Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Με επαγγελματική εξουθένωση δύο στους πέντε νοσοκομειακούς γιατρούς

Το 41.7% των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης υποφέρουν από επαγγελματική εξουθένωση (burnout), εκ των οποίων το 36,4% είναι άνδρες και το 63,6% γυναίκες.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα, με τίτλο: “Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας και ασφάλεια ασθενών”, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
Επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Εύχαρις Παναγοπούλου.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα, τα ποσοστά εξουθένωσης είναι πολύ υψηλά στους ειδικευόμενους, δηλαδή στους ιατρούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους.
Συγκεκριμένα, το 49,1% των ειδικευομένων γιατρών φαίνεται ότι πάσχουν από burnout.
Διαφορές έχουν παρουσιαστεί μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων.
Περισσότερο επιβαρυμένοι εμφανίζονται οι παιδίατροι, καθώς το 45,5% αυτών εμφανίζουν συμπτώματα burnout.
Ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι, με 34,3%, οι χειρουργοί με 32,5% και οι παθολόγοι, με 23,1%.
Στο σύνολο των ειδικοτήτων, το 31,8% των γιατρών εμφανίζουν συναισθηματική εξάντληση.

Λάθη

Σε σχέση με τα ιατρικά λάθη, στους παθολόγους και παιδιάτρους βρέθηκε ότι όσο χαμηλότερη είναι η ομαδική συνεργασία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα εργασίας.
Στους χειρουργούς, όσο μειώνεται ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή τους στο επάγγελμα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνουν λάθος την ώρα της δουλειάς τους.
Άλλοι παράγοντες που επιδρούν στην απόδοση των γιατρών είναι ότι το 50% τρώνε πρωινό λιγότερο από τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ το 10% δεν τρώνε καθόλου πρωινό.
Το 34,3% των γιατρών επιλέγουν το γρήγορο φαγητό (fast food) για τη διατροφή του πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Το 44,7% των γιατρών είναι καπνιστές εκ των οποίων το 10,3% καπνίζουν περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα.
Το 50% ασκούνται ελάχιστα (λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα) και το 11% των όταν πίνει, καταναλώνουν περισσότερα από τρία ποτήρια αλκοόλ τη φορά.

Απόδοση

“Τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από την ελληνική οικονομική κρίση”, σχολιάζει η κ. Παναγοπούλου, για να επισημάνει:
“Συμβαδίζουν με δεδομένα από την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική, όπου δείχνουν ότι βασικό πρόβλημα, σήμερα, των συστημάτων Υγείας είναι η εξουθένωση, η πτώση στην απόδοση και η ικανοποίηση του ιατρικού προσωπικού.
Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ασφαλές σύστημα Υγείας είναι υγιείς και ικανοποιημένοι ιατροί”.
Με βάση τα αποτελέσματα του έργου, πρόκειται να συσταθεί στη Θεσσαλονίκη, από την επιστημονική ομάδα που συντόνισε το έργο, ένα Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας.
Το Κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2015 και θα έχει στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης στους γιατρούς.
Σκοπός του είναι η προάσπιση της υγείας, η ικανοποίηση αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας υγείας των ασθενών καθώς και η πρόληψη των ιατρικών λαθών.

Burnout

Το burnout προκαλεί χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών από ιατρούς, χρήση βίας στα νοσοκομεία, ιατρικά λάθη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές παθήσεις καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις στους ιατρούς.
Χαρακτηρίζεται από τρία συμπτώματα:
  • Συναισθηματική - πνευματική εξάντληση.
  • Αποπροσωποποίηση/κυνισμός. Όταν ένας εργαζόμενος χάνει την επαφή με τον άνθρωπο (είναι η συχνή έκφραση που ακούγεται στα νοσοκομεία “έχω μία οξεία κοιλία στο 7”, αντί “έχουμε την κυρία Μαρία που έχει οξεία κοιλία”).
  • Μειωμένη αίσθηση επίτευξης. Η αίσθηση ότι, ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας.
Το σύνδρομο σχετίζεται αποκλειστικά με την εργασία, είναι χρόνιο και όταν κάποιος το πάθει δεν επανέρχεται εύκολα χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: