19 Δεκεμβρίου 2011
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ Ρ/Σ «REAL»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ NIKO XΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Υγείας και κατά τα φαινόμενα σίγουρο υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Χατζηνικολάου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω μ’ ενοχλητικό ερώτημα. Έχει ανοίξει ήδη συζήτηση για το αν και κατά πόσο εσείς και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Χρυσοχοΐδης και όποιος άλλος εν πάση περιπτώσει από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία του στις διαδικασίες που θα υπάρξουν μετά τις γιορτές, πρέπει να παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση. Και θέλω το σχόλιό σας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, τέτοια διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει και για τα θέμα που την αφορούν δεν μπορώ να σας πω. Γιατί, εάν λ.χ. ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία καταλήξει μετά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, η συζήτηση δεν έχει νόημα. Εάν καταλήξει προ των γενικών βουλευτικών εκλογών και δεν είναι διαφορετική από τις παρελθούσες, δηλαδή δεν προσαρμόζεται στη σημερινή περίοδο που περνά το έθνος, η χώρα και η οποία απαιτεί λιτότητα, αδάπανες διαδικασίες χωρίς συγκεντρώσεις, περιοδείες κλ.π., και πάλι δεν μ’ ενδιαφέρει.
Άρα, λοιπόν, υπάρχουν τόσα ενδεχόμενα για τα οποία δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος αφού έχει περάσει καιρός που συζητάμε χωρίς να έχει ξεκινήσει τίποτε και κανείς θα μπορούσε να πει εδώ ότι υπάρχει και μια καθυστέρηση σχετική, όχι επειδή δεν έχουν γίνει οι διαδικασίες, επειδή δεν έχει μιλήσει κανείς από αυτούς που είναι αρμόδιοι να μιλήσουν γι’ αυτές, τότε, λοιπόν, δεν έχει και κανένα νόημα να πω εγώ το οτιδήποτε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας άκουσα να μιλάτε για καθυστέρηση και σας άκουσα επίσης να λέτε στα ενδεχόμενα, να περιλαμβάνετε και το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Έχει νόημα η αλλαγή ηγεσίας μετά τις εκλογές; Μπορεί να πάει το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του ηγεσία στις εκλογές; Δε θα είναι καταστροφή πολιτικά αυτό;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν γνωρίζω καθόλου ποια θα είναι η κεντρική εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς δεν μπορώ παρά να μην παραλείπω να συμπεριλαμβάνω ό,τι ακούγεται και γράφεται από διάφορα στελέχη της παράταξης. Εγώ έχω πει την άποψή μου ερωτηθείς στο πρόσφατο παρελθόν και δεν έχει νόημα να επανέρχομαι.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει το θέμα να έχει επιλυθεί πριν από τις εκλογές;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, βεβαίως. Αλλά επειδή, κ. Χατζηνικολάου, αυτά τα είπα αλλά δεν έχει νόημα να τα επαναλάβουμε εφ’ όσον δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία, θεωρώ ότι δεν είναι γόνιμο να στέκομαι σ’ επιμέρους πτυχές μιας διαδικασίας που δεν ξέρουμε ποια θα είναι και δεν έχει ξεκινήσει πάντως.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαβάζω σήμερα ότι υπάρχουν λέει ρωγμές στη συναντίληψη, να το πω έτσι, στην ενότητα της ομάδας των τριών. Το διαβάζω στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που μιλάει για δυο ταχύτητες στην πράσινη τρόικα και μιλάει για διαφαινόμενη διάσταση απόψεων Λοβέρδου – Διαμαντοπούλου. Πριν προλάβετε να φτιάξετε αυτό το σχήμα, αυτή την πλατφόρμα την ιδεολογική, έχουν ανακύψει διαφωνίες; Είναι αλήθεια;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν είναι. Διαβεβαιώνω και μάλιστα έχουμε μιλήσει πολύ με την Άννα αυτές τις μέρες, σας διαβεβαιώνω ότι η πολιτική σχέση η δική μου με την κα Διαμαντοπούλου και τον κ. Ραγκούση και τον κ. Μόσιαλο είναι αυτή τη στιγμή στο καλύτερο επίπεδό της, από τότε που γράψαμε ένα κείμενο ως μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Σας διαβεβαιώνω ότι ειδικά με την Άννα, αυτές τις μέρες έχουμε συζητήσει πάρα πολύ, σε βάθος, και δεν θυμάμαι με την Άννα Διαμαντοπούλου να ήταν η σχέση μας καλύτερη απ’ ό, τι είναι σήμερα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε, δημιουργεί υπόνοιες τριβής το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν ότι και η κα Διαμαντοπούλου έχει ηγετικές φιλοδοξίες και όχι μόνο εσείς.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει αυτά που έχει στο μυαλό του, το θέμα είναι.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά σε μια ομάδα 3 ή 4 ανθρώπων δε μπορεί να είναι δύο οι υποψήφιοι, ένας θα είναι.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει, αλλά εμείς έχουμε αποδείξει και θα το αποδείξουμε, σε μια χώρα που δεν έχει μάθει να δουλεύει με συλλογικότητες, ότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό παραμερίζοντας όλα αυτά τα θέματα, τα οποία δεν ενδιαφέρον και τον ελληνικό λαό. Ξέρω ότι η ερμηνεία που δίνεται στη μια θέση του ενός, ή στην άλλη θέση του άλλου, πολλές φορές οδηγεί σε τέτοια συμπεράσματα όταν και η πολιτική και η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχουν συνηθίσει να στέκονται σε λεπτομέρειες, πολλές φορές δικαίως, πολλές φορές όμως όχι.
Εδώ εμείς θ’ αποδείξουμε ότι έχουμε συλλογικότητα στη δουλειά μας και πάντως η σημερινή συζήτηση γίνεται, γιατί φαίνεται να διατυπώσαμε διαφορετικά ένα πράγμα για το οποίο συμφωνούμε, για το χρόνο των εκλογών, αλλιώς το είπε η Άννα, αλλιώς το είπα εγώ, το ίδιο όμως εννοούμε και εννοούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει εκλογές αν δεν έχει ολοκληρώσει τη στοχοθεσία για την οποία αναδείχθηκε.
Εγώ μάλιστα διάλεξα, για να δείξω συναινετικό κλίμα, γιατί νομίζω ότι αυτό λείπει ακόμη παρ’ ότι έχουμε συγκυβέρνηση..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς δηλώσατε ότι σας κάλυψε η τοποθέτηση Σαμαρά.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς. και δεν ντρέπομαι να λέω, ή δεν νομίζω ότι κάνω κακό να λέω ότι ένας αρχηγός άλλου κόμματος, ή ένα στέλεχος άλλου κόμματος λέει κάτι με το οποίο συμφωνώ. Τι είναι αυτό με το οποίο συμφώνησαν; Είναι η κυβέρνηση ειδικού χρόνου, ειδικού σκοπού, έχουμε βάλει τα κόμματα, εγώ δεν είμαι παρών, το κόμμα στο οποίο συμμετέχω συμφώνησε ένα χρονικό όριο εκλογών και είπε ο κ. Σαμαράς ότι δεν κοιμόμαστε με το ημερολόγιο κι αυτό μου άρεσε, υπό την έννοια ότι ποιος θα πει κάτι αν το PSI πάει πίσω και άρα και οι εκλογές πάνε πίσω;
Πάντως όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, όλοι οι Έλληνες πολίτες που λένε για Φεβρουάριο, σκέφτονται την άνοιξη. Κι εγώ σκέφτομαι το ίδιο. Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι κακό. Νομίζω ότι η κα Διαμαντοπούλου σήμερα το πρωί, είναι στη Λευκωσία αλλά απ’ όσο ενημερώθηκα και από την ίδια και από συνεργάτες μου, αυτά τα πράγματα είπε και στον κ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα εδώ.
Οι επόμενες μέρες άλλωστε, που είναι μέρες που απ’ ό, τι γράφεται, έχουν και ΠΑΣΟΚικές διαδικασίες, δηλαδή σύγκληση οργάνων κλ.π., θα δώσουν στον κόσμο την ευκαιρία να καταλάβει ότι εμείς δουλεύουμε συλλογικά και δεν είναι κάτι αυτό πρωτότυπο. Στην Ελλάδα είναι πρωτότυπο. Αλλά είναι κάτι απαραίτητο, πέρα από φιλοδοξίες και οποιαδήποτε άλλα που δεν νομίζω ότι τρελαίνεται ο ελληνικός λαός να τ’ ακούει από τη χαρά του.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας διάβασα στη χθεσινή συνέντευξή σας στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ να λέτε ότι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία εκλογής ηγεσίας εκτός από την κάλπη, δηλαδή εκτός από το να ψηφίσει η βάση του ΠΑΣΟΚ, ό,τι άλλο επιχειρηθεί θα βρει τους πολίτες απέναντι και διερωτώμαι, για να το λέτε κάτι θα υπάρχει. Υπάρχουν κάποιοι που μεθοδεύουν κάτι άλλο; Ποιοι είναι αυτοί και τι μεθοδεύουν;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ξέρω ακριβώς. Και να ήξερα δεν θα έλεγα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως ξέρετε αλλά δε λέτε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, γράφεται. Αφού γράφεται το σέβομαι. Και τι γράφεται; Γράφεται για παράκαμψη των διαδικασιών συζήτησης με τον κόσμο. Λέω στη συνέντευξή μου και το επαναλαμβάνω σ’ εσάς, ότι δεν είναι σεβασμός στο λαό το να τον ακούς όταν δημοσκοπείται. Σεβασμός στο λαό είναι να του δίνεις την ευκαιρία να μιλήσει. Και επειδή αυτό εμείς το θεσμοποιήσαμε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου στην πράξη, μετά στο καταστατικό μας, αυτό μεταλαμπαδεύτηκε στη Νέα Δημοκρατία, στα δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.
Μετά από μια περίοδο τόσο δύσκολη όπως αυτή που περάσαμε, 2009-2011, δεν μπορούμε να το αφαιρέσουμε από την πρακτική μάς, θα είναι ρωγμή πραγματική στα θέματα της δημοκρατίας. Και εκτιμώ ότι και ο πολίτης έτσι θα το καταλάβει. Αυτό νομίζω ότι οι περισσότεροι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ το δέχονται. Και το δέχομαι κι εγώ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πιο θα ψηφίσουν σε μια τέτοια εκλογή; Τα μέλη ή οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ; Αυτό είναι το ερώτημα. Γιατί νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι στο καλύτερο σημείο ούτε οργάνωσης ούτε μαζικότητας.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πιστεύω ότι όταν ανοίξει αυτή η διαδικασία, μέλη, φίλοι θα προσέλθουν. Και η δική μου εκτίμηση δεν είναι χωρίς να ξέρω, έζησα από πάρα πολύ κοντά και τις δυο προηγούμενες διαδικασίες κι έχω εμπειρία. Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε πρωτοφανή συμμετοχή για τα δεδομένα της εποχής.
Θυμάμαι το 2004 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου εισήγαγε τη διαδικασία, να λένε στο ΠΑΣΟΚ που τότε πήγαινε για ήττα, να λένε ότι θα προσέλθουν 150.000. Και προσήλθε εκείνο το 1 εκατομμύριο πολίτες. Το ίδιο έλεγαν και το 2007 και υπήρχε μια φιλολογία, «μετά από ήττα πόσοι θα έρθουν να ψηφίσουν; Όσο λιγότεροι», έλεγαν, «θα βγει ο τάδε, όσο περισσότεροι θα βγει ο δείνα». Ήρθαν 700.000 και τότε. Όσοι πήγαν και στη Νέα Δημοκρατία νομίζω, τώρα δεν θυμάμαι ακριβώς τους αριθμούς, μετά από ήττα και εκεί και μάλιστα συντριπτική.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο πολίτης όταν του δίνεις αυτή την ευκαιρία κινείται και θέλει ν’ αποφασίζει. Πόσο μάλλον όταν τώρα έχει μια πρωτοφανή μετά τη μεταπολίτευση διετία, 2009-2011, που η Ελλάδα λειτούργησε υπό τραγικές συνθήκες και ο κάθε πολίτης έχει άποψη για πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Εσύ δεν μπορεί να του πεις να μη την εκφράσει. Τώρα πώς θα το οργανώσεις αυτό; Εγώ μίλησα για αδάπανο, λιτό, βραχύβιο τρόπο χωρίς περιοδείες, διοχετευμένο μόνο μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ούτε συγκεντρώσεις ούτε τίποτα.
Και αυτό νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ποιος Έλληνας πολίτης δεν ξέρει σήμερα τους πολιτικούς της πρώτης γραμμής; Όλοι οι Έλληνες τους ξέρουν. Αυτό έχει και διακυμάνσεις. Ποιοι φίλοι, εγγεγραμμένοι, ή καινούργιοι; Αυτά όλα, όμως, δεν είναι για να συζητηθούν. Αυτά προϋποθέτουν εισήγηση κεντρική από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το Γραμματέα, τον κ. Καρχιμάκη και μετά στη συνέχεια, συζήτηση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου κάτι ακόμα κ. Λοβέρδο: Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη γνώμη σας, δικαιούται να είναι εκ νέου υποψήφιος; Και το «δικαιούται» δεν το λέω καταστατικά, καταστατικά δικαιούνται όλοι. Το εννοώ πολιτικά.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι ουσιώδες. Μάλιστα με αυτό σχετίζονται και οι εξελίξεις στην παράταξη. Θα ήθελα να μην απαντήσω. Τυπικά, το καταστατικό…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τυπικά όλοι δικαιούνται. Εγώ ρωτώ πολιτικά αν κατά τη γνώμη σας είναι νομιμοποιημένος να είναι πάλι υποψήφιος.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θα ήθελα ν’ απαντήσω, κ. Χατζηνικολάου. Θέλω να επιφυλαχθώ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η επιφύλαξή σας είναι απάντηση.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η επιφύλαξη είναι απάντηση. Σημαίνει ότι δεν είναι καθαρό μέσα σας ότι έχει το πολιτικό δικαίωμα να είναι υποψήφιος.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η επιφύλαξη το ξέρω ότι δίνει πεδίο για ερμηνεία, είναι λιγότερο κακό αυτό από το να εκφράσει κανείς άποψη η οποία θα προκαλέσει συζητήσεις, ή να εκφράσει άποψη η οποία δεν θα προκαλέσει καμία συζήτηση. Λοιπόν, δεν θέλω να τοποθετηθώ, σας παρακαλώ πολύ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου για τις προτάσεις ανασχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου, πώς τις βλέπετε. Πώς βλέπετε ας πούμε την πρόταση Καρατζαφέρη για 13 Υπουργούς με 3 Αντιπροέδρους που θα είναι οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σέβομαι και τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση. Πήρα την πρωτοβουλία χθες να θέσω, και αρχίζουν τώρα και λένε γιατί το είπα και γιατί τα είπα αυτά, εγώ έχω κάνει τρεις δημόσιες τοποθετήσεις, μάλλον τέσσερις, σε καιρούς όπου έπρεπε να τις κάνω και πάντα ο κόσμος καταλάβαινε τι έλεγα αφού πρώτα περνούσα τη φάση της παρεξήγησης από τους συναδέλφους μου.
Γιατί έχουμε μάθει μεταπολιτευτικά να σκεφτόμαστε συντηρητικά, όχι τι λέει ο άλλος αλλά γιατί το λέει, και όχι να καταλαβαίνουμε πού βρισκόμαστε. Είχα πει ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Το είχα πει σ’ εσάς. Είχα πει μετά σε μια παρέμβασή μου στη Βουλή, μάλιστα το είχα πει με τρόπο χαρακτηριστικό εκείνο αν θυμάστε, ότι δεν λέμε την αλήθεια. Αναφερόμουν στα ελλείμματα του 2011 τα οποία τα υπολόγιζαν στα 2,5 και τότε που το είπα εγώ φαινόταν ότι ξεπερνούν τα 7. Τώρα ξέρετε πού έχουν φτάσει.
Είπα το Μάιο ότι δεν μπορώ να μένω σε νεφελώδη σχήματα. Και τώρα λέω ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να χάσει τους μήνες που έχει μπροστά της και δεν δούλεψε όσο γρήγορα μπορούσε το μήνα που πέρασε. Αυτά τα θεωρώ μεγάλα θέματα, τα πιο μεγάλα. Τι εννοώ: Εννοώ ότι αυτή τη στιγμή, κ. Χατζηνικολάου, η χώρα πάει να μπει στον τελευταίο χρόνο που μπορεί να πάρει λεφτά πίσω από την κακοδιοίκηση και τη σπατάλη, και στο τέλος του 2012 με τα λεφτά που θα πάρουμε από τη σπατάλη και τη κακοδιοίκηση, είναι το τελευταίο έτος όπου μπορούμε να βρούμε χρήματα από εκεί.
Το 2013 όλες οι δομές του κοινωνικού κράτους τίθενται υπό αμφισβήτηση στην ολότητά τους, ως προς της διατήρησής τους στην ολότητά τους εννοώ. Γιατί θα γίνει αυτό; Γιατί χρειαζόμαστε πια ζεστό χρήμα από την ανάπτυξη. Μπορείς να πετύχεις ανάπτυξη το 2012 να σπάσει την ύφεση; Όχι. Μπορείς, όμως, να δημιουργήσεις όλες τις προϋποθέσεις αν δουλέψεις στα τέλη του 2011 προκειμένου το 2012 να ξεκινήσεις πάρα πολύ ζεστά Γενάρη – Φλεβάρη. Σε ποιους τομείς; Στους 4-5 τομείς που ξέρεις να κάνεις τη δουλειά.
Αναφέρομαι στη γεωργία, αναφέρομαι στον τουρισμό, αναφέρομαι στο λιανεμπόριο και στο χονδρεμπόριο, αναφέρομαι στην παραγωγή τροφίμων, αναφέρομαι στην ενέργεια. Και αναφέρομαι φυσικά στην προώθηση του ΕΣΠΑ που δεν είναι δουλειά μόνο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, είναι δουλειά και άλλων πέντε Υπουργείων που έχουν πολλά λεφτά από το ΕΣΠΑ και τα οποία έχουν πάρα πολλά προβλήματα να τα προωθήσουν.
Αν αυτά δεν είναι τα θέματα για τα οποία θα ληφθούν αποφάσεις άρσης της γραφειοκρατίας και οριοθέτησης νέων χρονοδιαγραμμάτων - για ν’ ανοίξεις ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να θέλεις 6 μήνες, με 5 Υπουργεία και έναν δήμο εμπλεκόμενα, δεν μπορείς ν’ ανοίγεις ένα ξενοδοχείο σε 7 χρόνια, δεν μπορείς να κάνεις μια μελέτη για μια βιομηχανική εγκατάσταση και να θέλεις 2,5 χρόνια για τη μελέτη.
Ή θα μπουν τα νέα χρονοδιαγράμματα τώρα που ούτε νόμους προϋποθέτουν ούτε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, απλή αποφασιστικότητα απαιτείται. Δεν επιδείχθηκε επί πάρα πολλά χρόνια, δεν επιδείχθηκε και την τελευταία διετία. Δεν μπορεί ο κ. Παπαδήμος και εμείς και οι Υπουργοί του να χάσουμε και αυτό το πεντάμηνο κι όταν παραδώσουμε στον επόμενο κι αυτός να χάσει άλλο ένα πεντάμηνο για να μάθει και να χάσουμε όλοι μαζί το 2012 χωρίς να έχουμε κάνει κάτι.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως λέτε ότι τα περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης δε μπορούν να έχουν βάση.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι είπα στον κ. Παπαδήμο, στον κ. Παπούλια που με προσκάλεσε, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων δυο φορές, στον κ. Παπαδήμο κατ’ ιδίαν και αυτό που θα σας πω τώρα το είπα στο Πρωθυπουργικό Συμβούλιο μετά την ορκωμοσία μας και θεωρώ ότι χωρίς αυτό δεν προχωράμε: Τι πρέπει να γίνει: Αντί ανασχηματισμού, που είναι μια πολιτική τοποθέτηση που τη σέβομαι, αλλά εγώ συμμερίζομαι αυτό που θα σας πω, χρειαζόμαστε δυο Κυβερνητικές Επιτροπές υπό την Προεδρία του Παπαδήμου.
Η μία να είναι για το ΕΣΠΑ με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, που θα διευκολύνουμε το Χρυσοχοϊδη και δεν θα του κάνουμε τη ζωή δύσκολη, αλλά υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού. Κανένα κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα που δεν το προεδρεύει ο Πρωθυπουργός, δεν δούλεψε. Δούλεψαν μόνο τα σχήματα υπό τον Πρωθυπουργό με κορυφαίο αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Και άλλη μία, με πέντε συναρμόδιους Υπουργούς, τον κ. Βενιζέλο ως Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και οπωσδήποτε τον κ. Παπαδήμο, για την ανταγωνιστικότητα, για τα θέματα που σας προείπα, στους τομείς που ξέρουμε να κάνουμε.
Αν αυτά δεν γίνουν τώρα, πριν μπούμε στο νέο έτος, μετά θα λέμε ότι χάσαμε χρόνο. Και μετά θα λένε οι πολίτες «γιατί κ. Υπουργέ δεν το έλεγες;» Εγώ, λοιπόν, επειδή τα έλεγα του κ. Παπανδρέου, θέλω να τα πω κα τώρα, όχι για να υπηρετήσω κάποια δική μου φιλοδοξία. Και να σας πω και κάτι; Αν είναι να με υποπτεύεστε γι’ αυτό, να μην έχω φιλοδοξία. Και να σας το δηλώσω κιόλας. Αλλά να γίνει η δουλειά.
Αν δεν γίνει η δουλειά, τι θα πούμε στον ελληνικό λαό εμβρόντητοι μετά από 10 μήνες; Γιατί το 2012 θα περάσει γρήγορα, να είμαστε καλά. Αλλά τι θα του πούμε; Θα του πούμε ότι κλείνουμε το νοσοκομείο της Κοζάνης, κλείνουμε το νοσοκομείο της Αχαΐας, κλείνουμε το νοσοκομείο της Αθήνας, γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε τα νοσήλια, δεν έχουμε να πληρώσουμε τις προμήθειες και τους γιατρούς; Θα μας πουν «να τα πάρεις από τη διαφθορά». Ωραία, το 2012 είναι το τελευταίο έτος άντλησης χρημάτων από τη διαφθορά και τη σπατάλη. Μετά; Μετά πώς θα βρούμε τα λεφτά αν δεν υπάρχει στοιχειωδώς τώρα η έναρξη των ενεργειών μας ;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επειδή ο χρόνος πιέζει πλέον πάρα πολύ, ένα τελευταίο ερώτημα: Ο κ. Καρατζαφέρης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα αν η κυβέρνηση Παπαδήμου πέσει, ο όποιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει τότε, να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως και να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ μέχρι ολοκληρώσεως της τετραετίας. Πώς το σχολιάζετε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο κ. Παπαδήμος θα στηριχθεί από μας, θα στηριχθεί από μας με κάθε δυνατό μέσο και κάθε δυνατό τρόπο. Η δε συλλογικότητα, που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι 4, έχει ειδικά στις τελευταίες αποφάσεις που είπαμε όχι εκλογές, με την έννοια όχι εκλογές σπάζοντας τη διαδικασία της 26ης Οκτωβρίου, το PSI, την υπογραφή της συμφωνίας, όχι υπό την έννοια να μείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου, πέρα από αυτά που συμφώνησαν τα κόμματα, αυτό θα ήταν ενάντια στη συμφωνία των κομμάτων, αυτό θα δημιουργούσε κρίση. Θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει όμως ο ελληνικός λαός να ξέρει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Υπουργοί, και της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο το PSI και η συμφωνία, αυτά είναι τα μεγάλα. Είναι να μη χαθεί και ο χρόνος για την οργάνωση της ανάπτυξης που δεν είναι θέμα ούτε της τρόικας ούτε του μνημονίου αλλά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεκάδες ερωτήματα κ. Υπουργέ για την κακή κατάσταση της υγείας έχω. Πρέπει να κάνουμε μια ξεχωριστή συνέντευξη γι’ αυτά. Διότι σήμερα δε σας ρώτησα καθόλου γι’ αυτά. Έχω δεκάδες ερωτήματα για τα νοσοκομεία, για τις ελλείψεις, για τους γιατρούς του ΟΠΑΔ που ζητούν χρήματα για απλή συνταγογράφηση, για τα φαρμακεία, γίνεται ένας πραγματικός χαμός από ερωτήματα.
Θα σας παρακαλέσω να ορίσετε μια από τις επόμενες μέρες για να μιλήσετε γι’ αυτά εάν γίνεται και πριν από τα Χριστούγεννα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αποδέχομαι. Σας προλέγω ότι ο Ιανουάριος θα είναι πολύ καυτός μήνας για την υγεία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το εύχομαι, να είναι θετικά καυτός.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα είναι καυτός.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διότι πολλοί λένε ότι ο λόγος που δε θέλετε συγκεντρώσεις ενόψει της μάχης για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι διότι ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε εσείς ούτε άλλος υποψήφιος, ούτε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μπορείτε να βγείτε έξω στον κόσμο με αυτά που έχει κάνει η κυβέρνησή σας πριν.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η υγεία είναι καυτό θέμα, εγώ δίνω όλο μου τον εαυτό, θέλω να μιλήσουμε, αν μου κάνετε αυτή την τιμή θα είστε ο μοναδικός, δεν συζητά κανείς για την υγεία παρά μόνο αν πεθάνει κανένας άνθρωπος. Ο Γενάρης θα είναι καυτός μήνας από κινητοποιήσεις και από θέματα της υγείας, από μειώσεις ποσοστών κέρδους...
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας περιμένω μέχρι την Παρασκευή, όποιο πρωινό διαλέξετε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όποιο θέλετε εσείς θα έρθω.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εντάξει, θα το συνεννοηθούμε. Σας ευχαριστώ πολύ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ευχαριστώ. Καλημέρα σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου