Άκρως υποτιμητικό δημοσίευμα για το ελληνικό ΕΣΥ, φιλοξενεί η ιστοσελίδα του βρετανικού καναλιού BBC.
Η συντάκτρια του ρεπορτάζ σημειώνει ότι η κρίση περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών στην περίθαλψη.
Για να στηρίξει το επιχείρημα, αναφέρεται στην περίπτωση μίας γυναίκας από τη Σάμο, η οποία αφού έχασε τη μικρή επιχείρησή της λόγω χρεών προς τις τράπεζες υπέστη εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να καθηλωθεί σε καροτσάκι.
Στη συνέχεια, διαγνώστηκε με καρκίνο, αλλά οι γιατροί διέκοψαν τις θεραπείες της λόγω απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών.
Την υπόθεσή της ανέλαβαν οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες τη μετέφεραν – παρά τη θέλησή της – σε Γηροκομείο της Αθήνας. Η γυναίκα αναρωτιέται εάν αξίζει να πεθάνει, επειδή η χώρα της αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και το ΕΣΥ έχει αποτύχει να καλύψει τις ανάγκες ανθρώπων σαν εκείνη.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των βάναυσων περικοπών, ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία έχει μειωθεί έως και κατά 40%, επιβαρύνοντας το ΕΣΥ που αντιμετώπιζε ήδη ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό και φαινόμενα διαφθοράς.
Εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί ότι εν μέσω κρίσης είναι πολύ πιο πιθανό για κάποιον να διστάσει να δώσει τα λεφτά που απαιτούνται για κάποιες κρίσιμες παρόλα αυτά εξετάσεις και θεραπείες, όπως για παράδειγμα η χημειοθεραπεία για καρκινοπαθείς.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ιατρική επιθεώρηση 'Lancet', η συντάκτρια του δημοσιεύματος σημειώνει ότι περίπου το 15% των Ελλήνων που επηρεάζονταν από την κρίση το 2009 ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη σε σχέση με το 2007. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι σήμερα είναι υπερδιπλάσιο.
Πρώιμα
Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας έχουν επικρίνει τα πορίσματα του 'Lancet' ως πρώιμα. Τονίζουν πως διώκονται όσοι γιατροί ζητούν φακελάκι από ασθενείς και ότι δεν έχει υπάρξει καμία εντολή άρνησης ιατρικής περίθαλψης σε ανέργους.
Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μία δεκαετία το ελληνικό ΕΣΥ κατατασσόταν 14ο παγκοσμίως στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τα πιο αποδοτικά συστήματα.
Από τότε, οι προσπάθειες παροχής πλήρους περίθαλψης σε όλους τους Έλληνες έχουν προσκρούσει σε ισχυρά συμφέροντα, κυρίως ιδιωτικών γιατρών και κλινικών.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα υποχρηματοδοτούμενο σύστημα Υγείας, το οποίο λειτουργεί με λιγότερο του 9,6% του ελληνικού ΑΕΠ και με τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών προς ασθενή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου