Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Δηλώσεις στη Βουλή του Αναπληρωτή Υπουργού Υγειας για της άγονες και νησιωτικές περιοχές

«Είναι μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. Πρέπει να πάμε τώρα στα καινούργια συμβούλια κρίσης, γιατί οι συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει από τα συμβούλια κρίσης. Συγχρόνως, έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι γιατροί απ’ αυτούς που είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους πριν από το 2011 και έχουμε μία τεράστια δυσκολία να βρούμε γιατρούς. Υπάρχει πρόβλημα και αυτά είναι τα γεγονότα τα οποία έχουν αναστείλει τους διορισμούς γιατρών»
«Εγώ όμως, θα ήθελα τη συναίνεση του Σώματος σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται και θέλω να σας προκαταβάλω λίγο. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν οι γιατροί σε νησιωτικές περιοχές, ή οι αγροτικοί γιατροί, με 600 ευρώ το μήνα. Έχουμε κάνει επανειλημμένες συσκέψεις γι’ αυτό το θέμα στο Υπουργείο. Και την επόμενη εβδομάδα θα χαρώ πολύ να είστε εδώ, στη συζήτηση που θα κάνουμε για το νομοσχέδιο για την υγεία, που φέρνει αυτές τις μικρές μεταβολές, οι οποίες, όμως, είναι ουσιαστικές για την περιφέρεια και τις νησιωτικές περιοχές. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένας γιατρός να πάει να κάνει το αγροτικό του ιατρείο με 600 ευρώ και να μην έχει ο δήμος φροντίσει -όπως παλιά, κύριε Πρόεδρε- να υπάρχει τουλάχιστον ένα αγροτικό ιατρείο που να διαθέτει τα ανάλογα για έναν πολίτη του 2014, δηλαδή μία αξιοπρεπή διαμονή. Θα πρέπει και οι δήμοι από εδώ και πέρα να δουν πολύ διαφορετικά αυτό το θέμα της τοποθέτησης γιατρών στα αγροτικά ιατρεία των δήμων άγονων και νησιωτικών περιοχών. Θα ήθελα, όμως, και τη δική σας συμβολή και όλων των συναδέλφων. Και θέλω να σας πω το εξής: Θα πρέπει να αυξήσουμε το εισόδημα των γιατρών, το οποίο έχει μειωθεί, όπως και σε άλλους Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, κατά 50%, ειδικότερα σε γιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικούς στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, κύριε Μουτσινά. Εμείς έχουμε βρει τον τρόπο να αυξήσουμε τα κίνητρα, τον οποίο, βέβαια, θα αναλύσουμε στη συζήτηση του νομοσχέδιου την επόμενη εβδομάδα. Διότι, κύριε Μουτσινά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα άλλα κίνητρα που έχουμε δώσει, όπως κίνητρα εξέλιξης, επιστημονικής ανέλιξης, μόρια ώστε να μπορούν να κάνουν τις μεταθέσεις μετά από μία πενταετία σε μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, εκτός από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν έχουν κανένα αντίκτυπο. Θα πρέπει, λοιπόν, πάση θυσία -και έχουμε βρει τον τρόπο, τον οποίο, βέβαια, επεξεργαζόμαστε ακόμη, αλλά πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι- να αυξήσουμε το εισόδημα των γιατρών -όχι μόνο των αγροτικών αλλά και των συναδέλφων ιατρών- οι οποίοι θα πάνε να στελεχώσουν τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας και των άγονων περιοχών της Ελλάδας, ούτως ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο»

«Εγώ, λοιπόν, τολμώ να πω ότι θα πρέπει να δούμε με διαφορετικό μάτι το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όταν φτιάχτηκε το 1981-1983 από τον Παρασκευά τον Αυγερινό και το Γιώργο Γεννηματά μιλούσε για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Σήμερα, όμως, δεν μπορούν να πάνε γιατροί -όπως σας είπα- με 600 και 1.000 ευρώ σε μία απομακρυσμένη περιοχή, επειδή, όπως καταλαβαίνετε, το μεσοπρόθεσμο, κύριε Μουτσινά, δεν επιτρέπει επιδοματικές πολιτικές. Δηλαδή, δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε επιδόματα στους γιατρούς. Έχουμε σκεφτεί αυτές τις ημέρες στο Υπουργείο να αυξήσουμε την τιμή της ώρας απασχόλησης των γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, ούτως ώστε να τους δώσουμε ένα καλό εισόδημα. Αλλιώς, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε άλλες λύσεις. Δεν μπορούμε πια να εμμένουμε σε μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει προσφορά εργασίας, κύριε Πρόεδρε. Θα πρέπει να δούμε τελικά τι θα κάνουν οι νησιωτικές και άγονες περιοχές. Εμείς την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε αρκετές, πραγματικά, τομές για την πρόσληψη γιατρών. Παραδείγματος χάριν, πριν από δεκαπέντε μέρες που είχα πάει στο Σουφλί, στον Έβρο και στο Διδυμότειχο, είπαμε το εξής: Βρήκαμε αγροτικούς γιατρούς ειδικευμένους στην περιοχή εκείνη. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είδαμε ότι κάνουν αγροτικό ειδικευμένοι γιατροί, φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα διάταξη που λέμε ότι εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις ειδικευμένων στο νοσοκομείο της περιοχής που υπηρετούν οι αγροτικοί γιατροί, τότε να μπορούν να τις καταλαμβάνουν, εφόσον θέλουν. Σας λέω ότι φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα κάποιες τέτοιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε ιατρούς να πάνε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: