Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: «Φραγή» σε συνταγές και εξετάσεις ανά ΑΜΚΑ, βάζει η ΗΔΙΚΑ από σήμερα

«Κόφτης» μπαίνει από σήμερα στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά ΑΜΚΑ και ανά γιατρό, ενώ κόβεται η συνταγογράφηση σε όσους δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.
Η ΗΔΙΚΑ, γίνεται ο "Μεγάλος Αδελφός", τα βλέπει πλέον όλα και βάζει "φραγή" στους γιατρούς που θα γράψουν συνταγές σε ασφαλισμένους που δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα ή παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που είναι πάνω από το όριο που έχει τεθεί.
Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου, δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση σε άμεσα ασφαλισμένους οι οποίοι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης "ΑΤΛΑΣ". Αν ο ασφαλισμένος έχει ασφαλιστική ικανότητα, θα πρέπει να επισκεφθεί το αρμόδιο υποκατάστημα του Φορέα του με σκοπό να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία του.
Διαφορετικά, αν δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, τότε μπορούν να του συνταγογραφήσουν φάρμακα μόνο νοσοκομειακοί ιατροί ή γιατροί των ΠΕΔΥ.
Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά και επίσημα η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης 2243/18-8-2014 η οποία έθεσε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.
Γιατροί αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων, δηλαδή βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα συνταγογράφησης.
Ποιες εξετάσεις επιτρέπεται να συνταγογραφούνται ανά ειδικευμένο γιατρό
Τα όρια συνταγογράφησης είναι συγκεκριμένα για κάθε ιατρική ειδικότητα.
Οι παθολόγοι-ογκολόγοι μπορούν να συνταγογραφούν 12 βιοχημικές εξετάσεις ανά ασθενή και ανά ΑΜΚΑ τον μήνα και έξι εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα στο ίδιο διάστημα.
Οι παθολόγοι δεν θα συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξετάσεις ορμονικές, ανοσολογικές, ορθοπεδικές, νεφρολογικές, εγκυμοσύνης και εξετάσεις στειρότητας και τοξικολογικές.
Οι καρδιολόγοι, θα συνταγογραφούν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, καρδιογράφημα, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία, ακτινογραφία, με πλαφόν μία εξέταση ανά ασθενή τον μήνα.
Οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες μπορούν να συνταγογραφούν μέχρι δύο ακτινογραφίες σε κάθε ασφαλισμένη ή ασφαλισμένο και μία μαγνητική τομογραφία ανά μήνα. Εχουν όμως ευρύτερο πεδίο σε ό,τι αφορά τις αιματολογικές, ανοσολογικές, βιοχημικές (ΕLISA), ορμονικές και παθολογοανατομικές εξετάσεις.
Η μαγνητική τομογραφία θα συνταγογραφείται μόνο από νευρολόγους-ψυχιάτρους, παθολόγους- ογκολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, ρευματολόγους και με ανώτατο αριθμητικό όριο μία ή δύο τον μήνα ανάλογα με την πάθηση και τον ασθενή, ενώ δεν επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί από ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, πλαστικούς χειρουργούς, αλλεργιολόγους, νεφρολόγους.


Πηγή:  http://www.onmed.gr/eopyy/item/319632-eopyy-fragi-se-syntages-kai-eksetaseis-ana-amka--vazei-i-idika-apo-simera#ixzz3Emnfc

Δεν υπάρχουν σχόλια: