Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τις τροπολογίες του Α. Ξανθού

Ριζικές παρεμβάσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων στα νοσοκομεία και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων του προσωπικού και των οφειλών προς τους προμηθευτές, με τις τροπολογίες που κατέθεσε την Πέμπτη το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση και την παταξη της διαφθοράς.


Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ ψήφισε το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση και επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα. Το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μόνον τα πέντε τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στην μεταφορά μαθητών και την παράταση παροχών ασθενείας για ανέργους και υποαπασχολουμένους.

Συγκεκριμένα, οι τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Α. Ξανθός προβλέπουν τα εξής:

- Αναπλήρωση υπερωριών και εφημεριών της προηγούμενης τριετίας και καθιέρωση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων με νέο και ταχύτερο τρόπο (μετάβαση από το καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων, σε καθεστώς μεταβιβαστικών πληρωμών).

- Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ώστε να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

- Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της θητείας του επικουρικού προσωπικού και των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, και παράταση θητείας των ειδικευόμενων γιατρών, μέχρι να αναπληρωθεί η θέση τους με τον επόμενο γιατρό της λίστας της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.
- Ρύθμιση για το «πλαφόν του 9%», για την πληρωμή των πρόσθετων υπερωριών και επαναφορά του στο επίπεδο της Διοίκησης των ΥΠΕ.

- Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη δυνατότητα διορισμού με τον εισαγωγικό βαθμό στα 50 έτη, καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη δυσκολία κάλυψης εκκρεμών θέσεων, λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των μεγάλων αναμονών για τη λήψη ειδικότητας.

- Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της δυνατότητας εφοδιασμού των νοσοκομείων με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

- Κατάργηση της προαπαίτησης της εκπλήρωσης της υπηρεσίας ελέγχου (φαντάζομαι εννοεί υπαίθρου ) των ασκουμένων ιατρών, κατά την έναρξη της ειδικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: