Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κοινές δηλώσεις υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου και υπουργού Υγείας Κύπρου, κ. Σταύρου Μαλά.


Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σ. ΜΑΛΑΣ: Είναι ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο το φίλο και συνάδελφο Υπουργό Υγείας της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδο.
Με το φίλο Υπουργό έχουμε συζητήσει θέματα διεύρυνσης της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της  Υγείας, τόσο στο θέμα της εκπαίδευσης, όσο και στο θέμα εξυπηρέτησης Κυπρίων ασθενών σε ελληνικά εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα.
Δεν πρόκειται  για μια ακόμη εθιμοτυπική συνάντηση, πρόκειται  περί μιας ουσιαστικής συνεργασίας την οποία έχουμε αποφασίσει με το φίλο Υπουργό. Η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργάζονται πολύ στενά στον τομέα της Υγείας, μέσα σε μια φιλοσοφία αν θέλετε ενιαίου ιατρικού χώρου.
Μέσα στα πλαίσια αυτά, έχουμε αποφασίσει όπως: Πρώτον, οι Κύπριοι ασθενείς οι οποίοι αποστέλλονται εκτός Κύπρου για νοσηλεία, θα αποστέλλονται κατά προτεραιότητα σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα της Ελλάδας, για νοσηλεία φυσικά η οποία δεν παρέχεται στην Κύπρο, είτε στα ιδιωτικά είτε στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Σε πρώτη φάση έχουμε ήδη αρχίσει την αποστολή ασθενών για παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά όπως και παιδοογκολογικά. Επίσης θα διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία σε εξειδικευμένα ορθοπεδικά κέντρα και επίσης για ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία.
Σίγουρα, μέσα στα πλαίσια της αδελφοποίησης των νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού με αντίστοιχα νοσοκομεία της Ελλάδος, θα γίνει μια περαιτέρω συνεργασία εξειδικευμένης συνεργασίας μεταξύ κλινικών σ’ επίπεδο αδελφοποίησης.
Θέλω να πω εδώ ότι έχουμε αποφασίσει την αδελφοποίηση του Μακάρειου Νοσοκομείου με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Ελλάδα, για να εξυπηρετούνται παιδάκια από την Κύπρο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Έχουμε επίσης συζητήσει θέματα συνεργασίας σε επίπεδο εκπαίδευσης γιατρών. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα παρέχει τη δυνατότητα μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών, της εξασφάλισης ειδικότητας σε Κύπριους γιατρούς οι οποίοι εκπαιδεύονται στην Κύπρο. Αυτή η συνεργασία έχει αναβαθμιστεί με τη δημιουργία Ιατρικού Συμβουλίου το οποίο και θ’ αξιολογεί τις κλινικές οι οποίες παρέχουν αυτές τις ειδικότητες στην Κύπρο. Έχουν φυσικά τη δυνατότητα Έλληνες ειδικευόμενοι να έρχονται στην Κύπρο για να εκπαιδεύονται και εύχομαι αυτή η ροή ν’ αυξηθεί.
Συζητήσαμε επίσης θέματα Κυπριακής Προεδρίας τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στο άμεσο μέλλον.  Θέλω εδώ να σημειώσω κάτι το οποίο έχω παραλείψει, τον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
Θέλω να πω εδώ ότι από τούδε και στο εξής οι μεταμοσχεύσεις ήπατος θα γίνονται στην  Ελλάδα και όλα τα μοσχεύματα ήπατος τα οποία συγκεντρώνονται στην Κύπρο, θ’ αποστέλλονται και στην Ελλάδα. Και όσο επεκτείνεται το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, σίγουρα οι Κύπριοι ασθενείς θα αποστέλλονται σε αυτά τα εξειδικευμένα κέντρα.
Ευχαριστώ. Ανδρέα έχεις το λόγο.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ Σταύρο. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το συνάδελφο και φίλο Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Σταύρο Μαλά για την πρόσκλησή του να έρθω σήμερα εδώ, ανταποδίδοντας  την επίσκεψή του στην Αθήνα προ μηνός.
Αλλά πέραν αυτών των βασικών τυπικών θεμάτων για τα οποία τον ευχαριστώ, θέλω να τον ευχαριστήσω για την ουσιαστική πραγματικά συζήτηση που κάναμε και στην  Αθήνα, αλλά και εδώ σήμερα, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο αυτού που περιέγραψε με τον πιο ωραίο τρόπο, λέγοντάς τον «ενιαίο ιατρικό χώρο».
Ενιαίος ιατρικός χώρος, πρώτο παράδειγμα νομίζω πάρα πολύ χαρακτηριστικό και ανθρώπινο, συνυφασμένο με τις ιδιότητές μας ως Υπουργών Υγείας, είναι η συνεργασία σε βαθμό απόλυτο σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις.
Εδώ εσείς, στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρωτοπόροι στον πλανήτη στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, εμείς μια χώρα η οποία είχαμε καλό ιστορικό στις μεταμοσχεύσεις, αλλά κάμψη τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της ανόητης και ψευδούς εντυπώσεως που τα media είχαν δημιουργήσει, ότι δηλαδή τα επίσημα κέντρα μεταμοσχεύσεων της χώρας είναι κανάλια παράνομων συναλλαγών, υφαρπαγής οργάνων σώματος και εμπορίας τους, αυτά όλα αποδείχθηκαν και ήταν ανοησίες.
Προσπαθούμε τώρα ως Υπουργείο Υγείας με τη νέα νομοθεσία που ψηφίσαμε στην Ελλάδα και με την προσωπική μας πρακτική να άρουμε αυτές τις παρεξηγήσεις και τους αδικαιολόγητους φόβους και να ξανά γυρίσουμε στη γενιά των προηγμένων από πλευράς κοινωνικής αλληλεγγύης κρατών του πλανήτη.
Τα καταφέραμε το έτος 2011 αυξάνοντας κατά πολύ τα ποσοστά των δωρητών οργάνων σώματος και αξίζουν συγχαρητήρια και ευγνωμοσύνη να εκφράσουμε στις οικογένειες τους, γιατί είναι οικογένειες εκλιπόντων.
Είδαμε το ζήτημα της επικοινωνίας των δύο Υπουργείων με τους λαούς μας και με το ελληνικό έθνος γενικότερα για να μπορέσουμε να περάσουμε μήνυμα αλληλεγγύης – ανθρωπιάς.
Εγώ πρότεινα, θα το δούμε τώρα αν η Εκκλησία θα το θέλει, μία κοινή εκδήλωση στην Αθήνα των δύο Υπουργών με τους δύο Αρχιερείς, τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας εδώ και της Εκκλησίας, τον Ιερώνυμο, της δικιάς μας. Κάτι που εμείς το βλέπουμε μέσα στο Γενάρη γιατί το 2012 το έχουμε ορίσει έτος μεταμόσχευσης.
Κατά τα λοιπά το θέμα αυτό καλύφθηκε από τον Σταύρο Μαλά, η συνεργασία μας θα είναι πάρα πολύ δυνατή. Στην αντιπροσωπεία μας υπάρχει ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέσεων, ο κ. Δημήτρης Γάκης, Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που έχει κάνει τη  μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα για τις μεταμοσχεύσεις.
Ευχαριστώ και πάλι τον υπουργό που σκέφτεται στο πλαίσιο του έθνους μας γι’ αυτή την επιλογή, την κατά προτεραιότητα αποστολή ασθενών από την Κυπριακή Δημοκρατία στα νοσοκομεία της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Παρ’ όλη τη φιλολογία, που έχει προνομιακό χώρο τα media, την αντίθετη φιλολογία, τα ελληνικά νοσοκομεία όπως και ο ίδιος διαπιστώνει, αλλά και διαπίστωσε στο τελευταίο του ταξίδι, ορισμένα απ’ αυτά τουλάχιστον έχουν ορισμένες πάρα πολύ προχωρημένες κλινικές και ορισμένους πολύ προχωρημένους τομείς.
Είναι εδώ μαζί μας, είναι στην αποστολή, είναι και στην αίθουσα ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κρήτης, ο κ. Νίκος Κοκκίνης, βουλευτής στο παρελθόν και εξαιρετικός Διοικητής, έχει αδελφοποιήσει το Νοσοκομείο του με το Νοσοκομείο της Λεμεσού που θα είμαστε αύριο και θα  τα πούμε εκεί πιο συγκεκριμένα.
Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, λοιπόν, και το γεγονός ότι πολλοί γιατροί, σπουδαίοι γιατροί Κύπριου δουλεύουν στα ελληνικά νοσοκομεία διευκολύνει, η γλώσσα διευκολύνει τον ασθενή και τους θεράποντες ιατρούς.
Συνεπώς αυτή η επιλογή για την κατά προτεραιότητα αποστολή ασθενών θα βοηθήσει, ώστε η Ελλάδα από 3η χώρα στην υποδοχή Κυπρίων ασθενών που είναι σήμερα μετά την Αγγλία και το Ισραήλ, να γίνει σταδιακά πρώτη γιατί και το μπορεί και το αξίζει και είναι καλό για τους ασθενείς που σε δικό τους χώρο θα θεραπευτούν.
Ευχαριστώ τον υπουργό για την ανταπόκρισή του, μετά τη δική μας ανταπόκριση στο θέμα των ιατρικών σπουδών και των ειδικοτήτων. Θυμάστε ότι με τον κ. Πατσαλίδη πέρσι είχαμε πει να επιταχύνουμε το θέμα της αυτονομίας των Κυπριακών Ιατρικών πραγμάτων με την αυτονόμηση του σχετικού Συμβουλίου, από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το κυρώσαμε, το τελειώσαμε και τώρα προχωράμε στον τομέα αυτόν και ευχαριστώ πάρα πολύ για την καλή διάθεσή του τον υπουργό.
Συζητήσαμε, δεν ξέρω πώς σκέφτεστε εδώ και πώς συζητάτε την ευρωπαϊκή προεδρία, αλλά επειδή μας έχει τύχει στην Ελλάδα πολλές φορές και εμένα προσωπικά μου έχει τύχει να προεδρεύω του Συμβουλίου Αναπτυξιακής Συνεργασίας ως υφυπουργός Εξωτερικών το 2003 σας λέω, ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Ειδικά όταν είναι μικρή η χώρα που οργανώνει και την προεδρία.
Και είναι σημείο προκοπής εκ μέρους σας από τώρα να έχετε ετοιμάσει την ατζέντα και η ατζέντα αυτή να έχει θέμα που ο γιατρός Σταύρος Μαλάς με την ιατρική του επιστημοσύνη μπορεί να βάλει, όπως αυτό που έχει να κάνει με την innovate medicine initiative.
Σ. ΜΑΛΑΣ: Ανοιχτή Καινοτομία.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αλλά και με άλλα θέματα πολιτικότερα, όπως αυτά που αφορούν τις ασθένειες, τις μεταδιδόμενες ασθένειες που μεταφέρονται στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της παράνομης μετανάστευσης και αυτές οι μεταδιδόμενες ασθένειες  κατά βάση και κατά πλειοψηφία είναι οι ξεχασμένες παλιές ασθένειες, που ο δυτικός κόσμος πια δεν έχει και που επανεισάγονται κυρίως από την παράνομη μετανάστευση από την Υποσαχάρια Αφρική.
Αυτά τα θέματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και πάρα πολύ σημαντικά, ετοιμάζονται από τώρα και νομίζω, ότι αφού ετοιμάζονται από τώρα θα διεκπεραιωθούν σωστά από την Κυπριακή Προεδρία.
Τέλος να πω, ότι δίνουμε συνέχεια στον πολύ καλό θεσμό που κάποια στιγμή πήγε να παρακμάσει της συνεργασίας των απανταχού γιατρών του Ελληνισμού. Η Κύπρος διοργανώνει, το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει την επόμενη Σύνοδο αυτών των γιατρών το καλοκαίρι του 2012, συνδιοργανώνουμε πλάι στον κ. Πολυδώρου τον Κύπριο γιατρό που εργάζεται στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» στην Αθήνα, προσετέθη ο κ. Δημήτρης Γάκης για τον οποίο σας μίλησα και προηγουμένως από την πλευρά την δική μας. Και αυτοί οι δύο άνδρες θα συνεργαστούν σήμερα εδώ, ούτως ώστε να προετοιμάσουμε αυτό το Συνέδριο. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Σ. ΜΑΛΑΣ: Ευχαριστούμε. Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι, είμαστε στη διάθεσή σας για τα επόμενα πέντε λεπτά. Ευχαριστούμε. Να είστε καλά.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: