Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Τα 90 μέτρα φωτιά της τρόικας! Τι είπε ο Βορίδης στους δανειστές. Όλη η διαπραγμάτευση



Βαρύ πόκερ παίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους τροϊκανούς οι οποίοι περνούν σήμερα για δεύτερη μέρα το κατώφλι της οδού Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Φύλλο και φτερό έκαναν τα οικονομικά της υγείας οι τροϊκανοί με επικεφαλής τον Τζουζέπε Καρόνε ζητώντας να δουν αναλυτικά την πορεία των 90 μέτρωνπου είχαν συμφωνηθεί. 
Την πρώτη μέρα της διπαραγμάτευσης τρία ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr: τα φάρμακα, οι διαγνωστικές εξετάσεις καθώς και οι ιδιωτικές κλινικές και οι νοσηλείες σε αυτές. 
Σήμερα το …μενού περιλαμβάνει νοσοκομεία καθώς και επιτροπή προμηθειών. 
Φαρμάκι τα γενόσημα
Σε ότι αφορά στα φάρμακα οι δανειστές εμφανίστηκαν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι σχετικά με τη διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, όπως λένε έγκυρες πηγές του iatropedia. Το επιχείρημά τους ήταν για άλλη μια φορά πως στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα η χρήση τους. 
Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η διείσδυση των γενοσήμων δεν ξεπερνά το 30% ενώ με βάση τη συμφωνία θα έπρεπε ήδη να αγγίζει το 60%. 
Τα …τσουχτερά διαγνωστικά 
Σε ότι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις οι τροικανοί διαπίστωσαν κοιτώντας τους αριθμούς και τις δαπάνες ότι έχουν «ξεφύγει» τόσο οι ποσότητες όσο και οι τιμές, ζητώντας εξορθολογισμό της δαπάνης. 
Η ελληνική πλευρά αντέτεινε πως ήδη ελήφθησαν μέτρα τις τελευταίες ημέρες με την επιβολή του πλαφόν και των πρωτοκόλλων στις διαγνωστικές εξετάσεις, μέτρα τα οποία ευελπιστεί πως θα αποδώσουν έως το τέλος του χρόνου ώστε να μειωθεί η συνολική δαπάνη. 
Πληθωρικές …κλινικές
Μεγάλη θεωρούν όμως οι τροικανοί τη δαπάνη και για τις νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές καθώς εκτιμούν ότι τα ποσά έχουν ξεφύγει από τα προϋπολογισθέντα. 
Το επιχείρημα Βορίδη στον Τζουζέπε Καρόνε - σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- ήταν πως σήμερα θα έχει στα χέρια του το πόρισμα του κλινικού ελέγχου που γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και θα δείξει ξεκάθαρα ποιες ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εισπράξουν περισσότερα κονδύλια.
Τα ποσά αυτά δε θα αποδοθούν ενώ εκτιμάται πως είναι κοντά στα 50 με 60 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 130 εκατ. που ήταν υπό αμφισβήτηση και επανεξετάσθηκαν. 
Έτσι με το πόρισμα οι υπερχρεώσεις θα κοπούν και ο προϋπολογισμός θα διατηρηθεί στα συμφωνηθέντα επίπεδα, υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης για τον τομέα των ιδιωτικών κλινικών. 
Νοσοκομεία υπό…εξέταση
Σε ότι αφορά το σημερινό βασικό θέμα που είναι τα δημόσια νοσοκομεία οι τροικανοί ζητούν να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα ώστε να δημοσιεύουν στο σύνολό τους όλες οι νοσηλευτικές μονάδες ισολογισμούς, να δημιουργηθεί φάκελος ασθενών, να υπάρξει  αναλυτική λογιστική καθώς και μεταξύ άλλων να διεξαχθούν διαγωνισμοί για την αγορά φαρμάκων. 
Τα πολυσυζητημένα ΜΗΣΥΦΑ 
Σε ότι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία η τρόικα ζητά να πωλούνται και εκτός φαρμακείων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρέδωσε έρευνα που έγινε από την IMS και δείχνει πως οι τιμές των φαρμάκων χωρίς συνταγή δεν έπεσαν παρότι ορίσθηκε ανώτατη τιμή και θα μπορούσαν να γίνουν εκπτώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: