Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Τι έλεγαν οι γιατροί στο Βορίδη για τα κουρέματα στις εξετάσεις! Τα λάθη και οι παραλείψεις

Μπορεί ο υπουργός Υγείας να υποστηρίζει πως παρά τις μειώσεις στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις αντιδράσεις δεν υπήρχαν από την ιατρική κοινότητα, η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Εν μέσω θέρους και δη καλοκαιρινών διακοπών, στις 18 Αυγούστου μετατράπηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση Βορίδη με την οποία κουρεύονται εξετάσεις και διαδικασίες που μέχρι σήμερα απολάμβαναν δωρεάν οι ασφαλισμένοι. 
 
Και ίσως γι αυτό ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης να εμφανίστηκε βέβαιος πως αντιδράσεις δεν υπήρξαν από κανέναν, η αλήθεια όμως είναι πως ήδη από τον Αύγουστο επιστημονικές εταιρείες…ανακάλυψαν τις ρυθμίσεις και απέστειλαν ακόμη και επιστολές στον υπουργό Υγείας για να αποτρέψουν την απόφαση. 
 
Και βέβαια δε θεωρείται καθόλου τυχαίο πως η υπουργική απόφαση «πέρασε» Αυγουστιάτικα την ώρα που σχεδόν όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε διακοπές. 
Πάντως η  Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) και η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΝΩΣΗ) με επιστολή τους στις 28 Αυγούστου επεσήμαναν πως υπάρχουν ακόμη και ζητήματα συνταγματικότητας της απόφασης.
 
Ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι με τη θέσπιση αριθμητικού ορίου για κάθε ιατρική ειδικότητα, συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά παραπεμπτικό σε κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων, που περιλαμβάνεται στην απόφαση σας. O κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και τέτοιες είναι και οι ανάγκες του και σε εργαστηριακές εξετάσεις. Ασθενείς με πολλαπλή συνοσηρότητα είναι φυσικό να έχουν ανάγκη πολλαπλάσιες εξετάσεις από τα όρια που έχουν τεθεί και είναι μη αποδεκτό ιατρικά και κοινωνικά να στερείται ο ασφαλισμένος εξετάσεων που έχει ανάγκη ή να μεταφέρεται σε αυτόν το κόστος τους. 
 
Έτσι, η συνταγματικότητα της απόφασης αμφισβητείται, καθώς στον πρόσφατα 
ψηφισμένο νόμο υπ’ αριθ. 4238 σχετικά με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας 
(Π.Ε.Δ.Υ.) και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται ρητά πως «Το κράτος μεριμνά και εγγυάται την 
παροχή υπηρεσιών υγείας, μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) στο σύνολο των 
πολιτών, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία τους και να 
προωθήσουν την κοινωνική ευημερία».
 
Άλλωστε όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, δεν έχουν πια το δικαίωμα να συνταγογραφούν ακόμη και απλές αξονικές τομογραφίες σε καρκινοπαθείς με μεταστατικό καρκίνο που χρειάζονται γενικότερο έλεγχο. Ενδεικτικά οι γενικοί γιατροί μπορούν να «γράψουν» μόνο μία αξονική και όχι τριών σημείων όπως μπορούσαν μέχρι πρόσφατα. 
 
Και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) όμως τονίζουν πως οι περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που έγιναν βάσει πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υγείας, «είναι παντελώς απαράδεκτες». 
«Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί  να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας και ανακοινώνει πως η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να καταγγείλει τις περικοπές των προληπτικών εξετάσεων στα διεθνή ιατρικά όργανα, ζητώντας την επέμβασή τους, ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: