Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ

Ο υπουργός Υγείας κ. Βορίδης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την περικοπή βασικών διαγνωστικών εξετάσεων όπως τοtest Pap, επικαλέστηκε την εκτίναξη της σχετικής δαπάνης από την αρχή του έτους και την ανάγκη μέτρων περιστολής.

Μάλιστα για να τεκμηριώσει τις αποφάσεις του ανέσυρε βιβλιογραφικά δεδομένα, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν βεβαίως καμιά σχέση με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Ηθελημένα όμως ο κ. Βορίδης παρέλειψε ένα δεδομένο, το οποίο ενοχοποιεί την κυβέρνηση και τον προκάτοχό του.

Πρόκειται για την απελευθέρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην εγκατάσταση αξονικών τομογράφων. Από τον Οκτώβριο του προηγουμένου έτους μπορεί οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει οπουδήποτε έναν αξονικό τομογράφο. Δόθηκαν λοιπόν τον τελευταίο χρόνο περί τις 130 νέες άδειες, προκαλώντας ανάλογη προκλητή ζήτηση, εκτινάσσοντας τη δαπάνη και –κυρίως- βομβαρδίζοντας τον πληθυσμό με ποσότητες ραδιενέργειας μεγαλύτερες από τη βόμβα της Χιροσίμα!

Είναι ενδεικτικό πως με βάση έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι αξονικές τομογραφίες ανέρχονται σε 320.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 130.000. Αντιστοίχως, οι μαγνητικές τομογραφίες είναι 98.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 46.500. Σημειώνεται, ότι το 96% των Μαγνητικών Τομογράφων, το 82% των Αξονικών Τομογράφων της χώρας μας είναι ιδιωτικοί.

Αν επιθυμεί λοιπόν ο κ. Βορίδης περιστολή δαπάνης στις διαγνωστικές εξετάσεις ας ανακαλέσει την απόφαση του προκατόχου του, αναλαμβάνοντας πλέον και το κόστος της σύγκρουσης όχι με την ελληνική κοινωνία, αλλά με την TaskForce και τις εταιρείες που κατασκευάζουν αξονικούς τομογράφους, όπως πχ η Siemens.

Τολμά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: