Γραφείο Τύπου
210 - 52.05.290-1
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Απολογισμός πεπραγμένων:
Σεπτέμβριος 2010 – Σεπτέμβριος 2011»
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε; Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά υπήρχε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η οποία τελείωσε στις 12:35 και έτσι καθυστέρησα να έρθω, είχε και κίνηση, σας καθυστερώ και εσάς και λυπάμαι.
Θέλω να θυμηθούμε μαζί ορισμένες βασικές στιγμές του τελευταίου χρόνου που είμαστε εμείς εδώ, δηλαδή η παρούσα πολιτική ηγεσία: η δική μου, του Τιμοσίδη, του Αηδόνη, του Μπόλαρη, συν των Γενικών Γραμματέων: Πολύζου, Δημόπουλου, Κατριβάνου και του Ειδικού Γραμματέα Παταβούκα, συν του Γιάννη Μίχα από τον ΕΦΕΤ.
Με την παρούσα σύνθεση, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας έκανε ορισμένα πράγματα, αποπειράθηκε ορισμένες πολιτικές και συνεχίζει. Δουλέψαμε βασισμένοι σε πέντε αρχές:
Αρχή 1η: η κρίση επηρεάζει τις προτεραιότητες, όπως καταλαβαίνετε και συνεπώς η αλλαγή των οικονομικών μεταβλητών του υγειονομικού μας συστήματος έγινε ένας άμεσος στόχος. Είχε δε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σκέλη και επιμέρους στοχεύσεις. Κάναμε παρεμβάσεις στο χώρο των προμηθειών, στο φάρμακο. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων. Και φυσικά προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις του ΕΣΥ.
Όλα αυτά εντάχθηκαν ως προτεραιότητες στο μνημόνιο με δικές μας παρεμβάσεις, καθώς και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Η δημοσιονομική ευταξία που είναι ο στόχος αυτός και η Αρχή για την οποία σας μιλώ, προφανώς θα συνδυαστεί με την περαιτέρω κατοχύρωση της κοινωνικής αρχής «Ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια υγεία».
Άρα δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με την διατήρηση και την αύξηση της ελεύθερης πρόσβασης στις δομές της δημόσιας υγείας. Και εδώ παίρνω αφορμή για να απαντήσω σε ορισμένα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έγκυρων και πολύ σοβαρών Μέσων Ενημέρωσης, αναφέρομαι στο BBC, αναφέρομαι στους NEWS YORK TIMES και αναφέρομαι στον GUARDIAN που και οι τρεις αυτές με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού LANCET, έγκυρου περιοδικού εμφανίζουν τη χώρα μας να υποφέρει από μια μεγάλη δημοσιονομική κρίση, αλλά εμφανίζουν επίσης να υπάρχουν συνέπειες αυτής της δημοσιονομικής κρίσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και στην ελεύθερη πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, κάτι που δεν είναι αληθές.
Θα απαντήσουμε και γραπτώς, αλλά νομίζω ότι και εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Μου δίνεται σε όλα τα διεθνή φόρα η αφορμή και η ευκαιρία να υπογραμμίσω, ότι η Ελλάδα είχε, έχει και θα έχει το πιο προωθημένο σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας με μία από τις ταχύτερες ανταποκρίσεις.
Ειδικά οι Βρετανοί πολίτες πρέπει να διαβάσουν την πάρα πολύ ωραία γραφή του πρώην Πρωθυπουργού τους, του Τόνι Μπλερ, εγώ μελετώ αυτό το κείμενο και πραγματικά το βρίσκω πάρα πολύ χαρακτηριστικό και πάρα πολύ σοβαρό και για την δική μου κατάρτιση, όμως εκεί είδα ότι ένα από τα μεγάλα του επιτεύγματα ήταν να επιτύχει να μπαίνει ο ασθενής στο χειρουργείο 9 μήνες μετά το αίτημά του.
Εδώ πολλές φορές χειρουργείται και πριν μπει στο νοσοκομείο. Εμείς υποφέρουμε από το αντίθετο στην Ελλάδα. Και να μην πω για τα βαλιτσάκια. Άλλο εξορθολογίζουμε, συγκρατούμε δαπάνες από την σπατάλη, άλλο έχουμε απαγορεύσει την ελεύθερη πρόσβαση και μάλιστα του GUARDIAN η έρευνα για τον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» για να είναι και συνεπής έπρεπε να μην παραγνωρίσει ότι από τις 1.100 επισκέψεις στο Νοσοκομείο αυτό στην εφημερία του, στην πρόσφατη εφημερία του τα 600 περιστατικά ήταν περιστατικά για την πρωτοβάθμια υγεία.
Και κ. Μουσιώνη πόσες εισαγωγές έκανε το νοσοκομείο αυτό; 170 εισαγωγές τις πρώτες ώρες της εφημερίας. Αντιλαμβάνεστε νομίζω με σαφήνεια. Εμείς ήρθαμε εδώ και παλεύουμε τον εξορθολογισμό, επ’ ουδενί δεν μειώνουμε την ελεύθερη πρόσβαση. Και δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι είμαστε πάρα πολύ μπροστά στον τομέα της ελεύθερης πρόσβασης από πάρα πολλούς, μέχρι βαθμού καταχρήσεως σε ότι αφορά ανασφάλιστους, αλλοδαπούς από άλλες χώρες που κάνουν υγειονομικό τουρισμό στην πατρίδα μας και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σ’ αυτά και έχουμε αρκετές αποδόσεις μέχρι στιγμής. Θα μιλήσω γι’ αυτές.
Άρα δημοσιονομική ευταξία με διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης και αύξησης των δυνατοτήτων των πολιτών για πρόσβαση σε ποιοτικά ανώτερες υπηρεσίες υγείας.
Αρχή 2η: Από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, το ξέρετε αυτό, διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία. Ο ΕΟΠΥ, η πολιτική μας για τα ναρκωτικά, για τις μεταμοσχεύσεις, η πολιτική μας για το άνοιγμα του ΕΣΥ στην κοινωνία και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Αυτός ο δρόμος περπατιέται και θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Για να δώσω και μια ενημέρωση. Χθες κάναμε με τον κ. Μουσιώνη μία συζήτηση στο επιτελικό όργανο για την νέα δομή των κλινικών μέσα στα Νοσοκομεία και έχω αύριο συνάντηση με τον Καθηγητή τον κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο, ο οποίος ετοιμάζει σχετική πρόταση για το Υπουργείο, μια πρόταση από την οποία έχει διδαχθεί και το Άρης, αλλά και όλοι μας και όπως έχω πει στο Υπουργικό Συμβούλιο το ζήτημα αυτό θα παρουσιαστεί στους συναδέλφους μου Υπουργούς στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου.
Αύριο, πότε έχουμε Υπουργικό, συζητείται σε πρώτη ανάγνωση η μελέτη του ΚΕΣΥ για την ένταξη των νέων γιατρών στις ειδικότητες, έτσι; Είχαμε πει τον Οκτώβριο, τον Οκτώβριο το κάνουμε. Εμείς είχαμε πει ότι θα κάνουμε, κ. Νεγκή το διάλογο, ενώ τα πανεπιστήμια θα έχουν ανοίξει για την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο.
Τον Οκτώβρη είχαμε πει που είναι ανοιχτά τα πανεπιστήμια, τον Οκτώβριο κάνουμε αυτή τη συζήτηση, δεν θέλουμε κανέναν εκτός Αθηνών, τους θέλουμε όλους εδώ και εντός της Θεσσαλονίκης και εντός των Αθηνών και εντός όπου υπάρχει Πανεπιστήμιο Ιατρικής, εντός του πανεπιστημίου τη συζήτηση.
Αρχή 3η: Οι υποδομές της υγείας ανήκουν στον ελληνικό λαό. Όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων που πέρασαν τώρα πια στο ΕΣΥ, κάθε υγειονομική δομή ανήκει στον ελληνικό λαό, είναι δημόσιο αγαθό. Δεν ανήκει ούτε στους γιατρούς, δεν ανήκει ούτε στους λοιπούς εργαζομένους στα νοσοκομεία, δεν ανήκει ούτε στους προμηθευτές φαρμάκων, δεν ανήκει ούτε στους προμηθευτές αναλωσίμων υλικών, δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκουν όλες οι υποδομές στο ελληνικό δημόσιο και εποπτεύονται από τον Υπουργό Υγείας, τους Υφυπουργούς, τους Γενικούς Γραμματείς, από την Κυβέρνηση, από τη Βουλή των Ελλήνων και η νομιμότητα της δράσης ελέγχεται από τα δικαστήρια.
Αυτό πρέπει να γίνει πολύ καλά κατανοητό στους εκάστοτε οιουσδήποτε συνομιλητές μας. Δεν τους ανήκει, δεν ανήκει σε κανέναν καμία υποδομή του υγειονομικού μας συστήματος.
Αρχή 4η: Δήλωσα όταν ήρθα στο Υπουργείο, ότι είμαστε η πολιτική ηγεσία όλης της υγείας και της δημόσιας φυσικά και της ιδιωτικής. Κράτησα ευλαβικά αυτή την αρχή και πάρα πολλές διευκολύνσεις κάναμε στο πλαίσιο του νόμου στη λειτουργία και των ιδιωτικών κλινικών ειδικά σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης.
Τέλος, 5η και τελευταία μας αρχή, υπήρξε με την απόφαση του Πρωθυπουργού γι’ αυτή την ηγεσία του Υπουργείου ευθυγράμμιση στα διεθνώς ισχύοντα, ότι οι μείζονες πολιτικές δημόσιας υγείας στο δυτικό κόσμο υπηρετούνται από μη ιατρικογενείς πολιτικές: άθληση, διατροφή, περιορισμός του καπνίσματος και απαγόρευση του καπνίσματος, περιορισμός του αλκοόλ, είναι οι μείζονες πολιτικές σε όλα τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του δυτικού κόσμου, του ανεπτυγμένου κόσμου και εδώ στην Ελλάδα έγινε αυτό.
Αυτές είναι οι πέντε κατευθυντήριες αρχές που καθορίζουν την στρατηγική μας, καθόρισαν την στρατηγική μας, θα καθορίσουν την στρατηγική μας τον υπόλοιπο καιρό που θα είμαστε στο Υπουργείο αυτό.
Θέλω να δώσω το λόγο, όταν θα τελειώσω την εισήγησή μου στον κ. Αηδόνη τον Υφυπουργό για τις πολιτικές της δημόσιας υγείας στο χώρο της διατροφής, της άθλησης.
Θέλω να δώσω το λόγο στο συνάδελφο Υφυπουργό τον κ. Τιμοσίδη για τον αντικαρκινικό μας αγώνα. Στον κ. Τιμοσίδη επίσης για τα θέματα της απαγόρευσης του καπνίσματος που βρισκόμαστε, τι κάνουμε, που είμαστε.
Στον Υφυπουργό τον κ. Μπόλαρη, το συνάδελφο για την περίπτωση των συγχωνεύσεων των φορέων της πρόνοιας, καθώς και την δημιουργία του ενιαίου μητρώου, είμαστε ήδη στα χρονοδιαγράμματα του Φθινοπώρου και τρέχουμε και θα προλάβουμε.
Και θα παρακαλέσω τον κ. Τιμοσίδη να κάνει μια αναφορά στα κλειστά νοσήλια, βέβαια την έχετε πρόσβαση και στα κρεβάτια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αυτά είναι πρόσφατα, θα τα περάσουμε πάρα πολύ γρήγορα.
Και θα κλείσω με ορισμένα πράγματα για τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά, τις πολιτικές μας και τις καινούργιες μας στοχεύσεις.
Κυρίες και κύριοι θα σας διανεμηθούν όλα τα κείμενα και θα έχετε την ευκαιρία να συναντηθείτε με τα στοιχεία και τις πολιτικές και να κάνετε την κριτική σας εκεί που νομίζετε.
Πάμε από την αρχή. Πάμε με κάτι πάρα πολύ εντυπωσιακό που είναι αλήθεια, είναι πραγματικότητα, η οποία έχει παρατηρηθεί και από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά. Θα σας δώσω της μας Μαλλιώρη ειδικό 4σέλιδο σημείωμα που τα λέει όλα, απλώς εγώ επικεντρώνομαι σε ένα βασικό.
Στη Θεσσαλονίκη αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θεραπείας του ΟΚΑΝΑ με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου του 2011 εντάχθηκε χθες στο πρόγραμμα θεραπείας. Αντί 3,5 ετών καθυστέρησης, λίστας ντροπής στη Βόρειο Ελλάδα, η προθεσμία ένταξης στο πρόγραμμα έγινε ένα μήνα μετά την αίτηση.
Στην Αθήνα και στην Αττική κλείσαμε τον ΟΚΑΝΑ του Πειραιά στις 3 Οκτωβρίου, θα κλείσουμε τον Δεκέμβριο είναι η δέσμευση τον ΟΚΑΝΑ στην Καποδιστρίου. Στο Νοέμβριο στο 2ο 15νθήμερο δεν θα υπάρχει η λίστα της ντροπής και στην Αττική. και θα σβηστεί από τα αρνητικά κιτάπια της ελληνικής δημοκρατίας η ντροπή να έχουμε 7 έτη και 3 μήνες καθυστέρηση για να ενταχθεί ένας ασθενής σε ένα πρόγραμμα θεραπείας.
Οι ασθενείς θεραπεύονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για το LANCET που είναι ένα πάρα πολύ έγκυρο περιοδικό ας καταγραφεί στα δεδομένα του και αυτό το στοιχείο. Όχι μόνο τα νοσοκομεία μας προχωρούν, αλλά αντέχουν, είναι ευρύχωρα και μπορούν να περιθάλψουν και νέες μορφές ασθενειών, όπως τους εξαρτημένους ασθενείς.
Η πραγματικότητα είναι μία, είναι αδιάψευστη, σε όποιο νοσοκομείο απ’ αυτά τα οποία λειτουργούν σ’ αυτό το πλαίσιο, θέλετε να πάτε, να πάτε. Εγώ πήγα σε αρκετές περιπτώσεις, έχω προσωπική εικόνα και είμαι υπερήφανος για τους γιατρούς μας, είμαι υπερήφανος γι' αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε.
Τι χρειάζεται να κόψουμε και έχουν αναλάβει έργο από σήμερα το πρωί οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας; Δεν μπορεί στον ιδιωτικό τομέα να γίνονται επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής με 4.500-5.000 € κόστος με αισθητικό αποτέλεσμα και να προσφέρονται οι ίδιες υπηρεσίες από δημόσιο νοσοκομείο με 2.000 €, με την κλοπή των υλικών και των εγκαταστάσεων των νοσοκομείων. Αυτό δεν επιτρέπεται. Αυτά θα τα περιορίσουμε. Δεν πάει να φωνάζει όποιος θέλει. Και θα τα εξαφανίσουμε.
Επί του θέματος ανέλαβε σήμερα το πρωί έργο το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και απέστειλα και σχετική επιστολή στην κα Ράικου εγώ σήμερα το πρωί. Πάμε στις μεταμοσχεύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Εμείς δεν καταλάβαμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, έχουμε και ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα και στον δημόσιο τομέα θα κάνει η κυβέρνηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό καταλάβατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό καταλάβαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός αν πέσουν στον ιδιωτικό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απαγορεύονται, δεν καλύπτονται από τα Ταμεία αυτές οι μορφές επεμβάσεων. Είναι παράνομη συμπεριφορά αυτή εξ ολοκλήρου. Και όχι μόνο γίνεται, αλλά προσφέρεται και ως τιμή ευκαιρίας στην ιδιωτική αγορά. Ελάτε σ’ εμάς, τσάμπα είναι τα υλικά αφού τα πληρώνουν τα θύματα και προσφέρουμε καλύτερες τιμές από τον ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα έπιασε δουλειά το ΣΕΥΥΠ με πολλούς ελεγκτές του. Και έστειλα προσωπική επιστολή, γιατί εγώ έδωσα εντολή στο ΣΕΥΥΠ, στην κα Ράικου. Κι εσείς που είστε εδώ πολύ έμπειροι, ξέρετε ότι αυτά γίνονταν εδώ και πολλά χρόνια, πριν έρθουμε εμείς. Αλλά το τραγικό είναι ότι παρ' όλη την κρίση αυτά συνεχίζονται. Και παίρνουμε κι εμείς τα μέτρα μας όσο μπορούμε με τον πιο κατάλληλο και νόμιμο φυσικά πάντα τρόπο.
Στις μεταμοσχεύσεις, μια πολιτική πάρα πολύ σοβαρή, γίναμε ουραγοί σε ένα θέμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Γιατί; Γιατί επικράτησε στην Ελλάδα η λογική ότι εκεί πέρα κάτι κακό συμβαίνει. Φτάσαμε στον πάτο των χωρών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και της Βαλκανικής με μόνο 4,1 περιπτώσεις δωρεών ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων. Ο αμέσως επόμενος αριθμός στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη είναι διψήφιος. Και ο αμέσως χειρότερος ελληνικός ήταν το ‘09 που ήταν 6 κόμμα κάτι.
Τώρα, μέσα σε λίγους μήνες έχουμε ξεπεράσει το 2010, είναι 5,3 το νούμερο στις αρχές του Οκτωβρίου και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε το στόχο του 7 στο 1 εκατομμύριο. 5,3 ήταν τώρα τέλος Σεπτεμβρίου και ο στόχος μας για το 2011 ήταν 7 δωρεές ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων. Θα τον ξεπεράσουμε τον στόχο. Με έμπρακτο τρόπο για ένα θέμα με πολύ μεγάλη διεθνή διάσταση αποδεικνύουμε ότι κάνουμε πολιτικές δημόσιας υγείας όσο μπορούμε αποδοτικότερα.
Δεν αναφέρομαι στις πρωτοβουλίες μας για τον ΕΟΜ, για τη νέα νομοθεσία, αυτά δεν τα αναφέρω, απλώς στέκομαι στα πιο πολύ βασικά, τα άλλα τα έχετε υπόψη σας από την προηγούμενη επαφή μας. Άλλωστε τα γράφω και στο σημείωμα που θα σας διανεμηθεί.
Θέλω να ευχαριστήσω για όλες αυτές τις προσπάθειες και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Πάνο Μπεγλίτη και τον κ. Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο μας, ο οποίος κι αυτός βοήθησε και θα βοηθήσει αποφασιστικά και καίρια. Ευχαριστώ λοιπόν και τους δυο αυτούς ανθρώπους και τον επικεφαλής της Εκκλησίας μας αλλά και τον επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για τις βοηθητικές τους προσπάθειες.
Και θέλω να ευχαριστώ την κα Μαλλιώρη που είναι εδώ, και στο όνομα της όλους τους συνεργάτες της στον ΟΚΑΝΑ, για ότι έχει κάνει. Επίσης πολύ αποδοτικά, όπως είπα στη Βουλή και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, έχει δουλέψει και το ΚΕΘΕΑ και η υπέρβαση των παρεξηγήσεων, αλλά και ο εκ-κοινωνισμός του ΚΕΘΕΑ σε σχέση με τις λοιπές δομές της ελληνικής διοίκησης για το οποίο με διαβεβαίωσε ο κ. Νοταράς, θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμα καλύτερα και με ενωμένες τις δυνάμεις μας.
Φάρμακο. Εμείς, κυρίες και κύριοι, εδώ αναλάβαμε μια αρμοδιότητα από την 1η Απριλίου, την πάμε όσο μπορούμε καλύτερα, εποπτεύουμε τα σωστά και τα λάθη μας. Με Υπηρεσίες στο Υπουργείο Υγείας που δεν είχαν εμπειρία αλλά δανείστηκαν εμπειρία από το Υπουργείο Οικονομίας, με σωστές κινήσεις και με κινήσεις που δεν αποδείχτηκαν σωστές, προχωράμε σε θετικά αποτελέσματα και θα τα κάνουμε πολύ θετικότερα.
Επαναλαμβάνω. Η Ελληνική Πολιτεία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε να αντιμετωπίσει το 2010 τρεις στήλες δαπανών για τα φάρμακα. Η δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων 5 δισ. Η δαπάνη των νοσοκομείων 1,5 δισ. Νίκο, 1,5 ήταν το ’09;
Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Τρία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και η δαπάνη των ανθρώπων που δεν πλήρωνε κανείς γι' αυτούς στα φαρμακεία, το money out of pocket, που έφτανε και ξεπερνούσε τα 2 δισ. Αυτή η τρίτη δαπάνη δεν αφορά το Δημόσιο. Κάθε πολίτης ξένος ή Έλληνας που θέλει να δαπανά από τη τσέπη του είναι δικό του θέμα. Εμείς ενδιαφερθήκαμε για τις δυο πρώτες κρατικές δαπάνες. Για το Υπουργείο μας 150 εκ. € ήταν η εξοικονόμηση του 2010 και για το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων 750 εκ. €. Αυτά φύγανε από τη σπατάλη και γύρισαν στο ταμείο των Ελλήνων.
Και το 2011 θα φτάσουμε πίσω κοντύτερα στο 2004, αφού η δαπάνη θα μειωθεί κατά 1.100.000.000 €. Και το 2012 θα φτάσουμε στα 2.800.000.000 € και το 2013 θα φτάσουμε στα 2,5 δισ. που ήταν η δαπάνη του 2004 όταν παραδώσαμε στη Νέα Δημοκρατία και που είναι η δαπάνη του Βελγίου το 2009 όπως είχα υπ’ όψιν από τα στατιστικά στοιχεία. Ο στόχος του 2011 θα επιτευχθεί και είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι γι' αυτό.
Τα επιτύχαμε όλα αυτά με τη διπλή υποκοστολόγηση που κάναμε, θα δούμε και αν υπάρχει και τρίτη θα κάνουμε και τρίτη.
Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Θα κάνουμε, θα κάνουμε. Θα γίνει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα θα το κάνουμε και μετά θα το πούμε. Η λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που ετησίως δίνει 200 εκ. € περίπου στο σύστημα, η διαμόρφωση της αρνητικής λίστας, η διαμόρφωση της θετικής λίστας που πια εφαρμόζεται, η μείωση του ποσοστού του κέρδους των φαρμακαποθηκών, τα rebate των φαρμακείων. Κάνουμε αγώνα. Ο αγώνας πάει καλά, έχουμε τις επιτυχίες που σας είπα.
Επάγγελμα φαρμακοποιού και επάγγελμα γιατρού. Απελευθέρωση. Επάγγελμα γιατρού με μια απλή νομοθετική παρέμβαση, επάγγελμα φαρμακοποιού με μια σύνθετη πολιτική.
Ανοίξαμε το φαρμακευτικό επάγγελμα κατά κυριολεξία. Έχουμε 800 νέες άδειες και 300 συγχωνεύσεις, συναιρέσεις, συμπράξεις, εταιρείες. Αυτά δεν υπήρχαν πριν το νόμο μας τον 3918 και αυτά αντιλαμβάνεστε ότι αποτελούν μορφές παρέμβασης στην αγορά εργασίας με θετικό πρόσημο, αφού 800 άνθρωποι που ήταν άνεργοι αποκτούν δουλειά, κάποιοι από αυτούς προσλαμβάνουν και κάποιο εργαζόμενο. Δημιουργείται μια κίνηση στην αγορά εργασίας.
Απελευθερώσαμε πλήρως το ωράριο. Είναι ζήτημα αυριανής, ή μεθαυριανής μέρας η δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του Υπουργείου Υγείας για πλήρως ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακειών, Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο και όλες τις διανυκτερεύσεις, τα ξέρετε αυτά. Μεσοσταθμικά έχουμε μειώσει 4% το κέρδος των φαρμακοποιών μέσω του rebate και αυτά μέχρι τώρα τον Οκτώβριο του 2011.
Κυρίες και κύριοι, θέλω να κάνω ως επόμενο βήμα μια αποτίμηση σε κάτι που δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής αλλά περιμέναμε στο Υπουργείο. Ξέρετε πόσο μας απασχόλησε και πόσο εγκαίρως μας απασχόλησε το πρόβλημα με τον ιό του Νείλου. Δεν θα αναφέρω όλες τις δράσεις, τις έχω πει και σ’ εσάς, τις έχω πει και στη Βουλή.
Θέλω να θυμίσω ότι πέρυσι, το 2010, είχαμε 262 κρούσματα και φέτος, το 2011, με τις πολιτικές που ασκήσαμε είχαμε μόνο 93. Να θυμίσω δυστυχώς ότι το 2010 είχαμε 35 θανάτους από τον ιό αυτό, ενώ το 2010 είχαμε μόνο 7.
Οι πολιτικές μας εδώ όπως και οι πολιτικές μας, οι επίπονες πολιτικές που παρακολουθήσατε για τη γρίπη, ήταν πολιτικές που χωρίς να σηκώνουν αυτά τα θέματα ψηλά, χωρίς να κάνουμε πολιτική ένταση, να δημιουργούμε πολιτική ένταση, χωρίς να εκφοβίζουμε κανέναν, αποπολιτικοποιώντας τα θέματα, λειτουργήσαμε με μια μορφή παρέμβασης που έδωσε καλά αποτελέσματα και όταν πρόκειται για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων νομίζω οι αριθμοί βοηθούνε να αισιοδοξήσουμε και να πούμε ότι του χρόνου θα πάμε ακόμη καλύτερα.
Τώρα πάμε λίγο στα θέματα των υγειονομικών δομών και των μηχανισμών μας. Για τον ΕΟΠΥΥ η πληροφόρηση είναι πρόσφατη. Δεν θέλω να σταθώ, τα έχουμε σημειωμένα, τα έχουμε πει και με τον κ. Κουτρουμάνη, έχουμε δώσει όπως είχαμε πει τον κανονισμό παροχών, τον έχετε σχολιάσει άλλοι αρνητικά, άλλοι αρνητικούτσικα, άλλοι κάπως πιο αυτό. Είμαστε σε διαβούλευση για να καταλήξουμε για το κείμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι γιατροί πολύ αρνητικά πάντως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι γιατροί είναι αρνητικοί, ναι, το είδα. Σεβόμαστε τις αντιδράσεις και τις γνώμες όλων.
Στο “ΕΣΥ.net” είναι βασική μας αρχή ότι ό, τι δεν μπορείς να μετρήσεις δεν μπορεί και να διοικήσεις. Δουλέψαμε, έχουμε το “ΕΣΥ.net”. To “ΕΣΥ.net” είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο, θα γίνει πιο αξιόπιστο, αλλά το δουλεύουμε και το πιστεύουμε και εμείς και η τρόικα και οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με το δημόσιο σύστημα υγείας.
Επιτύχαμε, κυρίες και κύριοι, μέσα από τις παρεμβάσεις μας, 400 εκ. € λιγότερες δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2010, νοσοκομεία και κεντρική Διοίκηση, εποπτευόμενοι φορείς και 500 εκατομμύρια επιπλέον, σύνολο 900 δηλαδή, εξοικονομήσεων το 2011.
Αυτό δεν ήταν καθόλου απλό. Αυτό δεν ήταν καθόλου μα καθόλου απλό. Όποιος πιστεύει ότι αυτά γίνονται μηχανικά και από μόνα τους, πρέπει να αναρωτηθεί γιατί δεν γίνανε τα προηγούμενα χρόνια. Και δεν λέω, δεν απαριθμώ το σύνολο των πολιτικών μας. Απαριθμώ τις κεντρικές και τις κεντρικές επιτυχίες.
400 το 2010 και 500 το 2011, είναι κοντά ένα δις. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας εδώ. Και όποιος σκεφτεί ότι και τι είναι ένα δις, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα χρήματα εάν δεν τα εξοικονομούσαμε με τις πολιτικές μας, θα τα επιφορτιζόταν ο ελληνικός λαός.
Κάθε μέτρο που φορτώνεται στις πλάτες του ο Έλληνας πολίτης προκύπτει από την αδυναμία του ελληνικού κράτους να εξορθολογήσει τις δαπάνες στην υγεία, στην ασφάλιση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην κεντρική διοίκηση, στα νομικά πρόσωπα του δημοσίου.
Εμείς λοιπόν δώσαμε αυτόν τον αγώνα και αποκτήσαμε αυτά τα εργαλεία που δεν είχαμε και έχουμε αυτές τις επιτυχίες. Θεσπίσαμε για να μπορούμε να κάνουμε ελέγχους, το ακαταδίωκτο των επιθεωρητών του ΣΕΥYΠ, και τώρα δεν γίνονται αγωγές, να κυνηγάνε ορισμένους ανθρώπους ας πούμε με ένα μισθό 1.200 ευρώ οι μεγάλοι του κοινωνικού χώρου της υγείας και να τους τρομοκρατούν με τα νομικά αυτά μέσα. Το ψηφίσαμε το ακαταδίωκτο. Τότε ο κ. Καστανίδης είχε συμφωνήσει και τον ευχαριστώ ακόμη μια φορά που το επιτύχαμε.
Ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Είμαστε το πρώτο κομμάτι της ελληνικής διοίκησης που τις αφομοίωσε. Κάναμε την πρώτη. Η πρώτη απέδωσε τα πολύ μεγάλα θετικά αποτελέσματα των εξοικονομήσεων του 85% που ξέρετε.
Στις 8 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο μας προκήρυξε το δεύτερο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για να προμηθευτούμε 13 δραστικές ουσίες προϋπολογισμού 95 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες όλων των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας. 31 Οκτωβρίου θα γίνει η σχετική δημοπρασία. Και ο τρίτος διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011. Αφορά 30 δραστικές ουσίες συνολικής δαπάνης εκκινήσεως 107 εκατομμυρίων ευρώ και μέσα στο Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί κι αυτός ο διαγωνισμός. Μία προσέγγιση οφέλους 50%, λέω τώρα – ο πρώτος είχε 85% – μια μετριοπαθής προσέγγιση σημαίνει 100 εκατομμύρια, που θα αφορούν τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες του 2012.
Αυτές είναι οι δαπάνες για φάρμακα των νοσοκομείων. Εδώ δουλεύουμε με τις δραστικές ουσίες όπως ξέρετε και θα επεκτείνουμε αυτή τη δράση μέχρι να την καθολικεύσουμε και νομίζω ότι ένα 50% δεν είναι ας πούμε υπέρμετρα αισιόδοξη προσδοκία γιατί όλοι οι Διοικητές των νοσοκομείων που κάνουν για γενόσημα τετ α τετ διαπραγματεύσεις με όλους, επιτυγχάνουν τιμές εξοικονομήσεων 40%, 50%, 60%.
Ελπίζουμε λοιπόν ότι 100 εκατομμύρια οπωσδήποτε από αυτή τη διαδικασία θα εξοικονομήσουμε. Είμαστε οι μόνοι που το κάνουμε αυτό. Το είπαμε και το κάνουμε και έχω ευχαριστήσει κατά καιρούς τους αρμοδίους. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω τον Νίκο Πολύζο, αυτά είναι δικά του επιτεύγματα, και τον Μιχάλη Τιμοσίδη.
Θα πει ο Μιχάλης για τα κρεβάτια στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, θα πει για τα κλειστά νοσήλια. Θα πει ο Μάρκος για τα επιδόματα και για το μητρώο. Να πω λίγο για τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά. Εγώ δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη δράση. Δεν ξέρω πώς την καταλαβαίνουν κάποιοι εξ υμών, δεν ξέρω πώς το έχετε στο μυαλό σας.
Εγώ και στο Υπουργείο Εργασίας λειτούργησα με επίγνωση της συγκυρίας, η Ελλάδα έχει δημόσια θέα προς όλο τον πλανήτη και ο πλανήτης έχει δημόσια θέα προς την Ελλάδα και έχοντας πολλά χρόνια εμπειρίας ως Υφυπουργός Εξωτερικών, ως Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στα εξωτερικά θέματα, ξέρω ότι σε κάθε κυβερνητική αρμοδιότητα διαμορφώνεται, έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες ένα σύστημα διεθνών σχέσεων και ένα σύστημα ευρωπαϊκών πολιτικών που καθορίζουν τελικά τις πολιτικές όλων των χωρών.
Αργά ή γρήγορα κάτι που συζητείται στην WHO, θα έρθει και εδώ και οπωσδήποτε πολύ γρήγορα έρχονται εδώ οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Πρέπει να είσαι ως Υπουργός Υγείας σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό που σας είπα κάποια φορά εδώ και – πώς να πω – είχε γίνει και θέμα, ότι εγώ για κάποιους μήνες θα είμαι λογιστής της υγείας πριν γίνω Υπουργός της Υγείας και ότι κακώς στην Ελλάδα θεωρείται ο Υπουργός Υγείας Υπουργός της ασθένειας και των νοσοκομείων και όχι υγείας.
Αυτό διασταυρώθηκε με πάνω από δέκα χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με πάρα πολλούς που έρχονται από χώρες που δεν είναι στην Ένωση, αλλά είναι στη Διεθνή Οργάνωση Υγείας.
Έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές στερέωμα – ο ΟΟΣΑ είναι ο πρώτος καθρέφτης του – όπου χώρες που σκέφτονται έτσι, συνεννοούνται. Αυτοί ξέρουν τις αδυναμίες μας, εμείς ξέρουμε τις δικές τους. Ήμουν στην Πορτογαλία πρόσφατα που δεν έχουν γιατρούς. Δεν έχουν γιατρούς. Χρειάζονται γιατρούς. Πολλές χώρες της Ευρώπης χρειάζονται γιατρούς.
Εμείς είμαστε μια χώρα που έχουμε υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών και μάλιστα για την εισήγησή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο για τις ειδικότητες, βρήκα τι έλεγε ο αείμνηστος Γεννηματάς. Τρόμαζε στην ιδέα ότι η χώρα μας θα έχει και το σύστημά μας - η χώρα μας, όχι το ΕΣΥ μόνο - 50.000 γιατρούς και έχουμε 72.000.
Εγώ σέβομαι πάρα πολύ τις διεθνείς διεργασίες, τις παρακολουθώ, είμαι εκεί και έτσι θα συνεχίσω να κάνω. Μη σας παραξενεύει αυτό. Δεν είναι λύση όταν η χώρα έχει προβλήματα να κλείσει τις Πρεσβείες της ή να διακόψει τις σχέσεις της με τον εξωτερικό κόσμο. Το έκανε αυτό η Ελλάδα σε προηγούμενους αιώνες και το πλήρωνε πάντα. Δεν πρέπει να σταματάς.
Αντιθέτως το γεγονός ότι ενσωματώσαμε πρώτοι από όλους τους Ευρωπαίους την Οδηγία για τις μεταμοσχεύσεις, επαινέθηκε. Και όταν η χώρα σου έχει προβλήματα στο διεθνές στερέωμα, ανατρέπεις δεδομένα με μια θετική παρουσία. Σε τόσο μεγάλο επίπεδο, σε μικρό; Αλλά κάθε χώρος έχει τα δικά του και κανένας δεν πρέπει να τον υποτιμά.
Η υγεία λοιπόν έχει πάρα πολλά ευρωπαϊκά, πάρα πολλά διεθνή, γι' αυτό αισθανθήκαμε δέσμευση από την επιλογή Νικήτα Κακλαμάνη και Αβραμόπουλου να ανοίξει στην Ελλάδα το γραφείο του «ΠΟΥ» για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες και ανοίξαμε και το λειτουργούμε και θα το λειτουργούμε και θα το βελτιώνουμε.
Αυτό δεν μπορείτε να υπολογίσετε τι θετική εντύπωση έχει δημιουργήσει και τι αποδοτικότητες έχει στο πώς μας βλέπουν αυτοί. Τα διεθνή αυτά κείμενα της κριτικής που δεν έχει βάση, αν λείπεις από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα απαντάς από την Αθήνα και δεν ακούγεται η απάντηση.
Εμείς θα δώσουμε απάντηση. Ως Υπουργείο δώσαμε σήμερα. Θα δώσουμε απάντηση ως κυβέρνηση, θα δώσουμε κεντρικά με τον κ. Μόσιαλο και θα δώσουμε απάντηση και μέσω του WHO και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα κι εμένα με επικαλούνται, και τον Πολύζο επικαλούνται στη βιβλιογραφία τους.
Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Κύριε Υπουργέ, να είστε υπερήφανος…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Αλλά όταν εμείς λέμε ότι αυτό το κακώς κείμενο πρέπει να αλλάξει, το λέμε με διαφάνεια, όπως μιλήσαμε και για τον ιό του Νείλου. Εμείς δεν κρύβουμε. Το πώς συναρμολογείσαι στη διεθνή βιβλιογραφία είναι του συγγραφέα θέμα, αλλά το WHO να έχει εγκατάσταση στην Αθήνα είναι μεγάλο όφελος και θα φανεί τα επόμενα χρόνια.
Θέσαμε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και των συνεπειών της. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε με τα κρούσματα της ελονοσίας στη Λακωνία. Πήγαν να μας πουν στη Βουλή ότι μην το ανεβάζετε το θέμα. Τι να μην ανεβάσουμε; Το θέμα είναι γνωστό. Ασθένησε Ρουμάνος πολίτης και ειδοποιήθηκαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από το Βουκουρέστι. Είναι γνωστά πράγματα αυτά. Εμείς είχαμε ειδοποιήσει πρώτοι.
Είμαστε ανοιχτοί, είμαστε διαφανείς. Ενημερώνουμε, δεν κρύβουμε. Έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, γι' αυτό και παίρνουμε πρωτοβουλίες που αποδίδουν. Από τρεις χώρες, Ελλάδα – Μάλτα – Ιταλία, που λόγω του πολέμου στη Βόρεια Αφρική ξεκινήσαμε να βάζουμε το θέμα το ΄11, έχουμε γίνει οκτώ και δέκα τώρα.
Έχει προστεθεί η Κύπρος, έχει προστεθεί η Ισπανία, έχει προστεθεί η Γαλλία. Προστέθηκαν δύο Βαλκάνιοι, οι Βούλγαροι με δική μας παρέμβαση και οι Ρουμάνοι μόνοι τους, κι αυτό το θέμα κερδίζει πόντους, γιατί τώρα που είχαμε τα 14 κρούσματα, είχαμε και πρόσωπο, πέρα από τις ενέργειες που κάναμε εδώ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγχαρητήρια στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Αντώνης Δημόπουλος. Συγχαρητήρια στον Αντώνη Δημόπουλο. Ο Χρήστος Αηδόνης. Συγχαρητήρια στον Χρήστο.
Κάναμε πράγματα. Τα έχουμε πει. Στη Λακωνία τα ξέρουν, ο Περιφερειάρχης τα ξέρει. Έχουμε συνεργεία εκεί, κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ που κάνουν εξετάσεις κάθε μέρα, και έχοντας εμείς ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς, προσπαθούμε να έχουμε διαρκή χρηματοδότηση για τα προγράμματά μας. Να αναφέρω και την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τις μεταμοσχεύσεις. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε.
Εγώ κυρίες και κύριοι τελείωσα. Αισθάνομαι ότι ο κόπος μας εδώ δεν έχει πάει χαμένος. Έκανα μία σταχυολόγηση των μειζόνων. Άφησα πάρα πολλά, της καθημερινότητας θέματα. Πολύωρες συνεδριάσεις, κόπος, συγκρούσεις για τα θέματα του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ όπως ξέρετε. Συγκρούσεις με προμηθευτές.
Είχα μια δραματική εμπειρία στο ΩΝΑΣΕΙΟ πριν από λίγες εβδομάδες όπου πήγα να επισκεφθώ ένα φιλικό μου πρόσωπο και πηγαίνοντας να φύγω, στο υπόγειο του νοσοκομείου με περίμεναν άνθρωποι με μηχανική υποστήριξη της καρδιάς τους γιατί η επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη έκανε εμπάργκο.
Ο προμηθευτής είχε πάρει από το χρωστούμενα από το ΩΝΑΣΕΙΟ ένα εκατομμύριο από τα τρία και για τα άλλα δύο που του οφείλαμε έκανε εμπάργκο. Το εμπάργκο στα ανταλλακτικά σήμαινε ότι οι άνθρωποι αυτοί με πατέντες συντηρούντο. Ήταν δραματική εμπειρία, δραματική.
Δώσαμε αμέσως τα υπόλοιπα δύο εκατομμύρια στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Αναφέραμε στη Βουλή το όνομα του προμηθευτή, με τον οποίο μίλησα. Προσπαθούσα να του πω ότι δεν είναι τα θέματα αυτά θέματα για εκβιασμούς και κάθε sui generis νοσοκομείο για μας είχε θέμα που μας πήγε στη Βουλή, το ΩΝΑΣΕΙΟ δύο φορές, το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ τέσσερις.
Σήμερα θα παραστώ για πρώτη φορά, αφού το θέμα ΓΑΙΑ τελειώνει, το ΓΑΙΑ μετακομίζει, κατέθεσε τη Βουλή τη σύμβαση με την εταιρεία που του φτιάχνει το κτίριο στο Ιατρικό Κέντρο για να πάει. Έκανε αίτηση ακυρώσεως εναντίον της απόφασής μου και πήρε προσωρινή διαταγή και έτσι θα εκδικαστεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει κάνει σε λίγες μέρες. Νομίζω θα την χάσει τη δίκη.
Εμείς έχουμε κάνει, οι δικοί μου εκπρόσωποι όπως ξέρετε έχουν κάνει ασφαλιστικά με τη σειρά τους. Εν πάση περιπτώσει αυτό τακτοποιείται και άρα κι εγώ έχω πρόσωπο να πάω στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, να πάω σήμερα να παραστώ για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Έχουμε το σχέδιο για τη διάσωση του Νοσοκομείου αυτού, όπως και για την εξυγίανση του ΩΝΑΣΕΙΟΥ.
Όλα αυτά είναι κόπος, χρόνος, ώρες, συγκρούσεις, δημοσιεύματα, ταλαιπωρίες, κάνουμε ό, τι μπορούμε.
Λοιπόν, κράτησα τα μεγάλα, σας είπα αυτά. Και να σας πω και μια λέξη για να πάρει το λόγο ο Μιχάλης. Δεν τελειώνουμε, έχουμε την Τετάρτη, αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου, τη μελέτη του ΚΕΣΥ για το σχέδιο νόμου, πρώτη ανάγνωση Υπουργικού Συμβουλίου για την ένταξη των νέων γιατρών στις ειδικότητες. Αυτό μετά θα μπει σε διαβούλευση περίπου ενός μηνός με τα πανεπιστήμια, με τις εταιρείες, αναφέρομαι στις επιστημονικές εταιρείες, θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο νόμου και θα πάει το Νοέμβριο στη Βουλή για ψήφο.
Έχουμε, όπως σας έχω προειδοποιήσει την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ΕΣΥ. Εδώ ο κ. Λιαρόπουλος μου ετοιμάζει ένα σχέδιο που δεν θα αφορά όλο το ΕΣΥ, θα αφορά όμως ορισμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα ιδιόρρυθμα αυτά νοσοκομεία του μεσαίου χώρου και το μικρό νοσοκομείο του Ολυμπιακού Χωριού, ενιαίος τρόπος για όλους αυτούς προμηθειών, διοικήσεως, αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού κλπ., που αν πετύχει θα σας τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα, δεν είμαστε ακόμα, ακόμα μελετάμε. Έχουμε ιδέες, απορρίπτουμε ιδέες, δεχόμαστε ιδέες.
Αυτό, έχω ενημερώσει και το Υπουργικό Συμβούλιο ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο, αλλά θα συνδυαστεί απαραιτήτως, δεν πάει μόνο του, με μια προσπάθεια που σας είπα, ότι κάνει για μας επιστημονικά ο κ. Λιαρόπουλος για να δούμε το πώς θα συγχωνεύσουμε τις μονάδες μέσα στα νοσοκομεία, αφού συγχωνεύσαμε τα 131 νοσοκομεία σε 82, δεν τα εγκαταλείπουμε, δεν βγάλαμε τις διοικήσεις για να τους πούμε κάντε τώρα δουλειά. Έχουμε προσαρμογές σε ΑΦΜ, έχουμε προσαρμογές στους οργανισμούς, έχουμε πολύ δουλειά και προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουν και οι καινούργιοι διοικητές.
Και έπεται τώρα το ζήτημα των εσωτερικών διαρθρώσεων των νοσοκομείων, όπου είμαι σε διαρκή διάλογο με τον κ. Λιαρόπουλο, κάνω εγώ τη συζήτηση αυτή, όπως σας είχα είπα, δεν δέχτηκα τις εισηγήσεις που μου κατατέθηκαν για τις 300 μόνον μονάδες υπό συγχώνευση, ήθελα κάτι πολύ περισσότερο.
Στην αρχή είχα πει μήπως κι αυτό, με πίεζαν και οι προθεσμίες, μήπως θέλοντας το περισσότερο χάσεις το μικρότερο. Έχω πειστεί ότι μπορούμε πολλά περισσότερα.
Κυρίες και κύριοι, αρκεί να σας πω, ότι μου είπε ο κ. Πολύζος και η κα Τσαγδή χθες στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μουσιώνη, ότι και μόνο η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ το 87, χωρίς να κάνουμε τίποτα εμείς …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που αφορά τι αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την εσωτερική διάρθρωση Γιώργο μου, πάμε σε 1.000 κλινικές, σε 1.000 τμήματα δηλαδή όπως τα λέει ο νόμος και 250 τομείς.
Λοιπόν, είμαστε σ’ αυτή τη λογική και αυτός είναι ο δεύτερος πολύ μεγάλος στόχος, δεν είναι στόχος μακρινός, είναι στόχος για να έρθει για διαβούλευση και εφαρμογή το Νοέμβριο και φυσικά και κλείνω μ’ αυτό, το απόλυτα συναφές θέμα της λειτουργίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και της λειτουργίας των εφημεριών.
Δεν αναφέρθηκα στα τρόφιμα, ελπίζω να έχετε δει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες στο επιτελικό όργανο του Υπουργείου, στον κ. Μίχα ξεκαθαρίσαμε και οι τέσσερις Υπουργοί εδώ να πάει πάση δυνάμει, να μην διστάσει προ ουδενός κινδύνου, προ ουδεμιάς απειλής, διότι η κρίση αναγκάζει πολλούς να παρατυπούν ή και να παρανομούν, να προωθούν στην αγορά προϊόντα που δεν είναι ασφαλή.
Και γι’ αυτό αν παρατηρήσατε και τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ έχουν πάρα πολύ αυξηθεί. Θα μου πεις, είναι καιρός να παρεμβαίνεις στην αγορά; Βεβαίως πάντα είναι καιρός γι’ αυτό, είναι υποχρέωσή μας απέναντι στον Έλληνα πολίτη και στο δημόσιο αγαθό της υγείας.
Ο ΕΦΕΤ αυξάνει το ρόλο του, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τον κ. Μίχα και με την μαχητικότητα που δούλεψε στο αντίστοιχο θέμα στον Πειραιά, θα δουλέψει και εδώ όπως δείχνουν τα πράγματα με πάρα πολύ σαφείς όρους. Θα κάνουμε ειδική αναφορά στη δράση του ΕΦΕΤ σε λίγες εβδομάδες, να συσσωρευτούν αρκετές εμπειρίες, αρκετά δείγματα μιας συνεπούς πολιτικής.
Εγώ τελείωσα και παρακαλώ τον κ. Τιμοσίδη να πάρει το λόγο.
κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Να κάνουμε μια – δυο ερωτήσεις πριν …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμένα;
κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Ναι – ναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι.
κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Θα μας πείτε λίγο για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεδομένου ότι οι πληροφορίες μετά τις συναντήσεις με την Τρόικα λένε για άλλες μειώσεις 6 δις στον τομέα της υγείας για τα επόμενα 2-3 χρόνια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι – όχι.
κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Σας ζήτησαν περαιτέρω περικοπές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας διαβεβαιώνω, κα Ευθυμιάδου, όχι και καλά κάνατε και με ρωτάτε, αν αυτό συζητείται, όχι. Η συζήτηση έχει γίνει στο πλαίσιο της Κυβέρνησης όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα και ο Υπουργός των Οικονομικών για τα έτη 2013-2014, όπου όλα τα Υπουργεία κοιτάνε τους προϋπολογισμούς τους. Ο Υπουργός των Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει τα σχετικά όταν θα έρθει η ώρα. Δεν υπάρχει τίποτα ούτε για το τρέχον έτος, ούτε για το ’12. Είμαστε απολύτως στους αριθμούς που σας έχουμε πει, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως καινούργιο.
Η συζήτηση με τον Πρωθυπουργό σχετίστηκε μια και συζητάμε εδώ τα θέματά μας με τις τρεις μεγάλες προτεραιότητες του Υπουργείου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δεν κάναμε αναδρομή, την ξέρει την αναδρομή, τον έχω ενημερώσει και του έχω στείλει και γραπτό σημείωμα, όπως ζήτησε και από εμένα και από όλους τους Υπουργούς.
Κάναμε μία συζήτηση για τις πολιτικές Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, καμία των οποίων όμως δεν σχετίζεται με δημοσιονομικό μέγεθος. Συζητάμε αυτά που σας είπα εδώ, ότι είναι η στόχευσή μας στους επόμενους μήνες. Και φυσικά συζητήσαμε τα μεγάλα θέματα που έχουμε σε ένα κλίμα όπως κάθε φορά πάρα πολύ στενής, μα πάρα πολύ στενής συνεργασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ συζητήθηκε και η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε γιατρούς και νοσηλευτές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι – όχι. Καμία συζήτηση δεν κάναμε με αναφορά σε δημοσιονομικό μέγεθος. Ήθελε τις πολιτικές του Υπουργείου αυτού για Οκτώβριο – Νοέμβριο – Δεκέμβριο και μου ζήτησε και σημείωμα από χθες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύει αυτό που μας έχετε πει, η δέσμευσή σας ότι δεν θα ενταχθούν γιατροί και νοσηλευτές, δεν θα υποστούν καμία μείωση στο μισθό τους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα αυτά τα έχουμε πει, δεν έχω κάτι καινούργιο να σας πω. Δεν έχω τίποτα καινούργιο να προσθέσω κα Ευθυμιάδου τίποτα μα τίποτα καινούργιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει η είδηση από το πρωί, ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στα ειδικά μισθολόγια. Αυτό είναι το ρεπορτάζ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το έχω εγώ. Εμείς συναντηθήκαμε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Τιμοσίδη με άλλους συναδέλφους την προηγούμενη Τρίτη για ’13-’14. Εγώ δεν το ξέρω τι να σας πω τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχε ληφθεί σε ένα μέρος, σε ένα μέρος δεν είχε. Τώρα ορισμένα άλλα του κομμάτια τα μελετάμε και συζητάμε μαζί του. Κοιτάξτε, εμείς τον σεβόμαστε και τον εκτιμούμε πάρα πολύ, εγώ προσωπικά ιδιαιτέρως γι’ αυτό και διαρκώς συνεργάζομαι μαζί του. Αλλά όταν ακούς δεν είσαι υποχρεωμένος να υπακούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα και διπλάσιους από τους 300 που είχατε υπολογίσει να κοπούν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφού σας είπα, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα του ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ πέφτουμε στο 50%, μόνο μ’ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μπορώ να σας ζητήσω ένα σχόλιο, γιατί είμαι από τους παλαιότερους εδώ πέρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και τους πολιτικότερους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν είναι, αυτό είναι άλλη ιστορία. Εδώ και 23 χρόνια που κάνω εγώ ρεπορτάζ είναι η πρώτη φορά μετά από τότε που γίνεται κατάληψη του Υπουργείου, τότε την είχαν κάνει οι αγροτικοί γιατροί. Αυτές τις μέρες έγιναν 2-3 καταλήψεις στο Υπουργείο, διαδηλώνουν οι γιατροί, οι εργαζόμενοι κλπ., εναντίον της πολιτικής σας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, όταν αποχωρούσε ο συνάδελφος Κριτσωτάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο συνάδελφος Χαραλάμπους του Κομμουνιστικού Κόμματος, επειδή υπήρχε γενική απεργία, τους είπα, ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να παύει να λειτουργεί καθ’ ο χρόνο γίνονται κοινωνικές κινητοποιήσεις. Κατά τη γνώμη μου και αυτό το επαναλαμβάνω και εδώ και το υπογραμμίζω.
Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες εν μέσω πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής είναι κατανοητές απολύτως. Αυτό δεν είναι λεκτικό ή ρητορικό τερτίπι, είναι βαθιά μου πεποίθηση. Έρχομαι από το χώρο του Συνταγματικού Δικαίου και ξέρω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει άσκηση δικαιωμάτων σε εποχή κρίσης.
Σέβομαι κάθε, λοιπόν, διαμαρτυρία, κάθε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας ή κοινωνικού αγώνα. Δεν μπορώ να δεχτώ και δεν μπορώ και να κατανοήσω την κατάληψη δημοσίων κτιρίων. Αλλά δεν είναι δικό μου θέμα να το αποφασίζω αυτό, ανήκει στην ευθύνη του καθενός να συνεκτιμά την εμβέλεια των κινήσεών του.
Εγώ πάντως πιστεύω και το πιστεύω ακράδαντα, ότι ειδικά σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης που δίνεται ένας αγώνας η Ελλάδα να ξεφύγει, πρέπει να μπορούμε ως λαός να συνδυάζουμε την κοινωνική διαμαρτυρία με κάθε μορφή και έντασή της ανάλογα με την πεποίθηση και το πιστεύω και τις επιθυμίες των κοινωνικών υποκειμένων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διαφυλάσσεται και η απρόσκοπτη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους.
Αυτός είναι ένας καλός συνδυασμός και γνωστός στις Δυτικές Κοινωνίες. Δεν πιστεύω ότι σαν κόμμα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσει αυτή την περίοδο μη παίρνοντας μαθήματα. Γιατί και εμείς στο παρελθόν έχουμε υπερβάλει. Τώρα όμως μαθαίνουμε, μαθαίνουμε όλοι μας στην πράξη, ότι πρέπει στη χώρα μας να επιτρέψουμε και στον εαυτό μας όλοι, μην παρεξηγηθεί το ρήμα, να γίνεται αυτό που γίνεται σε όλες τις δικές χώρες και σε όλες τις δυτικές κοινωνίες και που στην Ελλάδα ζήσαμε πολλά χρόνια μ’ αυτό, ο συνδυασμός της λειτουργίας του κράτους, της κοινωνίας των πολιτών με τις διαμαρτυρίες ή της συγκρούσεις.
Ας πούμε ως στέλεχος πολιτικού κόμματος και ως βουλευτής δεν θα καταλάμβανα ποτέ ένα Υπουργείου όταν η παράταξή μου θα ήμασταν στην αντιπολίτευση, έτσι πιστεύω. Και δεν θεωρώ σωστό να συμμετέχουν στις καταλήψεις αυτές πολιτικοί, κόμματα γιατί δημιουργούν καταστάσεις που φέρνουν προβλήματα στη λειτουργία μας.
Προσπαθώ να το προσεγγίσω νηφάλια το θέμα και να ξεκαθαρίσω με περισσότερα λόγια τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο πιστεύω και αφού το πιστεύω το διαδίδω, το λέω, συζητώ γι’ αυτό. Στους συναδέλφους μου στη Βουλή, στα δύο κόμματα είπα, ότι δεν μπορώ να σας πω να μην φύγετε, ποιος είμαι εγώ, κανένα δικαίωμα δεν έχει κανένα κόμμα να πει σε ένα άλλο τι να κάνει. Αλλά γνώμη μου είναι και πρέπει να ακουστεί, ότι όμως σέβομαι και όπως σεβόμαστε στις συνθήκες λειτουργούσης δημοκρατίας το δικαίωμα στην κοινωνική διαμαρτυρία και στον αγώνα πρέπει όλοι να σεβόμαστε ως κοινή συνισταμένη, την ανάγκη να λειτουργεί η Διοίκηση και πάνω απ’ όλους, και πάνω απ’ όλα η δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχθές κοίταζα τα δεδομένα από τη φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων, τους μήνες που πέρασαν στο 2011. Το Μάιο του 2011 που θυμάστε και στο Υπουργείο εδώ για κάποιες μέρες είχε γίνει κατάληψη των γιατρών κι έγραφαν συνταγές εδώ κάτω στο ισόγειο, διαπίστωσα ότι εκτοξεύθηκε η φαρμακευτική δαπάνη το μήνα Μάιο και για το ΙΚΑ και για τον ΟΠΑΔ.
Η μόνη διαφορά που υπήρξε είναι ότι από κει που ήταν 7.000 οι γιατροί του ΙΚΑ, δόθηκε η δυνατότητα προσωρινά για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων να μην ταλαιπωρούνται, να μπορούν να συνταγογραφούν γιατροί όλων των Ταμείων. Αυτό που έγινε εκείνο το μήνα είναι αυτό που έρχεται από 1/1/2012, δηλαδή 22.000 γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να γράφουν φάρμακα και σε περίπου 4,5 με 5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Αυτό το γεγονός που ξέρω ότι έχει προβληματίσει σε κυβερνητικό επίπεδο τι θα γίνει, γιατί το κόστος είναι δεδομένο ότι δεν πρέπει να ξεφύγει, τι μέτρα σκέφτεστε να λάβετε για ν’ αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό το θέμα μας απασχόλησε πάρα πολύ και τα στοιχεία των Ασφαλιστικών Ταμείων δείχνουν ότι τον καιρό που προσφύγαμε σε γιατρούς εκτός ΙΚΑ, είχαμε αύξηση της δαπάνης. Γιατί; Γιατί όλοι οι επαΐοντες ξέρουν και οι επαΐουσες εδώ, ότι απελευθερώθηκε για ένα βραχύ χρονικό διάστημα το φαινόμενο της προκλητής συνταγογράφησης.
Ακούστε όμως: Η αύξηση αυτή δεν επαληθεύτηκε, παρ’ ό,τι όπως ξέρετε, η συνταγολόγηση συνεχίζεται από τους γιατρούς του ΟΠΑΔ. Και θα σας πω για ποιο λόγο δε συνεχίστηκε η αύξηση αυτή και γιατί δε φοβόμαστε. Χθες το βράδυ, σε μια συζήτηση που είχα, μου ανέφερε συνάδελφος Βουλευτής από άλλη περιοχή της χώρας, ότι στο νομό του τον ενημέρωσε ένας φαρμακοποιός ότι εκτέλεσε μη συνταγογραφούμενη συνταγή με μη συνταγογραφούμενο φάρμακο και τρεις μέρες μετά του επιβλήθηκε η κύρωση. Και ο άνθρωπος το εκτίμησε, είπε «σωστά, παρόραμα ήταν, δεν το είδα». Και φυσικά ευθυνόταν ο γιατρός, ο οποίος 100% δε θα το ήξερε.
Τι συνέβη: Το σκανάρισμα που κάνει το ΙΚΑ και το οποίο είναι δική μου συνεισφορά, ο κ. Παπαπέτρου είναι εδώ, εγώ εκτίμησα ότι έπρεπε ν’ αξιοποιήσω μια σύμβαση της Πετραλιά που κοιμόταν από τον Ιούλιο του 2009 και να πω, θα πάω με αυτή τη σύμβαση που τελείωσαν οι νομικές της διαδικασίες. Μου έλεγαν «μα, αυτή είναι σκανάρισμα χαρτιού, δεν είναι ολοκληρωμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση». Τους έλεγα ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αυτό είναι έτοιμο, πάμε τώρα σ’ αυτό και όταν θα έρθει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ας γίνουν καλύτερα τα πράγματα.
Όχι μόνο αποδίδει το πρόγραμμα, όχι μόνο επιβάλλονται κυρώσεις σε 700 τη μία φορά και σε 1.000 την επόμενη φορά, παρατυπούντες, όχι παρανομούντες, εμπλεκομένους με το φάρμακο, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα αφ’ ενός μεν ν’ αντιδρούμε γρήγορα, άρα να δημιουργούμε όρους συστολής στην αγορά και ακόμη, ακούστε το αυτό, ο ΕΟΠΥΥ, ως ένας Οργανισμός μπορεί νομικά ν’ αξιοποιήσει την υποδομή του ΙΚΑ για να κάνει σκανάρισμα σε όλα τα υπόλοιπα συνταγολόγια των Ταμείων. Και από την 1/11 νομίζω, έχουμε μια ενιαίο συνταγολόγιο σε όλα. Άρα, όλα τα Ταμεία, όλοι οι γιατροί, ο ΟΠΑΔ και οι λοιποί, θα μπορούν να σκανάρονται οι συνταγές τους στο σύστημα που έχει το ΙΚΑ.
Επειδή είμαι αρκετά συντηρητικός στον τρόπο διοίκησης, πήγα με ό, τι ήταν έτοιμο. Και όλα τα μεγαλεπίβολα, είπα ας τα κάνουμε. Ως δικηγόρος ήξερα τη νομική ακαταστασία της Ελλάδας και το πόσο αργεί να κάνει διαγωνισμούς. Και κερδίσαμε αυτό. Αυτό μας επιτρέπει να πούμε, ότι όπως με τον έλεγχο συγκρατείται η ποσότητα, γιατί αν δείτε κυρίες και κύριοι, έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις εμείς στην τιμολόγηση.
Η λίστα τις εξαντλεί, και οι παρεμβάσεις που κάνουμε στις βιομηχανίες να μας συμπληρώνουν ό, τι μας λείπουν για να καλύπτουμε τους προϋπολογισμούς. Υπάρχει ανάγκη πια να καθολικευθεί και να εμπεδωθεί ο έλεγχος με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ακόμη και ο σημερινός, που είναι αρκετά εκτεταμένος, αλλά δεν είναι ο πλήρης που θα θέλαμε, γιατί τώρα βγήκε στον αέρα ο κεντρικός διαγωνισμός όπως ξέρετε, εδώ και κάποιον καιρό και περιμένουμε να κλείσουν οι διαδικασίες, οι οποίες, να ξέρουν οι εταιρείες που θα δικολαβήσουν σε ό,τι αφορά αυτό το διαγωνισμό, ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση, αν αρχίσουν τις γνωστές συγκρούσεις και τα γνωστά, θα προβούμε στη σύναψη διεθνούς συμφωνίας, διμερούς, ας πούμε με τη Δανία, και θα κάνουν οι Δανοί το διαγωνισμό και θα πάρουν αυτοί τις εταιρείες.
Να συγκρατηθεί η αγορά εδώ στα όρια της ευπρέπειας και ο ανταγωνισμός να μην είναι αυτός που ήταν τον παλιό καιρό με τα Δικαστήρια, με αυτά όλα που έφταναν 2,5 και 3 χρόνια στη διοίκηση κι άλλα 3 χρόνια στη Δικαιοσύνη, 6, 8, 10 χρόνια.. Άμα κάποιος πήγε να χάσει έναν διαγωνισμό, κόλλαγε την όλη διαδικασία για όλους τους άλλους, αυτοί να ξέρουν ότι επί δυστροπίας αυτού του επιπέδου, η Κυβέρνηση αποφάσισε να πάει σε διακρατική συμφωνία.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Νομίζω ότι ο Υπουργός έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος, εγώ θα εξειδικεύσω σε δυο τρεις τομείς όπως ανέφερα και στην αρχή της συνέντευξης.
Κυρίες και κύριοι, τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας είχε επικεντρώσει στην πράξη τις προσπάθειές του όχι στο κομμάτι που αφορά την υγεία των πολιτών κυρίως, αλλά στη θεραπεία της ίδιας της ασθένειας. Αυτό προκάλεσε μεγάλη επιβάρυνση και στη ζωή των πολιτών αλλά και στα δημόσια οικονομικά. Η πρόληψη η οποία λεγόταν σε κάθε ευκαιρία, δεν είχε γίνει πράξη στην καθημερινή πολιτική του Υπουργείου Υγείας.
Θεωρώ λοιπόν μια μεγάλη στροφή το γεγονός ότι ξεκινούμε σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση, με πολιτικές που αφορούν την ίδια τη δημόσια υγεία. Με απλά πράγματα, ξεκινώντας από τη διατροφή, από την άθληση -γι’ αυτό και η μετονομασία του Υπουργείου, θ’ αναφερθεί ο κ. Αηδόνη- και κυρίως την ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της πρώιμης, δηλαδή της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση αυτών των χρονίων νοσημάτων, των μη μεταδιδομένων νοσημάτων, δηλαδή για τον καρκίνο, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, γι’ αυτές τις καταστάσεις που είναι οι πρώτες αιτίες για τους θανάτους των πολιτών.
Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτή την πολιτική γιατί αυτή η πολιτική είναι για το καλό του κόσμου, δεν έχει πολλά κέρδη, γι’ αυτούς που θέλουν να περιμένουν και πρέπει να περιμένουν να κερδίσουν από αυτή την ιστορία.
Στην πράξη τώρα: Είχαμε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα ξεκινήσουμε αυτές τις πολιτικές μέσα στο φθινόπωρο. Πράγματι από χτες ξεκίνησε η πρώτη εφαρμογή αυτού του προγράμματος της εθνικής δράσης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ηλικίας 25 έως 65 ετών. 120 Κέντρα Υγείας στη χώρα, 150 Δήμοι θα συνεργαστούν με 10 νοσοκομεία, κέντρα αναφοράς δηλαδή, μεγάλα νοσοκομεία πανεπιστημιακά και τ’ αντικαρκινικά νοσοκομεία, θα συνεργαστούν για να καταφέρουμε στα επόμενα τρία χρόνια να εξετασθούν 1,5 εκατομμύριο γυναίκες σε όλη τη χώρα.
Ξεκινούμε από την περιφέρεια, από τις απομακρυσμένες περιοχές, κάνοντας αυτό τον έλεγχο. Περιπτώσεις που είναι φυσιολογικές, θα επαναλαμβάνονται ανά 3 χρόνια, άρα λοιπόν φιλοδοξούμε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να εξετασθεί αυτός ο αριθμός των γυναικών και να καταφέρουμε επιτέλους στη χώρα μας να έχουμε ένα εθνικό αρχείο νεοπλασιών, κάτι που λείπει από τη χώρα, κάτι που δεν τιμάει τη χώρα μας. Και το έχουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, δε μένουμε μόνο στην πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση, στην πρόληψη, προχωρούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της θεραπείας των καρκινοπαθών με τα ογκολογικά πρωτόκολλα, με τη δημιουργία Ογκολογικών Συμβουλίων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ξεκινούμε από τα πρώτα 63 νοσοκομεία, επομένως θα γνωρίζει ο κάθε ασθενής ότι μπορεί να έχει σημείο αναφοράς το οποίο θα τον αντιμετωπίσει με ό, τι καινούργιο θα υπάρχει εκείνη την περίοδο στο σύγχρονο κόσμο.
Και βεβαίως, θ’ αντιμετωπίσουμε επίσης και την αντιμετώπιση των περιπατητικών αυτών χρονίων πια πασχόντων, μέσα σε ειδικά κέντρα. Ξεκινήσαμε από την Πυλαία Θεσσαλονίκης, σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα λειτουργήσει ένα Κέντρο όπου οι περιπατητικοί καρκινοπαθείς περίπου θα μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν σε 100 κλίνες. Το ίδιο θα κάνουμε και στην Αθήνα.
Και βεβαίως η τεχνολογική αναβάθμιση της υγείας: Εκσυγχρονίζουμε με καινούργια όργανα, θ’ ακολουθήσει τους επόμενους δυο μήνες περίπου και η πρώτη προσπάθειά μας που θα ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα και για τον καρκίνο του μαστού για τις γυναίκες.
Είναι οι δυο συχνότεροι καρκίνοι στον άνθρωπο και αφορούν το γυναικείο πληθυσμό. Σκοπός είναι και πρόβλεψή μας είναι να προχωρήσουμε για τον καρκίνο του πνεύμονα και για τον καρκίνο του προστάτη κάνοντας τον έλεγχο αυτό σε όλο τον πληθυσμό.
Μια μικρή αναφορά επίσης θέλω να κάνω για τα κρεβάτια που έχουμε συμβληθεί με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με 18 ασφαλιστικές εταιρείες έχουμε συμβληθεί για έναν αριθμό μέσα στα νοσοκομεία μας, που αφορά τα κρεβάτια αυτά με τις εταιρείες αυτές.
Ξεκινά ήδη, νομίζω κ. Πολύζο από τις επόμενες δυο εβδομάδες θα έχουμε σε νοσοκομεία εδώ στην Αθήνα τη δυνατότητα να νοσηλεύουν, έχουμε ήδη αλλά δεν έχει δοθεί ο ακριβής αριθμός, σε δυο εβδομάδες όμως θα έχουμε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου για ν’ αναφέρουμε όσοι ασθενείς με αυτό τον τρόπο έχουν νοσηλευθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Προσδοκούμε από εκεί να εξοικονομήσουμε περίπου 40 εκατομμύρια επιπλέον από τη μέθοδο αυτή. Ήταν κάτι που το χρωστούσαμε και ήταν κάτι που το είχε ανακοινώσει το Υπουργείο, και είμαστε συνεπείς σ’ αυτή την πολιτική.
Επίσης θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά για τη δημιουργία των ΤΕΠ, των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Η μεγάλη νομίζω πρωτοβουλία που το Υπουργείο θα ξεκινήσει από τις επόμενες ημέρες είναι ν’ αναβαθμίσει τα ήδη λειτουργούντα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Θα ξεκινήσουμε από τα πρώτα 60 το επόμενο χρονικό διάστημα, έχει αναφερθεί σ’ αυτό ο Υπουργός, ο κ. Μουσιώνης έχει αναλάβει και έχει ολοκληρώσει αυτή την πρόταση και θα ξεκινήσουμε την παρέμβασή μας αυτή.
Στόχος, όπως κατανοούμε όλοι, είναι ένα μοναδικό πράγμα: Η εισαγωγή στα νοσοκομεία των πραγματικά επειγόντων περιστατικών να γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσα από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Να πάψει πια αυτός ο τρόπος που, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, 170 εισαγωγές έγιναν τις πρώτες 2-3 ώρες περίπου σ’ ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο στην Αθήνα. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.
Μια μικρή αναφορά επίσης θέλω να κάνω για την αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων. Θεωρώ ότι η υπόθεση της μεταφοράς αυτών των εξειδικευμένων Κέντρων του ΟΚΑΝΑ στα Νοσοκομεία είναι μια τομή, την αξία της οποίας δεν μπορούσε να την σκεφτεί ούτε καν το ίδιο το Υπουργείο που σχεδίασε αυτή την παρέμβαση. Είναι τόσο ομαλή η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων στα Νοσοκομεία, είναι τόσο αδιόρατη είναι δηλαδή τόσο ανεπαίσθητη που δεν δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα.
Φόβοι που είχαν εκφραστεί πριν ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του προγράμματος, νομίζω ότι η ίδια η πράξη έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε τέτοια περιστατικά μπροστά μας. Ακόμη κι αυτοί που αντέδρασαν και ήταν μόνο ένα περιστατικό, έχουν πειστεί και ομαλά γίνεται και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας Υπουργέ, αυτά τα πράγματα.
Αυτά τα λίγα δεν θέλω να καταχραστώ στις ερωτήσεις θα απαντήσουμε.
Χ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Καλημέρα σε όλους. Κύριε Υπουργέ, όταν πριν από ένα χρόνο περίπου βρεθήκαμε σε αυτό εδώ τον χώρο, προσωπικά θα ήθελα να καταθέσω μια δική μου μαρτυρία: ομολογώ ότι τρόμαξα, μια και δίπλα με συνόδευε ένας τίτλος «Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και φυσικά τρόμαξα γιατί γνώριζα όπως κι εσείς πάρα πολύ καλά, ότι ο χώρος αυτός είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος χώρος, μια και τα συμφέροντα τα οποία τουλάχιστον κυριαρχούσαν, ήταν πάρα πολύ μεγάλα και εκ των πραγμάτων οι πολιτικές, ο καθένας που έμπαινε σε ένα καινούργιο χώρο, καταλάβαινε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολες.
Θα ήθελα κ. Υπουργέ να πω το εξής: χάρηκα και χαίρομαι σήμερα που μου δόθηκε η δυνατότητα να βρεθώ σε αυτή την ομάδα, μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Μου δόθηκε πραγματικά η δυνατότητα να δω ότι όταν και εφόσον πιστεύεις σε πολιτικές μπορείς να τις πραγματώσεις να τις φέρεις μπροστά, να δημιουργήσεις αποτελέσματα.
Και θα χρησιμοποιήσω μόνο αυτό το τελευταίο του Μιχάλη που είπε πριν από λίγο, ότι κανείς από εμάς δεν φανταζόταν ότι 7,5 χρόνια καθυστέρησης και ταλαιπωρίας και απώλειες ζωών, θα μπορούσε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο αυτή η μαύρη σελίδα, η σελίδα της ντροπής και να πούμε σήμερα πραγματικά ότι εδώ είμαστε υπερήφανοι γι' αυτά που κάνουμε.
Θα ήθελα να πω και κάτι άλλο κ. Υπουργέ και μου επιτρέπετε πάλι, είναι αλήθεια ότι το λογιστικό κεφάλαιο έκλεισε και έκλεισε με τη χτεσινή σας συνεδρίαση στο επιτελικό όργανο. Κάπου 5 ώρες συζητάγαμε για το πώς επιτέλους θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε όρους ποιότητας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με την πρωτοβουλία φυσικά του κ. Μουσιώνη, ως υπεύθυνου ΥΠεάρχη, για να μπορέσει όταν και εφόσον επισκεφθεί οποιοσδήποτε από εμάς το Νοσοκομείο, μπαίνοντας μέσα σε αυτό να νιώσει πραγματικά ότι είναι ασθενής και ότι η πολιτεία τον σέβεται.
Εγώ προσωπικά νιώθω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι αυτά θα γίνουν. Χρειαζόμαστε 6 μήνες ακόμη. Και νομίζω ότι κι εσείς που κάνετε το ρεπορτάζ υγείας, όταν και εφόσον καταγράψετε μια σελίδα από την ιστορία της υγείας σε αυτό το χώρο, φαντάζομαι εν πάση περιπτώσει ότι φυσικά ο Υπουργός θα κατέχει μια λαμπρή σελίδα και εμείς ένα μικρό κομμάτι.
Τώρα σε σχέση με το κομμάτι το υπόλοιπο, εγώ επιγραφικά θα μιλήσω για να μην ταλαιπωρήσω γιατί είμαστε κουρασμένοι. Κατ' αρχάς βάλαμε ένα στοίχημα πάρα πολύ συγκεκριμένο στο Υπουργείο Υγείας: πρώτα απ' όλα να βοηθήσουμε στην οικονομική ανάταξη της χώρας μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών. Και το δεύτερο να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης, γιατί ο χώρος υγείας έχει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Άρα θεωρώ ότι έχουμε πρωτοστατήσει στο κεφάλαιο που λέγεται «εθνική προσπάθεια», μια και έχουμε πετύχει να εξορθολογίσουμε διοικητικό, ανθρώπινο και οικονομικό εξορθολογισμό σε σχέση με τις δαπάνες και εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και να αναδείξουμε το φυσικό πλούτο, να δημιουργήσουμε υποδομές, να χαρτογραφήσουμε τη χώρα, όπου μέσα από εκεί, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αποτέλεσμα που έχει να κάνει με ανάπτυξη εμπορική, πολιτισμική και κατά συνέπεια τουριστική.
Θα μου πείτε «τι σχέση έχει το Υπουργείο Υγείας με αυτά τώρα;». Εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει μέσα από το δικό μου κομμάτι, τη δική μου αρμοδιότητα να προχωρήσουμε σε πολιτικές που έχουν να κάνουν κατ' αρχάς με το να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, της ατομικής και οικογενειακής υγείας, να μειώσουμε δραστικά τις κρατικές δαπάνες και να δημιουργήσουμε νέες μεγάλες ευκαιρίες, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Άρα μέσα από ένα οργανωμένο εθνικό σχέδιο δράσης που έχει να κάνει με τις δράσεις υγείας, προσπαθούμε πραγματικά σε κάθε σημείο της Ελλάδας να το αναδείξουμε, να εκμεταλλευτούμε και διαμορφώνοντας πρόσθετα οφέλη υγείας που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, να μπορέσουμε να φέρουμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Είναι αλήθεια ότι αυτή η προσπάθεια αρχίζει και φαίνεται τους τελευταίους δυο – τρεις μήνες, για να μην κρυβόμαστε. Αρχίζει και φαίνεται και θα αποκτήσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στο επόμενο διάστημα, γιατί βρεθήκαμε δυστυχώς στην αρχή ως μια νέα αρμοδιότητα να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε Υπηρεσίες και καταστάσεις και πολιτικές, σήμερα μπορώ να ομολογήσω ότι αυτό το τρένο πια είναι πάνω στις γραμμές, έχει ξεκινήσει, τρέχει, παράγει πολιτικές, παράγει δράσεις και αυτές αρχίζουν και φαίνονται και γι' αυτό βλέπουμε ότι αρχίζουμε και γινόμαστε δέκτες αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά εκατοντάδες, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις, που έχουν σχέση με το κομμάτι το οποίο εποπτεύει ο Ειδικός μας Γραμματέας ο κ. Παταβούκας και αφορά τις πολιτικές πάνω στην άθληση και τη διατροφή, συνεπικουρούμενος φυσικά από του Αντώνη Δημόπουλου, ο οποίος έχει να κάνει με το κομμάτι της δημόσιας υγείας, γιατί αυτά είναι συνδυαστικά.
Τώρα πολύ συγκεκριμένα και θα κλείσω χρησιμοποιώντας αυτό που λέει ο Υπουργός κατά καιρούς, είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους το Υπουργείο αρχίζει και βγάζει μία φωνή, που λέει ότι «μας ενδιαφέρει η υγεία και όχι η ασθένεια» και ότι επιτέλους παράγουμε πολιτικές πάρα πολύ συγκεκριμένες. Γιατί όταν παράξουμε πολιτικές πρόληψης και προαγωγής, τα οφέλη υγείας είναι ανυπολόγιστα. Όχι μόνο τα οικονομικά, μιλάμε για τα ανθρώπινα οφέλη, τα οποία ουσιαστικά εκ των πραγμάτων ο καθένας μπορεί εύκολα να τα αντιληφθεί.
Στο τι ακριβώς αυτή την περίοδο έχουμε κάνει. Έχουμε αναπτύξει μια σειρά από δράσεις, κυρίαρχη αυτή την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου γνωρίζετε κι εσείς πάρα πολύ καλά είναι η δράση «Το ποδήλατο στη ζωή μας». Έχουμε προγραμματίσει να πάμε σε 20 πόλεις, έχουμε πάει στην Πέλλα, στη Σαμοθράκη, τη Τρίπολη, το Κερατσίνι, την Δραπετσώνα, Αχαρνές, Σαλαμίνα, Ρέθυμνο, Καρπενήσι, Χαϊδάρι και το Σαββατοκύριακο θα είμαστε στις Σπέτσες όπου θα υπάρχει μια συνδυαστική δράση και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό, που έχει να κάνει με ένα Μαραθώνιο που θα γίνει την Κυριακή και μια δράση με το ποδήλατο το Σάββατο.
Θα ήθελα να σας πω ότι αυτή η δράση για να καταλάβετε ξεκίνησε στην αρχή ως μια δράση απλής υιοθέτησης. Μπήκαμε με τις δυνάμεις του Υπουργείου και την υιοθετήσαμε σε όλα τα επίπεδα και σήμερα ενώ μιλάγαμε για μια απλή εκδήλωση η οποία θα αφορούσε πιθανά κάποιους ανθρώπους, μπορώ να σας πω ότι 600 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, έχουν δηλώσει συμμετοχή για να συμμετάσχουν σε ένα διήμερο δράσεων σε ένα νησί, που καταλαβαίνετε τι σημαίνει για την αναμόρφωση του παραγόμενου προϊόντος.
Καταλάβετε τι τεράστιες δυνατότητες υπάρχουν σε αυτή την χώρα, όταν και εφόσον μπορέσει και σκύψει σοβαρά, εκμεταλλευτεί τον πλούτο της ο οποίος είναι γεωφυσικός, πολιτισμικός και πολιτιστικός και μπορέσει να οργανώσει μια νέα υπόθεση, που έχει να κάνει με τα οφέλη υγείας που χρειαζόμαστε από τη μια πλευρά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων πάνω στους πυλώνες άθλησης και διατροφής, που λένε «Ναι, σε ευκαιρίες ανάπτυξης στην Περιφέρεια».
Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα. Πάνω σε αυτό το στοίχημα αναπτύσσουμε τις πολιτικές μας οι οποίες είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες. Όπως μια πολύ συγκεκριμένη θα σας την παρουσιάσουμε στις 19 του μήνα έχει οριστεί η ημερομηνία κ. Υπουργέ, που αφορά το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, δράσεις υγείας στο σχολείο όπου εκεί θα τρέξουμε μια σειρά από θέματα, που αφορούν τα θέματα της προαγωγής και της πρόληψης.
Θα ήθελα να κλείσω κάνοντας μια αναφορά που έχει να κάνει με τον άλλο πυλώνα που αφορά τη δημόσια υγεία, είναι ο έλεγχος και η ασφάλεια των τροφίμων. Έχουμε την τύχη αυτού του πυλώνα να ηγείται ο Γιάννης Μίχας, που έχει αποδείξει στο μικρό διάστημα που συνεργαζόμαστε ότι έχει αναδείξει στο μέγιστο βαθμό μια πολύ συγκεκριμένη υπόθεση, που αφορά τη δημόσια υγεία μας, τον ευχαριστούμε γι' αυτό, είμαστε δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια σε ό,τι χρειαστεί.
Και εκείνο το οποίο θα ήθελα να δηλώσω κι εγώ από την πλευρά μου έχοντας την αρμοδιότητα φυσικά εκχωρημένη από τον Υπουργό, ότι δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με οποιονδήποτε που αυτή την περίοδο θα τολμήσει να ταΐσει τον κόσμο με πράγματα, τα οποία δυστυχώς θα ταλαιπωρήσουν τη δημόσια υγεία. Εγώ θα κλείσω, δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω και ελπίζω να μην σας ταλαιπώρησα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Υπουργέ στις 19 που ανακοινώσατε, υπάρχει απεργία γιατί μας κάνατε τη ζωή ποδήλατο!
Χ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Συγνώμη το απεργιακό δελτίο δεν το έχω λάβει, θα το αλλάξουμε.
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Να κάνω μια ερώτηση στον κ. Αηδόνη; Είναι σχετική. Επειδή επικαλείστε δράσεις υγείας στα σχολεία, ακούμε για ποδήλατο, πρόσφατα είδαμε ανακοινώσεις για στοματική υγιεινή, σας βρίσκουν σύμφωνο τα μέτρα που λένε ότι το τοστ φέρ' ειπείν στα κυλικεία θα έχει 23% ΦΠΑ και το ντόνατς 13%; Δηλαδή γιατί να φάει το παιδάκι το πιο υγιεινό τοστ και να μην φάει το πιο φτηνό, αλλά ανθυγιεινό ντόνατς;
Χ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Τώρα με βάζετε σε μια αρμοδιότητα που έχει να κάνει με οικονομικό περιεχόμενο και νομίζω ότι δεν είναι αρμοδιότητά μου να απαντήσω από αυτό. Φυσικά ένα ακριβό τοστ δεν μπορεί να είναι υγιεινό σε σχέση με την οικονομική ωφέλεια. Το αντιλαμβάνομαι.
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Αλλά λέτε στο παιδί «φάε το ντόνατς και σου έχω εγώ ποδήλατο θα σε αδυνατίσω»!
Χ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Καταλαβαίνω το ερώτημά σας απλά θα ήθελα να πω ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να παράξουμε πολιτικές υγείας και είναι αλήθεια ότι εκ των πραγμάτων η οικονομική ανέχεια η οποία υπάρχει, γιατί υπάρχουν πολιτικές οι οποίες αυτή την περίοδο από ανάγκη γίνονται για να μπορέσει να υπάρχει αποτέλεσμα σε αυτή τη χώρα, είναι αλήθεια ότι δεν βοηθούν αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημά μας είναι αυτό.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Εννοείται ότι θα είμαι συντομότερος όλων, έχοντας τρεις μήνες στο Υπουργείο. Θεωρώ ότι έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κάθε ένα πολίτη η δουλειά η οποία γίνεται στο Υπουργείο Υγείας.
Θεωρώ, είμαι βέβαιος ότι καταγράφεται πως η δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο έχει χαρακτηριστικά διαρθρωτικών αλλαγών και είναι απολύτως σαφές πως αυτά τα χαρακτηριστικά, τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά στις αλλαγές, είναι αυτά που έχει ανάγκη ο τομέας της υγείας, είναι αυτά που έχει ανάγκη η ελληνική Δημόσια Διοίκηση στο σύνολό της και εξειδικευμένα στον τομέα της υγείας, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει και να προετοιμάζεται με σοβαρότητα και βεβαιότητα για την έξοδο από την κρίση. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα διαρθρωτικά, είναι αυτά που θα μας σώσουν.
Θέλω να πω πως οι παρεμβάσεις που γίνονται έχουν στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων στον πολίτη που τις έχει ανάγκη των υπηρεσιών της υγείας, εγώ θα αναφερθώ στο κομμάτι που αφορά την αναβάθμιση ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφερόμενος σε τρία σημεία τα οποία εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο που ξεκινά σήμερα να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος πρώτον στο κομμάτι που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού 32 ιδρύματα, κέντρα αποκατάστασης τα οποία ιδρύθηκαν, χτίστηκαν, με σκοπό να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν παρείχαν τις υπηρεσίες για τις οποίες κυρίως ιδρύθηκαν. Μείνανε στο δεύτερο κομμάτι μιας προνοιακής παρέμβασης, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο κομμάτι δεν εγκαταλείπεται.
Ο ιδρυτικός νόμος, ο σκοπός του ιδρυτικού νόμου για τον οποίον ιδρύθηκαν συμπεριλαμβάνεται αυτούσιος στο νομοσχέδιο που είναι σε εξέλιξη, όμως καθώς είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Ελληνικό Δημόσιο, επιβαρύνεται με 250 εκ. € για την αποκατάσταση, είναι απολύτως σαφές πως τα ιδρύματα αυτά, τα κέντρα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης πρέπει να δώσουν στον πολίτη υπηρεσίες τέτοιες για τις οποίες χτίστηκαν.
Γιατί οι δομές τους είναι εξαιρετικές, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τους είναι εξαιρετικός, είναι υπερσύγχρονος, υπάρχει προσωπικό σε όλα, με εξαίρεση το ιατρικό και το προσωπικό των φυσιάτρων. Η ένταξη τους λοιπόν στο ΕΣΥ εγγυάται την ουσιαστική τους λειτουργία ώστε να παρέχονται υπηρεσίες αποκατάστασης φυσικής ιατρικής. Και βεβαίως στο σύνολο τους στο κομμάτι της πρόνοιας με τις υπηρεσίες τα άτομα με ειδικές ανάγκες όπως μέχρι σήμερα.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ο επανασχεδιασμός στα ιδρύματα του συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, τα οποία ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες. Είναι τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων, είναι τα κέντρα αποκατάστασης για τα παιδιά, που έχουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι τα κέντρα της προστασίας του παιδιού. Καταργούμε τους τίτλους οι οποίοι μας μείνανε από το διάστημα μετά τον εμφύλιο, παιδοπόλεις κλπ.
Αυτά τα ιδρύματα μπαίνουν στην κατεύθυνση για την οποία είναι έτοιμη η πρωτοβουλία από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνομοθετεί και το Υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση θεσμών, όπως ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας που τον έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη. Βεβαίως έχουμε και τους ξενώνες στους οποίους χρειάζεται μια ειδική στοχευμένη πολιτική, καθώς μέχρι σήμερα η πολιτική που είχαμε για τους ξενώνες αφορούσε κάποιους λίγους, κάποιους περιθωριακά.
Υπήρξε μια πολιτική στέγασης για μετανάστες. Εκείνο όμως το οποίο αποτυπώνεται τον τελευταίο καιρό είναι μια έκρηξη του φαινομένου των αστέγων στην Αθήνα και αυτό όπως καταλαβαίνετε σημαίνει πως στο Υπουργείο το σύστημα της εθνικής αλληλεγγύης στοχευμένα πρέπει να παρέμβει ή παρεμβαίνει για να έχουμε ανακούφιση στον τομέα αυτόν. Το νομοσχέδιο που είναι στη Βουλή και την Πέμπτη θα είναι νόμος, έχει ένα ειδικό νομοθετικό τμήμα στην κατεύθυνση της ίδρυσης του
Ενιαίου Εθνικού Μητρώου των δικαιούχων επιδομάτων.
Ενιαίου Εθνικού Μητρώου των δικαιούχων επιδομάτων.
Σας είναι γνωστό από παραδείγματα ότι λόγω του γεγονότος πως έχουμε πολλά ασύνδετα αρχεία μεταξύ τους για την παροχή επιδομάτων, υπήρχε δυσκολία στο να ελεγχθούν αυτά τα αρχεία, να ελεγχθούν οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα να χάνονται πάρα πολλά χρήματα από επιτήδειους οι οποίοι επιχείρησαν να φαλκιδεύσουν το νόμο είτε ήταν άνθρωποι σε Υγειονομικές Επιτροπές, είτε ήταν γιατροί, είτε ήταν πολίτες, είτε υπήρχαν κατευθύνσεις και συναλλαγές άλλου τύπου.
Αυτό τελειώνει από τη στιγμή που όλα τα ασύνδετα αρχεία ενώνονται σε μια ψηφιακή διαδραστική βάση, σε μια πλατφόρμα με την οποία μπορούμε να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους, καθώς έχουμε τα ποσοστά τα πανευρωπαϊκά και τα πανελλαδικά, ξέρουμε ποια είναι η αναπηρία, ποια είναι τα ποσοστά της αναπηρίας και θα μπορούμε να εντοπίσουμε με τη λειτουργία αυτής της βάσης όλες τις παρεκκλίσεις για να ελέγξουμε την παρανομία, φυσικά την υπεξαίρεση του δημοσίου χρήματος, ο οποίος επιτυγχάνεται μέσα από αυτές τις διαδικασίες.
Ενώ το νομοσχέδιο όδευε προς τη Βουλή, έχουμε κάνει μια σειρά από συσκέψεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, το Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Εργασίας, το Εσωτερικών, με το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ, δηλαδή φορείς οι οποίοι δίνουν επιδόματα, ώστε η καταγραφή μας να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.
Τα πρώτα επεξεργασμένα δείγματα μας δείχνουν πως θα βρεθούμε όλοι μας μπροστά σε τεράστιες εκπλήξεις. Να έχουμε τα δείγματα και θα τα ανακοινώσουμε. Είναι απολύτως βέβαιον ότι από αυτή τη διαδικασία το κράτος θα κερδίσει πολλά λεφτά τα οποία τα παίρνουν άνθρωποι που δεν τα δικαιούνται και είναι απολύτως βέβαιο πως κάποιοι θα πάνε σε πειθαρχικές ποινικές διαδικασίες και θα ζητήσουμε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα από αυτούς που χωρίς να τα δικαιούνται τα εισέπρατταν και τα εισπράττουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, με Ζάκυνθο και Θεσσαλονίκη έχει γίνει κάτι;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Βεβαίως. Θέλω να σας πω ότι ο έλεγχος των παρεκκλίσεων γίνεται από το Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας. Έχουμε όχι απλά στείλει εγγράφως όλα τα στοιχεία τα οποία είχαμε στο ΚΕΠΑ, αλλά έχουμε κάνει συνεργασία για να οργανωθούν αποτελεσματικά από το ΙΚΑ, το οποίο έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΚΕΠΑ οι έλεγχοι, ώστε άμεσα να έχουμε αποτελέσματα. Θα το ανακοινώσει το ΚΕΠΑ. Να μην ανακοινώσω εγώ τη δικιά τους δουλειά η οποία είναι σε εξέλιξη.
Πάντως δεν παραπέμπονται στις Καλένδες. Τώρα θα αντιμετωπιστούν, αντιμετωπίζονται από το ΚΕΠΑ. Η συνεργασία μας και η επαφή μας είναι καθημερινή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Το ΚΕΠΑ λειτουργεί κανονικά; Έχει ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Το ΚΕΠΑ λειτουργεί, διαπιστώνει πού υπάρχουν ελλείψεις και κενά και τα καλύπτει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διπλώματα αναπηρίας που έχουν λήξει, που ανακοινώνονται κάθε 2 χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί περνούν από Επιτροπές Υγειονομικές, παλαιότερα του ΙΚΑ, τώρα φαντάζομαι του ΚΕΠΑ και έληξε ο χρόνος, ας πούμε αν έληξε τον Ιούνιο – Ιούλιο, ακόμα δεν τους έχουν καλέσει και δεν παίρνουν το επίδομα τους.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Να μην απαντήσω εγώ για δουλειά του ΚΕΠΑ. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για δουλειά του ΚΕΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν αναλάβατε εδώ είπατε ότι θα είστε πρώτα λογιστής και μετά Υπουργός. Σήμερα παρακολουθώ αυτή τη διαδικασία. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι σήμερα πάμε στο επόμενο εξάμηνο σε 1.250.000 ανέργους, με ότι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση των ασφαλιστικών Ταμείων; Και με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν 12 δις € βεβαιωμένες αλλά ανείσπρακτες οφειλές, τα 3/4, τα 9 δις, από επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν.
Εσείς πέρυσι τον Δεκέμβριο αν θυμάμαι καλά είχατε κάνει λόγο για 1 εκ. ανέργους τότε. Τώρα πάμε για 1.250.000. Θα αντέξει το σύστημα;
Και ένα ακόμα ερώτημα. Επειδή σε λίγο τελειώνουν οι μελέτες οι αναλογιστικές των επικουρικών Ταμείων είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάμε σε αυξήσεις συμμετοχής μας στο φάρμακο και στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλετε να κάνετε στον κ. Μπόλαρη κάποια ερώτηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Στον κ. Μπόλαρη ήθελα να ρωτήσω το εξής. Είπατε ότι έχετε ήδη το πρώτο δείγμα, αλλά δεν μας λέτε τίποτε. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας που κάνουν λόγο για 550.000, 600.000, 650.000 δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων. Το δείγμα το δικό σας τι λέει; Είπατε ότι το έχετε ήδη το δείγμα.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Να σας πω. Δείγματα υπάρχουν πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Να σας πω λίγο. Θα έχουμε τις επόμενες μέρες από τη συνεργασία όλων αυτών των φορέων, Υπουργείων και φορέων, το σύνολο των δικαιούχων των επιδομάτων. Αυτό είναι μια πρώτη καταγραφή. Εμείς θέλουμε την καταγραφή που θα γίνει επίσημα με πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας σε όλους όσους δικαιούνται, σε όσους παίρνουν και δικαιούνται επίδομα να έρθουν να καταγραφούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άμα δεν μπορεί;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όλοι μπορούν και αυτός που δεν μπορεί θα εξυπηρετηθεί με ένα πληρεξούσιο.. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούμε προ τεραστίων εκπλήξεων όταν θα έχουμε τη σύγκριση των δυο αριθμών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια εκτίμηση;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Δεν κάνω εκτιμήσεις εγώ. Αν δεν έχω δουλειά από τις Υπηρεσίες δεν λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή δεν γνωρίζω το ρεπορτάζ, δηλαδή αυτό που καταλαβαίνω εγώ, τώρα ρώτησα αν το έχετε ξαναπεί, θα πάμε σε μια απογραφή δικαιούχων όπως έγινε στον ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ, όπως ολοκληρώνεται τώρα στο ΙΚΑ όλων των δικαιούχων;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Βεβαίως. Όλων των δικαιούχων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανέργων, αναπήρων, όλων;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όλων των δικαιούχων σε μια ψηφιακή πλατφόρμα. Σε μία. Το έχουμε πει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι δεν θα έρθουν να δηλώσουν. Αυτό θέλει να πει ο συνάδελφος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα επιδόματα θέλω να ρωτήσω. Μας είπατε λοιπόν ότι θα γίνει μια πρώτη καταγραφή και θα έχουμε σε πρώτη φάση όλους τους δικαιούχους και θα βρεθούμε προ εκπλήξεων κλπ. Από κει και πέρα εσείς εξετάζετε το ενδεχόμενο να γίνει κάποια περικοπή σε αυτά τα επιδόματα ή να μπουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια όπως κάνατε και στα πολυτεκνικά επιδόματα που μπήκε το εισοδηματικό κριτήριο;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το ποσό που θα εξοικονομηθεί από την καταγραφή είναι τέτοιο, το οποίο από μόνο του θα λύσει οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για να μπουν τέτοια χαρακτηριστικά σαν και αυτά που αναφέρατε στα επιδόματα, στα προνοιακά επιδόματα, και σας λέω ότι το αποτέλεσμα, το εκπληκτικό όπως είπα προηγουμένως αποτέλεσμα, θα είναι αυτό το οποίο θ’ αποτρέπει κάθε περαιτέρω σκέψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για έκρηξη αστέγων. Υπάρχει κάποια εικόνα; Δηλαδή κάποια ποσοστά, κάποιοι αριθμοί;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια, ο Γιώργος Κατριβάνος απευθύνθηκε σε όλους τους φορείς που μπορούν να έχουν εικόνα μέσα στην πόλη, μέσα στο λεκανοπέδιο, στους Δήμους, σε Κοινωνικές Υπηρεσίες, στην Εκκλησία, έτσι ώστε να έχουμε μια πρώτη εικόνα.
Φαίνεται, από τα στοιχεία τα οποία έρχονται, ότι πράγματι δεν είμαστε στην εικόνα κάποιων περιθωριακών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά ότι έχουμε αύξηση στο φαινόμενο των αστέγων. Περιμένουμε την ολοκληρωμένη πρώτη εικόνα για να μπούμε σε δράση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από περισσότερους αστέγους, υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι έχουμε και πολύ περισσότερες αυτοκτονίες και περιστατικά κατάθλιψης, να μην το αναφέρουμε, είναι αυτονόητο. Επειδή είναι Υπουργείο Υγείας και ασθενειών και αυτοί οι αυτοκτονικοί ιδεασμοί είναι ασθένειες, μήπως μπορείτε να τοποθετηθείτε;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Να σας πω ότι, επειδή είπαμε ότι θα κάνουμε απολογισμό μόνο και δεν κάνουμε προεξαγγελία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι και προς τον Υπουργό. Γιατί αυτός ο απολογισμός; Όλοι είχαμε αυτή την απορία. Θα γίνει κάτι;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όχι, δε θα γίνει τίποτα. Δεν είναι κακό να έχουμε μια σύνοψη πάντως, έτσι; Συμφωνείτε σ’ αυτό..
Έχουμε πει τις προηγούμενες ημέρες και το οργανώνουμε, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο ακριβώς ν’ απαντήσει, να προλάβει τέτοια φαινόμενα. Μιλήσαμε δηλαδή για ένα δίκτυο το οποίο το ετοιμάζουμε και να το παρουσιάσουμε σε συνέντευξη Τύπου, ένα δίκτυο με κοινωνικές αντένες σε επίπεδο χώρας. Η ιδέα είναι από τον Καναδά, λειτουργεί και σε κράτη της Ευρώπης. Αξιοποιεί συμπεράσματα της επιστήμης η οποία λέει πως ένας πολίτης ο οποίος είναι σε κατάληψη, προτού κάνει κρίση ή φτάσει στο τελικό διάβημα κινείται σε χώρος όπως είναι τα Δικαστήρια, η Αστυνομία, η Εφορία, το Νοσοκομείο, η Εκκλησία.
Αυτό έχει οδηγήσει τον Καναδά, το Κεμπέκ και άλλες χώρες στην Ευρώπη, να λειτουργήσουν ένα δίκτυο με ευαίσθητες κοινωνικές κεραίες μέσα στους χώρους αυτούς, εκπαιδεύοντας φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, δικηγόρους, δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, φαρμακοποιούς, εφοριακούς, οι οποίοι μπορούν να διαγνώσουν στη συμπεριφορά του πολίτη που προσέρχεται για τις Υπηρεσίες, τα ειδικά εκείνα προβλήματα ώστε να χτυπήσουν το καμπανάκι να συνδεθούν με την Κοινωνική Υπηρεσία ή με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας για να προλάβουμε.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Εγώ χαίρομαι Υπουργέ γιατί ένα περιοδικό με 30 impact factor αναφέρει εμένα και εσάς, πρέπει ν’ απαντήσουμε επιστημονικά. Τώρα πιστεύω αυτό που λέτε, πραγματικά το λέω, δε σας πίστευα για το esynet. Αλλά όταν το esynet αναφέρεται στο lancet, μάλλον κάτι πρέπει να έχουμε κάνει σ’ αυτή τη χώρα.
Πάμε στο επιστημονικό: Η μελέτη αυτή που αναφέρει το lancet και τα βλέπει όλα μαύρα επιδημιολογικά, ήταν του 2009 σε σχέση με το 2008 και το 2007. Αν δεν κάνω λάθος ήταν Νέα Δημοκρατία η Κυβέρνηση. Αν με την αύξηση αυτών των δαπανών, είχαμε αυτά τ’ αποτελέσματα, το 2007, το 2008 και το 2009, τα συμπεράσματα δικά σας. Από Επιδημιολόγους η κα Μαλλιώρη αναφέρει μόνο τον κ. Χατζάκη στο HIV που θα κάνω μια παρατήρηση παρακάτω. Δεν αναφέρει τίποτε άλλο.
Όσον αφορά τα waiting times, το είπε και ο Υπουργός, δεν εμφανίζεται στο σύστημα υγεία λίστα αναμονής πάνω από 6 μήνες. Αυτό το λέει και το Συμβούλιο της Ευρώπης όπου όπως είπατε κι εσείς, τους Εγγλέζους τους έχει στους 9-12 μήνες, πριν 10 χρόνια στους 24.
Δεν περικόπηκαν 40% οι προϋπολογισμοί. Είναι αυτό που είπε ο Υπουργός. Αυτό που ανέφερε ο Υπουργός ήταν μια περικοπή, ήταν 12% την προηγούμενη χρονιά και 12% φέτος, και αυτό που κάνουμε είναι να επανερχόμεθα το 2007 και όπως ο εξαίρετος φίλος Martin Mc Key από το London School of Hygiene και το London School of Economics αναφέρει, αυξήθηκαν οι ασθενείς κατά 20% και μειώθηκαν κατά 25% οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτά που αναφέρει για το Violence και το Crime, εντάξει, μπορεί να συμβαίνουν, δεν υπάρχει αναφορά πίσω. Υπάρχει αναφορά επιστημόνων του εξωτερικού του 2002 και του 2006. Δεν μπορείς να στηρίζεις τέτοια επιστημονικά δεδομένα το 2009 με αναφορές του 2002 και του 2006, εκτός της κας Καρασάββα που έχει ρεπορτάζ τους “Low Angeles Times” που δεν έχει νούμερα εξ όσων πρόλαβα και είδα.
Επαναλαμβάνω, ότι η μελέτη είναι μεταξύ 2007-2009. Αυτό που αναφέρει η κα Μαλιώρη για την αύξηση των μεταδιδόμενων νοσημάτων λέει ότι το 2011 σε σχέση με το ’09 καταγράφηκαν 300 περιπτώσεις παραπάνω που δεν είναι μόνο για τον HVI, μπορεί να είναι από τη γρίπη του 2009, του 2010 ή δεν ξέρω και τι άλλο.
Και σε κάθε περίπτωση η δική μου προσωπική γνώμη αν θέλετε, που στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα είναι ότι δεν φταίει το σύστημα υγείας για τα αποτελέσματα που αναφέρονται στην οικονομική κρίση. Κάθε άλλο θα έλεγα εγώ. Ευχαριστώ Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ μια λέξη μόνο. Κύριε Παπαπέτρου την ανεργία την είχα προβλέψει σωστά. Και επειδή εγώ έχω την άποψη ότι πρέπει ένας Υπουργός να ενημερώνει για το αντικείμενό του για να γίνονται αντιληπτές οι υποχρεώσεις του, είχα κάνει τότε την καταγραφή που την δικαίωσε ο χρόνος. Δεν είμαι σε θέση τώρα να κάνω αντίστοιχες εκτιμήσεις, γιατί είμαι σε άλλο Υπουργείο. Την αίσθηση της κίνησης την έχει με πολύ καλό τρόπο νομίζω ο κ. Κουτρουμάνης. Συνεπώς, για την ανεργία να αποταθείτε εκεί.
Όμως αντιλαμβάνεστε ότι συνολικά για το σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης αυτή η αύξηση της ανεργίας δημιουργεί προβλήματα όχι απευθείας στα νοσοκομεία, αλλά στον βασικό πελάτη των νοσοκομείων που είναι τα ταμεία, έτσι δεν είναι;
Λοιπόν, κανείς πρέπει να καταλαβαίνει τι γόρδιους δεσμούς κάθε Υπουργείο έχει μπροστά του.
Τώρα σε ό, τι αφορά το γιατί κάναμε τη σημερινή ενημέρωση για πεπραγμένα; Κατ’ αρχάς κάναμε ενημέρωση για πεπραγμένα και κάναμε και αναφορά σε πράγματα που γίνονται τώρα ή που μέλλει να γίνουν. Θέλουμε να ενημερώνουμε ακριβώς για το πώς πηγαίνει η δουλειά μας, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.
Και θέλω να αξιολογήσετε και να προσθέσετε στα δεδομένα σας, ότι εμείς πιστεύουμε ότι η μάχη που δίνουμε εδώ κάθε μέρα έχει αποτελέσματα. Και θέλουμε να επικοινωνίζουμε αυτά τα αποτελέσματα την πίστη μας για αυτά και για τη συνέχιση του έργου και να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει δρόμος προς τα μπρος που να μην προϋποθέτει κατά καιρούς και ένα κοίταγμα και προς τα πίσω, για να ξέρει κανείς πώς ακριβώς βαδίζει.
Άλλωστε η πολιτική είναι μια λειτουργία που προϋποθέτει δύο πράγματα απολύτως δεμένα μεταξύ τους: το ένα είναι να κάνεις και το άλλο είναι να λες αυτά που κάνεις. Δεν υπάρχει πολιτικός σωστός που δεν κάνει αυτά που λέει, όσο δεν υπάρχει πολιτικός σωστός που δεν λέει αυτά που κάνει.
Θα το συνεχίσουμε αυτό και προς τη λήξη της χρονιάς, να είμαστε καλά, θα κάνουμε μία συνολικότερη αποτίμηση εντοπίζοντας ενόψει και του νέου έτους τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και τις καθυστερήσεις που έχουμε.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου