Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Υπουργείο Υγείας: Δεν υπάρχει μείωση 51% στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Δεν υφίσταται θέμα μείωσης κατά 51% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά τον μήνα Μάρτιο.
Ο προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιος και αυτό που συμβαίνει είναι να μεταφέρονται πόροι από όσα εμφανίζουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στα λιγότερο εύπορα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Σχετικές διευκρινίσεις έδωσε την Κυριακή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Βήμα” της Κυριακής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατομμύρια ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,35 εκατομμυρίων.
Από την Αριστοτέλους επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός δεν εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του Ιανουαρίου και διευκρινίζονται τα εξής:
Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 1,38 δισ. ευρώ, έναντι 1,61 δισ. το 2014.
Το ποσό αυτό προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και υπηρεσίες.

Δαπάνες

Για τον μήνα Ιανουάριο, οι δαπάνες των νοσοκομείων ανήλθαν στα 87,7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον ίδιο μήνα, τα νοσοκομεία είχαν ταμειακά διαθέσιμα κατατεθειμένα σε τράπεζες 258,5 εκατομμύρια ευρώ (δεσμευμένα τα 93,4 εκατομμύρια και προς διάθεση τα 165,1 εκατομμύρια ευρώ).
Με βάση τα εν λόγω διαθέσιμα, χρηματοδοτήθηκαν νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο, όπως το ΚΑΤ, το νοσοκομείο Μυτιλήνης και το “Χατζηκώστα” Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές.

Προμηθευτές

Η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο σημειώνει ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων δεν εξαρτάται από το ποσό της χρηματοδότησης για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου.
Αντίθετα, η χρηματοδότηση νοσοκομείων με υψηλά υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς μετατρέπει αυτά σε “τράπεζες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: