Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Για 1 εκατομμύριο ευρώ ο χαμός για τεστ Παπ – μαστογραφίες – PSA!

Όταν οι περικοπές έγιναν στην Αγγλία, το πρόβλημα του καρκίνου πήρε εκρηκτικές διαστάσεις και το κόστος που προκλήθηκε στο σύστημα Υγείας ήταν πολύ μεγαλύτερο από την εξοικονόμηση από τις προληπτικές εξετάσεις

Ελάχιστο είναι το κόστος του τεστ Παπ και των μαστογραφιών στις ασφαλισμένες και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Το 2012 και το 2013, ο Οργανισμός κατέβαλε για τις εν λόγω εξετάσεις το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ!
Αυτά ανέφερε την Πέμπτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το “πλαφόν” και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate – claw back).
“Για ένα εκατομμύριο σκοτώνουμε την πρόληψη και είναι μεγάλο λάθος”, υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.
Όσο δύσκολα και αν περνά η πατρίδα – τόνισε – υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπές και ξέρετε πολύ καλά τί σημαίνει πρόληψη.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, όταν το σύστημα εφαρμόστηκε στην Αγγλία, το πρόβλημα του καρκίνου πήρε εκρηκτικές διαστάσεις και το κόστος που προκλήθηκε στο σύστημα Υγείας ήταν πολύ μεγαλύτερο από την εξοικονόμηση από τις προληπτικές εξετάσεις.

Οδηγίες

Η συζήτηση αφορούσε τις συνταγογραφικές οδηγίες που έχει απευθύνει ο υπουργός Υγείας προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Σε ορισμένα σημεία της υπουργικής απόφασης, αναφέρεται ότι οι προληπτικές εξετάσεις, όπως το τεστ Παπ, πρέπει να γίνονται κάθε τρία χρόνια, αντί της ετήσιας βάσης που γίνεται σήμερα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, πάντως, ανέφερε ότι οι οδηγίες δεν υποχρεώνουν τον γιατρό, ο οποίος μπορεί να δώσει παραπεμπτικό για περισσότερες εξετάσεις, όταν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: