαν και στον Πρωθυπουργό και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν με κάλεσε και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, έχουν εκφραστεί θεσμικά και επί κυβέρνησης Παπαδήμου, γι’ αυτό δικαιούμαι να παρωθήσω τα πράγματα ως Υπουργός, να κάνω ό,τι μπορώ στο Υπουργείο μου αλλά να παρωθήσω και την ελληνική κυβερνητική πολιτική, για να γίνουν αυτά κα Κοσιώνη εδώ και τώρα.
Δεν έχουμε περιθώριο άλλης καθυστέρησης. Και θέλω να είμαι και σαφής, απευθύνομαι και στον πολίτη για να ξέρει, στους κατάλληλους χρόνους που θα ζητήσει ευθύνες, ποιος κρύφτηκε πίσω από δήθεν καθωσπρεπισμούς, ποιος κρύφτηκε πίσω από τη βολή του στα πλαίσια των σχέσεών του με Πρωθυπουργούς και συναδέλφους και ποιος είπε. Εγώ, λοιπόν, θέλω τα πράγματα να είναι καθαρά. Πρέπει να σπρώξουμε όλοι προς τα εκεί, να ωθήσουμε όλοι προς τα εκεί και να μη μας κρίνει ο κόσμος σκεφτόμενος με μια λογική συνωμοτική, «γιατί τα λέει αυτά».
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για να έρθουμε σ’ αυτές τις λογικές λοιπόν, διότι υπάρχουν και όλα αυτά κ Λοβέρδο και σε αυτό θα ερχόμουν τώρα, διότι πολλοί, πίσω από τις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών βλέπουν έναν Ανδρέα Λοβέρδο να βγαίνει μπροστά, επειδή σκέφτεται πολύ σύντομα να εξωτερικεύσει τη διάθεσή του, να διεκδικήσει το χρίσμα στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι βλέπουν αρχηγικές παρεμβάσεις από εσάς κ. Υπουργέ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν είναι, κα Κοσιώνη, να βλέπουν αυτά, αν είναι ο διάλογός μας να ξαναγίνει έτσι ενώ είμαστε στο χείλος του γκρεμού, ας μη βάλουμε υποψηφιότητα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό είναι δήλωση;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, είναι ένας τρόπος αφορισμού αυτής της λεγόμενης συζήτησης πίσω από τις κουρτίνες. Σ’ εμένα πρέπει να θυμάται ο πολίτης - και μάλλον θυμάται - ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, μίλησα ευθέως και έπραξα αντίστοιχα. Έκανα σκληρές πολιτικές αλλά αναγκαίες, έχω υποστεί τα πάνδεινα επί δυόμισι χρόνια, αλλά δεν μετακινήθηκα από το να λέω αυτά που βλέπω και να προσπαθώ να κάνω τον πολίτη…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν επηρεάζει αυτό το προεκλογικό εσωτερικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση Παπαδήμου; Εγώ βλέπω πολλούς συναδέλφους σας, την κα Ξενογιαννακοπούλου χθες, που μιλάει για μια ιδιόμορφη πασαρέλα υποψηφίων, μιλάει για ανθρώπους που προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω και που επιβαρύνουν το έργο αυτής της κυβέρνησης. Δεν είναι λογικό όταν ανοίξει αυτή η διαδικασία να δημιουργηθούν ζητήματα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η χώρα είναι πάνω απ’ όλα, κα Κοσιώνη. Όταν έλεγα ότι η χώρα δεν έχει χρήματα, με θεωρούσαν αντισυμβατικό πολιτικό, γιατί έπρεπε να λέω ότι η χώρα έχει χρήματα, δηλαδή να λέω ψέματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου δηλαδή..
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό που έλεγαν οι συνάδελφοί μου οι Υπουργοί. Με συγχωρείτε, όταν είπα εγώ ότι δεν έχουμε λεφτά με κοιτάζανε περίεργα, γιατί το είπα. Και παλαιότεροι Υπουργοί, ειδικώς Οικονομικών, με χαμόγελα με αντιμετώπιζαν σε διάφορες δημόσιες συζητήσεις. Όμως, εγώ είπα την αλήθεια. Τότε έλεγαν ότι είχα στρατηγική εξόδου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι στρατηγική έχει λοιπόν τώρα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τώρα λένε ότι έχω στρατηγική εισόδου, καταλαβαίνετε; Όλες αυτές οι συνωμοτικές θεωρίες ήταν ψευδείς κι έχουν πέσει στο κενό. Εγώ θέλω η χώρα να κάνει όσα πρέπει να κάνει, δηλαδή οι πολίτες, οι πολιτικοί της, να κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε για ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει όμως ένα πραγματικό γεγονός και αυτό λέγεται «εσωκομματικές διαδικασίες» στο ΠΑΣΟΚ που όλοι περιμένετε ν’ ανοίξουν κ. Υπουργέ. Τι περιμένετε αλήθεια από το Πολιτικό Συμβούλιο, από το Γιώργο Παπανδρέου όποτε και αν γίνει αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο; Για ν’ αρχίσει να ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά από εκεί η ιστορία και να πάψουν κιόλας αυτές οι συζητήσεις.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όσοι λένε, κα Κοσιώνη, ότι το να συζητάει κανείς για την επόμενη μέρα σ’ ένα κυβερνητικό κόμμα είναι έξω από τις ανάγκες της χώρας, δεν μιλάνε σωστά. Οι εξελίξεις στα μεγάλα κόμματα αλλά και σε μικρότερα όταν είναι αυτά κυβερνητικά, καθορίζουν την πορεία της χώρας. Και αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια εξέλιξη. Δεν στέκουν οι κριτικές περί υποψηφίων, δεν στέκουν οι κριτικές περί εξελίξεων που δεν πρέπει να γίνουν.
Όλα αυτά είναι λόγια. Εκείνο που στέκει είναι ότι θα πρέπει αυτές οι διαδικασίες να είναι σύντομες, καθαρές, δηλαδή οι λύσεις να είναι καθαρές.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα περιμένετε από το Γιώργο Παπανδρέου ν’ ανοίξει την κουβέντα τώρα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Περιμένω το συντομότερο δυνατό να μπούμε σ’ ένα κανάλι γιατί οι εκκρεμότητες δημιουργούν καθυστερήσεις και οι καθυστερήσεις με τη σειρά τους καθίστανται βάρος και για την παράταξή μας, αλλά και για την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και αν μπείτε σ ‘αυτό το κανάλι θα πρέπει οι υποψήφιοι να παραιτηθούν από τις θέσεις τους και να μην είναι Υπουργοί περιορισμένης ευθύνης, μερικής απασχόλησης;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτά θα τ’ αντιμετωπίσουμε όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώσει το ρυθμό των διαδικασιών. Δεν έχει κανένα νόημα να τα λέμε εκ των προτέρων. Λόγου χάρη αν η διαδικασία γίνει μετά τις εκλογές επειδή έτσι αποφασίσουν στο ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνεστε…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πρέπει να γίνει αυτό κατά τη γνώμη σας;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι η ερώτησή σας δεν έχει νόημα. Επίσης αν γίνουν προ των εκλογών όπως το έχω προτείνει, γιατί αυτό πιστεύω εγώ, προ των εκλογών πρέπει να γίνουν, αλλά να είναι σύντομες, αδάπανες, χωρίς περιοδείες και παράτες, τότεν δε θα τεθεί ζήτημα καθυστέρησης του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Τι λέω τώρα: Λέω και το υπογραμμίζω και θα το δείτε κα Κοσιώνη: Ανήκω σ’ αυτούς οι οποίοι θα δουλέψουν και δουλεύουν μαχητικά για την κυβέρνηση Παπαδήμου όπως έκανα και για την κυβέρνηση Παπανδρέου, η κριτική μου έχει να κάνει με την ορθολογικότερη λειτουργία της και δεύτερον, η όποια ανάμιξή μου, θα το δούμε ποια θα είναι αυτή, μόλις ο κ. Παπανδρέου μιλήσει, η όποια ανάμιξή μου - γιατί θα υπάρχει ανάμιξή μου, είμαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - η όποια όμως ανάμιξή μου στις εξελίξεις, θα γίνει με τον πιο λιτό τρόπο. Με τρόπο τέτοιον που δεν θα επηρεάζει, δεν θα προσβάλλει, δεν θα παρενοχλεί και δεν θα καθυστερεί τη δουλειά της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, κατανοητό τι λέτε, ότι δε χρειάζεται δηλαδή αν κάποιος είναι υποψήφιος ν’ αποσυρθεί και από την κυβέρνηση, αυτό μου λέτε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτή είναι η ερμηνεία σας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτή είναι η ερμηνεία μου, τι κατάλαβα, νομίζω σας ερμηνεύσω σωστά.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν τοποθετούμαι και περιμένω να δω τι θα πει ο κ. Παπανδρέου σε λίγες μέρες, γιατί απ’ ό,τι ενημερώνομαι, η συνεδρίαση πάει για την άλλη εβδομάδα. Θα το μάθουμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έτσι μαθαίνουμε κι εμείς, για την άλλη Τρίτη. Δυο πολύ σύντομες απαντήσεις σε δυο πολύ σύντομες ερωτήσεις. Λέτε ότι θα συμμετέχετε μ’ έναν τρόπο, δεν είστε σε θέση απ’ ό,τι καταλαβαίνω να μας ανακοινώσετε αν θα τρέξετε στην κούρσα της διαδοχής, θέλω όμως να σας ρωτήσω αν έχετε αποφασίσει, αν έχετε λάβει τις αποφάσεις ή αν τις σταθμίζετε ακόμη.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι νόημα έχει αυτό; Είναι ένα ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας, τι νόημα έχει να το εξωτερικεύσω, αφού δεν σας απαντώ στο προηγούμενο ερώτημα; Απλώς μου κάνετε το ίδιο ερώτημα με πιο πονηρό τρόπο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα. Κι εσείς δεν απαντάτε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σ’ αυτό που σας είπα προηγουμένως.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τελευταία ερώτηση: Χθες σε συνέντευξή σας σε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό, αποφύγατε να πάρετε θέση για το αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. είπατε «θέλω να επιφυλαχθώ». Τι είναι αυτό λοιπόν που σας κάνει να επιφυλάσσεσθε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι το ότι δεν γνωρίζω τις διαδικασίες και το πώς θα τοποθετηθεί και γι’ αυτές και μέσα σ’ αυτές ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, αφού δεν ξέρω τι θα πει επ' αυτών και ποια θα είναι η λειτουργία του μέσα σ’ αυτές, θεωρώ ότι είναι λάθος δικό μου να κάνω τοποθέτηση. Θα περιμένω…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η πληροφορία ότι θα κατεβάσετε μια κοινή πρόταση με την τρόικα, την πράσινη τρόικα ισχύει, σε σχέση με τις διαδικασίες;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την επιβεβαιώνω, ναι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πότε θα πρέπει να το περιμένουμε αυτό κ. Λοβέρδο;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ανάλογα με τις πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν, πάντως νομίζω τις επόμενες μέρες. Εκείνο που λέγεται κα Κοσιώνη, ότι εγώ με την κα Διαμαντοπούλου έχουμε προβλήματα, δεν ισχύει. Αντίθετα, επιβεβαιώνω αυτό που και η ίδια είπε, και το άκουσα, ότι τις τελευταίες ειδικά μέρες η συνεργασία μας είναι καθημερινή και πάρα πολύ καλή. Επειδή σε συνεντεύξεις που δίνουμε, σε τοποθετήσεις που κάνουμε...
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ως προς το χρόνο των εκλογών ήταν η διαφωνία που σας αποδόθηκε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, εκεί συμφωνούμε. Γιατί και οι δυο μας είπαμε, όχι εκλογές τώρα το χειμώνα, με σπάσιμο της πορείας Παπαδήμου, αλλά εκλογές την άνοιξη το λέμε κι οι δυο. Πάντως, εκλογές όταν ολοκληρωθεί η στοχοθεσία που έθεσαν τα τρία κόμματα. Μια λέξη: Όποιος συνεργάζεται, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει πολιτικούς που μπορούν να δουλέψουν και συλλογικά. Δεν είναι αυτονόητο αυτό για την Ελλάδα.
Όσοι δουλεύουν συλλογικά, δεν είναι υποχρεωμένοι να λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Συλλογικότητα δεν σημαίνει μονολιθικότητα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μπορείτε και να διαφωνείτε, αυτό μας λέτε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς έχουμε ξεκινήσει και πηγαίνουμε μαζί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Λοβέρδο, καλή σας μέρα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ευχαριστώ. Καλημέρα σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: