Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας προς Βορίδη: ''Κόψατε τις εξετάσεις μόνο για το κόστος''! Κίνδυνος για τις γυναίκες

'Κραυγή αγωνίας'' από την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας μετά την απόφαση του υπουργού υγείας Μάκη Βορίδη να βάλει όρους και προϋποθέσεις για την διεξαγωγή μιας μαστογραφίας.
Έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει την επιστημονική εταιρεία η απόφαση Μάκη  Βορίδη να κόψει διαγνωστικές προληπτικές εξετάσεις από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
 
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της εταιρείας Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα είναι αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες και ασύμφορες οικονομικά, αφού η πρόληψη του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη κ.ά. είναι 10 φορές τουλάχιστον φθηνότερη από ότι  κοστίζει η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση εμφάνισης καρκίνου.
 
Σύμφωνα με στοιχεία είναι επιστημονικά είναι τεκμηριωμένο ότι η νέα κοπέλα θα πρέπει να υποβάλλεται  σε τεστ Παπανικολάου ένα χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής της δραστηριότητας. 
 
Δυστυχώς στην εποχή μας οι κοπέλες αρχίζουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα πολύ νωρίς,  από τα 14 ή 15 τους χρόνια και μάλιστα δεν έχουν μόνον έναν σύντροφο (επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).
 
Αξίζει να σημειωθεί  εδώ ότι σήμερα έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες στην Ελλάδα,  χάρη στο  τεστ Παπανικολάου και στις πολύχρονες προσπάθειες της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας.
  
Μάλιστα η Εταιρεία Μαστολογίας επισημαίνει πως αν το Υπουργείο προωθήσει την άποψη ότι το τεστ Παπανικολάου  θα ξεκινάει στα 21 έτη  τότε  σίγουρα θα αρχίζουν να χάνονται περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 
Σε μια τέτοια εξέλιξη ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Μέχρι σήμερα κάναμε αγώνα με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας για  να μπει στα Λύκεια το μάθημα προαγωγής της Υγείας για να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι και νέες στον τομέα της πρόληψης και τώρα θα καταργήσουμε τις προληπτικές εξετάσεις;
 
Μέχρι σήμερα ο γιατρός είχε την πλήρη ευθύνη για τον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι αποφάσιζε για τα πάντα και είχε και τη νομική ευθύνη. Όταν ο γιατρός υποχρεούται πλέον να ακολουθήσει τις εισαγόμενες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ, ποιος θα έχει την ευθύνη για τον καρκίνο που δεν θα διαγνωστεί έγκαιρα ή για τις συνέπειες σε έναν καρδιολογικό ασθενή; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: