Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Συνεχή τα προβλήματα στο νοσοκομείο Ρόδου λόγω έλλειψης γιατρών Πηγή:www.dimokratiki.gr

Νοσοκομείο Ρόδου 2
Της Πέγκυς Ντόκου
Για πολλοστή φορά παρουσιάζεται πρόβλημα με την υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, στο Νοσοκομείο Ρόδου, με τους γιατρούς να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση.
Χθες συγκεκριμένα (Τρίτη 21 Οκτωβρίου) παρουσιάστηκε νέο πρόβλημα με την έλλειψη γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου, ενώ κανονικά υπάρχουν καθημερινά δύο παθολόγοι και δύο χειρουργοί, έμεινε ξαφνικά με έναν… παθολόγο!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος των γιατρών κ. Βασίλης Κινούς, το πρόβλημα δεν είναι πλέον αντιμετωπίσιμο: «Έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη ειδικευομένων γιατρών. Είχαμε καταφέρει να το αντιμετωπίσουμε σε ένα σημείο αλλά μετά την συνένωση νοσοκομείων, πολλοί ειδικευόμενοι, που δηλώνουν ότι θέλουν να έρθουν στην Ρόδο, αναγκάζονται να μεταβούν σε άλλα νησιά για να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους. Η Ρόδος μπορεί να γίνει πρώτη επιλογή», όπως είπε.
Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Ρόδου παραμένει σε προβληματική λειτουργία, με υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό εδώ και χρόνια, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά τμήματα που παραμένουν στην ίδια κατάσταση.
«Έχουμε ασκήσει πιέσεις επανειλημμένως και ζητούμε να μας στείλουν ειδικευόμενους. Δυστυχώς, έχουμε κολλήσει σε μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατική διαδικασία. Ενώ βγήκε τροπολογία, πρέπει να περάσει από το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) για έγκριση. Με αυτή την καθυστέρηση χάνουμε τους ειδικευόμενους που θέλουν να έρθουν στο Νοσοκομείο της Ρόδου…» ανέφερε ο κ. Κινούς.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες με έναν μόνο γιατρό. Το πρόβλημα με την έλλειψη στελέχωσης εγκυμονεί κινδύνους, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό για να εξυπηρετήσει τους πολίτες.
«Είναι γεγονός ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου έχει πρόβλημα με την υποστελέχωση. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται κι εμείς καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουμε ανοιχτές τις κλινικές. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε βοήθεια, ούτε ανταπρόκριση από την Πολιτεία», τονίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
Η ανησυχία εντείνεται πάντως, από την στιγμή που υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί το Νοσοκομείο Ρόδου σε αυξημένη ετοιμότητα στο πλαίσιο της λήψης μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑ ΥΠΕ
Να σημειωθεί πως την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι μετά από εντατικές και συντονισμένες προσπάθειες που προηγήθηκαν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, απέστειλε έγγραφο προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να προβούν στην κατανομή νέων θέσεων επικουρικού ιατρικού προσωπικού. Αμέσως μετά την κατανομή των θέσεων από τις Υγειονομικές Περιφέρειες θα δημοσιευθεί η σχετική προκήρυξη.
Η κατανομή των θέσεων ανά ΥΠΕ έχει ως εξής:
1η ΥΠΕ: 30 θέσεις Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού
2η ΥΠΕ: 30 θέσεις Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού
3η ΥΠΕ: 25 θέσεις Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού
4η ΥΠΕ: 30 θέσεις Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού
5η ΥΠΕ: 25 θέσεις Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού
6η ΥΠΕ: 30 θέσεις Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού
7η ΥΠΕ: 25 θέσεις Επικουρικού Ιατρικού Προσωπικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: