Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Με απορίες γιατρών άρχισε η εφαρμογή κλειστών νοσηλίων












Mε πολλές απορίες και... «γκρίνια» για επιπλέον γραφειοκρατία ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα η υποχρεωτική εφαρμογή της νέας τιμολόγησης 700 Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή, έντονη κριτική ασκείται και για τον τρόπο κοστολόγησης των ΚΕΝ με το μείζον ερώτημα να είναι πώς ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός των ανασφάλιστων που απευθύνονται στα νοσοκομεία θα μπορεί να καταβάλει το αυξημένο κόστος νοσηλείας.
Τα ΚΕΝ αποτελούν ουσιαστικά τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων και εφαρμόζονται ήδη σε 30 προηγμένες υγειονομικά χώρες: τα νοσοκομεία αποζημιώνονται από τα ταμεία, με βάση ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο που περιλαμβάνει, ανάλογα με τη διάγνωση, κάθε ιατρική και νοσηλευτική συνδρομή που παρέχεται στον άρρωστο. Μαζί με τους κωδικούς των ΚΕΝ -που αντιστοιχούν σε διαγνώσεις- «ορίζονται» και συγκεκριμένοι χρόνοι παραμονής για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ετσι, για μια οφθαλμολογική επέμβαση καταρράκτη το ταμείο θα πληρώσει στο νοσοκομείο 592 ευρώ για μία ημέρα νοσηλείας, ενώ εάν η διάγνωση είναι βαλβιδοπάθεια με σοβαρού βαθμού συνυπάρχουσες παθήσεις/επιπλοκές το ΚΕΝ είναι 1.268 ευρώ για έως 4 ημέρες νοσηλείας. Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πρόσθετες ημέρες νοσηλείας με ημερήσιο κλειστό νοσήλιο. Το σημείο για το οποίο οι γιατροί ζητούν διευκρινίσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων είναι το τι ισχύει σε περίπτωση συνύπαρξης πολλών ασθενειών. «Ενας ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο με κάταγμα, αλλά εμφανίζει επιπλοκές λόγω υψηλού σακχάρου και χρειάζεται να παραταθεί η νοσηλεία του. Πώς δικαιολογείται αυτή στο εξιτήριο;», αναρωτιέται μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας.
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό κ. Ηλίας Σιώρας. «Ενας ασθενής ήρθε στο νοσοκομείο με πόνο στην κοιλιά. Η διάγνωση ήταν ειλεός και εισήχθη στην χειρουργική κλινική. Κάνει και έμφραγμα και μεταφέρεται στην Καρδιολογική. Εν συνεχεία εμφανίζει και πνευμονοθώρακα ιατρογενή. Τελικά τι θα χρεωθεί αυτός ο ασθενής;» σημειώνει. Ο ίδιος ωστόσο εστιάζει κυρίως στο θέμα της κοστολόγησης των ΚΕΝ. «Εάν ξεπεράσει κάποιος τις ημέρες νοσηλείας θα μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τη χαμηλή κρατική χρηματοδότηση, να πληρώσει το επιπλέον κόστος; Και τι θα γίνει με τους ανασφάλιστους, που δεν καλύπτονται από βιβλιάρια απορίας και είναι μία ομάδα πολιτών που λόγω της κρίσης συνεχώς αυξάνεται; Θα μπορούν αυτοί να ανταποκριθούν στον αυξημένο κατά 29% κόστος των υπηρεσιών με βάση τα νέα ΚΕΝ;» αναρωτιέται ο κ. Σιώρας.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας δηλώνει ικανοποιημένο από την «αρχή» της εφαρμογής του μέτρου. Οπως επισημαίνει  ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, αν και είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, η εικόνα που έχει το υπουργείο είναι «πάνω από τις προσδοκίες». «Και τα 130 νοσοκομεία έχουν βάλει τις σχετικές μηχανογραφημένες εφαρμογές και τα 130 εκδίδουν ιατρικά εξιτήρια και διοικητικά εξιτήρια με βάση τους κωδικούς των ΚΕΝ», σημειώνει.
Παραδέχεται ωστόσο ότι καταγράφονται μικρά προβλήματα κυρίως διοικητικά - και σε σχέση με την αποστολή των απαιτήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και με γιατρούς που έχουν απορίες για το σύστημα. Οπως αναφέρει ο κ. Πολύζος, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ειδική ενότητα που επιτρέπει και την ηλεκτρονική υποβολή ερωτήσεων και παρατηρήσεων και οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για την καλύτερη εφαρμογή του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: