Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Αλαλούμ με το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Ανοικτό αφήνει ο υπουργός Υγείας το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στην απόφασή του για πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Έπειτα από το θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Βορίδης ανέφερε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει περιορισμός στη συχνότητα των προληπτικών εξετάσεων που θέλει να κάνει κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, εφόσον αυτές θα πραγματοποιούνται στον δημόσιο τομέα.
Εάν, δηλαδή, μία ασφαλισμένη θέλει να κάνει το τεστ Παπ κάθε χρόνο, μπορεί να το πραγματοποιεί στα εργαστήρια δημοσίων νοσοκομείων ή του ΠΕΔΥ.
Εάν επιθυμεί να απευθυνθεί σε ιδιωτικό εργαστήριο, θα πρέπει να το κάνει το τεστ κάθε τρία χρόνια, όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση ή να πληρώνει από την τσέπη της τα δύο ενδιάμεσα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η απόφαση του υπουργού δεν αναφέρει ότι η εν λόγω εξέταση μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο.
Παρέχει, δε, συνταγογραφικές οδηγίες προς τους γιατρούς, σύμφωνα με τις οποίες οι διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται με συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις και με συγκεκριμένη συχνότητα.
Ο γιατρός, δηλαδή, είναι υποχρεωμένος να χορηγεί ένα παραπεμπτικό για τεστ Παπ κάθε τρία χρόνια, χωρίς να γνωρίζει εάν η εξέταση θα πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο.
Ακόμη και εάν η ασφαλισμένη επιθυμεί να κάνει την εξέταση στον δημόσιο τομέα, θα προσκρούσει στην άρνηση ή την επιφύλαξη του γιατρού να τής χορηγήσει παραπάνω από ένα παραπεμπτικό μέσα στην τριετία!
Ο κ. Βορίδης, πάντως, ανέφερε ότι οι οδηγίες προς τους γιατρούς δεν έχουν υποχρεωτική εφαρμογή και πως βασίζονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

Αντίδραση

Σφοδρή είναι η αντίδραση της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), το προεδρείο της οποίας χαρακτηρίζει τις αλλαγές ως απαράδεκτες:
“Πρόκειται για εξετάσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως το test Pap και οι εξετάσεις καρκίνου του προστάτη και αποτελούν τεράστια επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη.
Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί  να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα.
Η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να καταγγείλει τις περικοπές των προληπτικών εξετάσεων στα διεθνή ιατρικά όργανα, ζητώντας την επέμβασή τους, ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην υγεία.
Κυρίως όμως καλούμε τους πολίτες ν΄ αντιδράσουν δυναμικά στις περικοπές αυτές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των συνανθρώπων τους”.
Δ.Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: