Σε μία μείζονα παρέμβαση εξορθολογισμού της αγοράς, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, θα δίνεται – μεταξύ άλλων – η δυνατότητα συμψηφιστικής εξόφλησης απαιτήσεων και υποχρεώσεων μεταξύ Ταμείων – δημόσιων νοσοκομείων – φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Η παρέμβαση αυτή, έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και ρυθμίζει σειρά εκκρεμοτήτων σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Μεταξύ των θεμάτων που ρυθμίζει, περιλαμβάνονται τα εξής:
- Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά το στάδιο της πρώτης λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για διασφάλιση της συνέχειας των παροχών ασθένειας προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των κλάδων ασθένειας ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ, της ομαλής καταβολής των αποδοχών του συνόλου του προσωπικού που μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και της ιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στους κλάδους ασθένειας του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν απαιτήσεις ασφαλιστικών φορέων έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών ή κατόχων αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών σκευασμάτων, με συμψηφιστική εξόφληση απαιτήσεων και υποχρεώσεων μεταξύ Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσιων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι να υπάρξει κάποια βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά, καθώς – μέχρι σήμερα – το κράτος ζητεί όσα τού οφείλουν οι επιχειρήσεις (ΦΠΑ, εισφορές και φόροι), χωρίς αυτό να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.
Χρέη
Τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν σημαντικά χρέη προς προμηθευτές (ακόμη και από πέρυσι), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνοντα οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των νοσοκομείων της χώρας προς τους προμηθευτές (για υλικό που έλαβαν το 2010), ανέρχεται στα 992,3 εκατομμύρια ευρώ.
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2011, το σύνολο των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των νοσοκομείων για φετινά χρέη, ανέρχονταν σε 1,079 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι οφειλές περασμένων ετών, το σύνολο των ανεξόφλητων υποχρεώσεων (έως τις 30 Σεπτεμβρίου) ανέρχονταν σε 2,071 δισ.
Ενδεικτικό της οικονομικής στενότητας των νοσοκομείων είναι το στοιχείο ότι – στο τέλος Οκτωβρίου 2011 – τα ταμειακά τους διαθέσιμα ήταν μόλις 467 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο είναι σχεδόν κατά τέσσερις φορές μικρότερο από εκείνο των υποχρεώσεών τους.
Σε αυτά, βέβαια, πρέπει να προστεθούν και οι βεβαιωμένες απαιτήσεις, κυρίως προς τα Ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ανέρχονταν σε 908 εκατομμύρια ευρώ.
Τα νοσοκομεία έχουν, επίσης, με ενταλματοποιημένες δαπάνες (νοσήλια) που ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
'Πληρώστε'
Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο υπουργός Υγείας είχε καλέσει τους διοικητές των νοσοκομείων να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους, λέγοντας χαριτολογώντας ότι 'λεφτά υπάρχουν στα νοσοκομεία'.
Η συγκεκριμένη φράση, ωστόσο, είναι μοιραίο να διαψεύδεται σε μόνιμη βάση από την ελληνική πραγματικότητα.
Η κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία υστερεί σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους, ενώ τα Ταμεία εξοφλούν νοσήλια με σημαντική καθυστέρηση.
Λεφτά μπορεί να υπάρχουν, αλλά αυτό συμβαίνει μόνον σε λογιστικό επίπεδο. Στην πραγματική ζωή, όμως, και σε μία χειμαζόμενη οικονομία, όπως η δική μας, ΄ζεστό' χρήμα βρίσκει κανείς με το σταγονόμετρο.
Και ως γνωστόν, έλλειψις χρημάτων, στάσις εμπορίου. Καλές γιορτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου