Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Έλληνες οι περισσότεροι ξένοι γιατροί στη Ρηνανία

Στα τέλη του 2013 εργάζονταν στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία 1.125 έλληνες γιατροί. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα ξένων γιατρών και «μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του γερμανικού συστήματος υγείας».
«Οι καλά εκπαιδευμένοι έλληνες γιατροί φέρνουν τις ειδικές τους γνώσεις και τις δικές τους εμπειρίες στο γερμανικό σύστημα υγείας και μπορούν να συμβάλουν στη περαιτέρω βελτίωση του υψηλού επιπέδου του γερμανικού συστήματος», τόνισε η υπουργός Υγείας του ομοσπόνδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Μπάρμπαρα Στέφενς, μιλώντας, πριν από μερικές ημέρες, σε εκδήλωση υποδοχής ελλήνων γιατρών, στο Ντόρτμουντ.
«Να αντλούν οφέλη και οι δύο πλευρές»
H υπουργός Υγείας του ομοσπόνδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Μπάρμπαρα Στέφενς
H υπουργός Υγείας του ομοσπόνδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Μπάρμπαρα Στέφενς
Στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου ζει το ένα τέταρτο περίπου των Γερμανών, ο αριθμός των ξένων γιατρών έχει φθάσει τους 9.400. Από αυτούς 1.125 (12,1%) είναι Έλληνες και ακολουθούν οι Ρουμάνοι (802) και οι Σύροι (450).
«Η Γερμανία χρειάζεται την εισροή ειδικευμένων εργαζομένων, κυρίως στο πεδίο της υγείας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, που υπενθυμίζει τη σχετική συνεργασία της περιφερειακής κυβέρνησης της ΒΡΒ με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Συνολικά, στα τέλη του 2013, εργάζονταν στη Γερμανία 2.847 έλληνες γιατροί. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα μετά τους Ρουμάνους (3.454), ενώ ακολουθούν οι Αυστριακοί (2.611) και οι Πολωνοί (1.830).
Εξαιτίας του υψηλού τους αριθμού πολλοί νέοι γιατροί στην Ελλάδα δεν έχουν απασχόληση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Αυτή η εταιρική σχέση ωφελεί ξεκάθαρα και τις δύο χώρες», τονίζει η γερμανίδα υπουργός, εξηγώντας ότι βασική προϋπόθεση για τέτοιου είδους συνεργασίες είναι να αντλούν οφέλη και οι δύο πλευρές.
Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Συνολικά, στα τέλη του 2013, εργάζονταν στη Γερμανία 2.847 έλληνες γιατροί
Συνολικά, στα τέλη του 2013, εργάζονταν στη Γερμανία 2.847 έλληνες γιατροί
Στη Γερμανία, εντείνεται το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων σε πολλά πεδία της οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα κατ' εντολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, Νέων Μέσων και Επικοινωνίας (Bitkom), η μία στις εννέα γερμανικές επιχειρήσεις σχεδιάζει να προσλάβει εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό. «Αυτή η τάση θα έχει μεγάλη διάρκεια», εκτιμά ο Τιλ Κέστνερ, γενικός διευθυντής της Linkedin για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ ο Άξελ Πολς, συντάκτης της έρευνας της Bitcom Research προσθέτει: «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις καλές ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, γνωρίζοντας πως όταν περάσει η κρίση, θα μειωθεί η διάθεση των Ισπανών, των Ελλήνων ή των Ιταλών να έλθουν στη Γερμανία».
Όπως επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, γερμανοί εργοδότες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους για προσλήψεις εργαζομένων στην νότια Ευρώπη. «Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργάτες στο εξωτερικό ανέφεραν ως «χώρες στόχο» την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα».
Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: