Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχεται το τέλος του δημόσιου ΕΣΥ; Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Δραματική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όπως την περιγράφουν οι γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και οι εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ) στο ΕΣΥ.
Τα Νοσοκομεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ) και οι γιατροί (ΟΕΝΓΕ) των δημοσίων νοσοκομείων κάνοντας έκκληση να στηριχθεί έστω την ύστατη ώρα το σύστημα.
 
Όπως προειδοποιούν: “Οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στους τρείς εναπομείναντες μήνες του έτους θα υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στη παροχή των υπηρεσιών”. 
Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς οι λειτουργικές δαπάνες από το έτος 2009 έως σήμερα μειώθηκαν κατά 60%. 
 
Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι δύο οργανώσεις, το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία (1) στις τρεις (3) οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις).
 
Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» (όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012), αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο (από την προκήρυξη απαιτείται ένα έτος έως την ολοκλήρωση).
 
“Ακόμη όμως και εάν προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί τα τελευταία τέσσερα έτη και έως τέλους του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000 (σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από Πρωτοβάθμια Σωματεία) εξαιτίας την επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό” σημειώνουν. 
 
 
Τα λουκέτα στο ΕΣΥ
 
Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου έως σήμερα με νομοθετικές ρυθμίσεις καταργήθηκαν 11 Νοσοκομεία. “Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αλλαγή του ρόλου τους αλλά παραμένουν κτίρια κουφάρια. Με υπουργικές αποφάσεις μέσω της έκδοσης και επανέκδοσης Νέων Οργανισμών καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις.
 
Τη περαιτέρω συρρίκνωση, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, αναλαμβάνουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Απαξιώνουν – διαλύουν τα 50 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή, μετακινώντας προσωπικό προς τα Νοσοκομεία έδρες των Νομικών Προσώπων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: