Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ιδιωτικές κλινικές: Δυναμίτης στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ τα κλειστά νοσήλια


Τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, οι καθηλωμένες τιμές των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, αλλά και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές, δυναμιτίζουν τις νέες συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με το νέο φορέα ασφάλισης ΕΟΠΥΥ.
Οι ιδιωτικές κλινικές, κλήθηκαν πρόσφατα να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο σύμβασης με το νέο φορέα, προκειμένου να μεταφερθεί στην Τρόικα η πρόοδος των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ ως βήμα προς την εξυγίανση της αγοράς υγείας.
Οι παραπάνω παράμετροι όμως, δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του κλάδου να στείλουν επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εργασίας κ.κ. Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη, ζητώντας την επίλυση των θεμάτων αυτών.
Μεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή επισημαίνεται ότι:
  • Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια που εκπόνησε το ΥΥΚΑ και θα αποτελέσουν τη βάση της νέας σύμβασης, όχι μόνο δεν καλύπτουν το πραγματικό κόστος των ιατρικών πράξεων, αντίθετα επιβεβαιώνουν και πιστοποιούν για άλλη μια φορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό των Δημόσιων Νοσοκομείων σε βάρος των Ιδιωτικών Κλινικών. Και τούτο διότι το επί πλέον ποσοστό του 20 % στα ΚΕΝ που παρέχεται στις ιδιωτικές κλινικές καλύπτει ένα μικρό μέρος μόνον του κόστους προσωπικού των ιδιωτικών Κλινικών σε αντίθεση με τα Δημόσια Νοσοκομεία που το κόστος αυτό καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πολλά από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια δεν καλύπτουν ούτε το κόστος των υλικών που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη νοσηλεία, γεγονός που μας υποχρέωσε να σας ζητήσουμε επανέλεγχο και διόρθωση της τιμής των συγκεκριμένων ΚΕΝ. Σημειώνεται ότι οι Ιδιωτικές Κλινικές δεν εκλήθησαν, καίτοι καλύπτουν 35% των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, να εκφέρουν τη γνώμη τους, παραμένοντας έτσι θεατές τόσο σοβαρών γεγονότων.
  • Τα όποια προβλήματα και οι όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν από την εφαρμογή των ΚΕΝ για μεν τα Δημόσια Νοσοκομεία θα καλυφθούν από το Υπουργείο Οικονομικών, σε αντίθεση με τις Ιδιωτικές Κλινικές που θα υποστούν εκείνες το σχετικό κόστος.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών παρατήρησαν ακόμη ότι στην τιμή των ΚΕΝ περιλαμβάνεται και το κόστος των φαρμάκων, που δεν αποτελούσε τμήμα του κόστους των παλαιών νοσηλίων, καθώς και το κόστος των ειδικών υλικών που επίσης δεν αποτελούσε τμήμα του κόστους των παλαιών νοσηλίων.
Επιπλέον, στις περιπτώσεις παράτασης της νοσηλείας, ή για περιπτώσεις πράξεων που δεν περιλαμβάνονται στα ΚΕΝ, η τιμολόγηση γίνεται με τιμές εξετάσεων κοστολογημένες από το 1991, οι οποίες είναι χαμηλότερες κατά 20% και 45% από τις αντίστοιχες των κρατικών νοσοκομείων, προκαλώντας ζημιές στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών παρατηρούν στην επιστολή τους, αναντιστοιχία μεταξύ των όρων του σχεδίου σύμβασης των κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τους όρους του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα θέτουν θέμα οριστικής αποφάσεων για τις παλαιές οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τις Ιδιωτικές Κλινικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: