Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ ΣΤΙΣ 24/10/2011


Σε μία εποχή που η προσέλευση στο ΕΣΥ αυξάνεται μέρα με τη μέρα, το Υπουργείο Υγείας «υπόσχεται»καμία νέα πρόσληψη γιατρών τα επόμενα χρόνια, λιγότερα νοσοκομεία και λιγότερες κλίνες! Αυτό το διάστημα επιχειρείται δραστική αλλαγή των οργανογραμμάτων όλων των νοσοκομείων της χώρας όπως έγινε προσπάθεια, ανεπιτυχώς προς το παρόν , και στο δικό μας .Τι θα σημάνει αυτό: περικοπές προσωπικού με τη κατάργηση των οργανικών θέσεων και προετοιμασία για την εργασιακή εφεδρεία-απόλυση για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε δεύτερο χρόνο (ποιος πιστεύει ότι τα νοσοκομεία εξαιρέθηκαν;), κλείσιμο νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ιδίως της επαρχίας, κόψιμο κλινών ακόμη και ειδικών μονάδων . Τα τεράστια κενά που θα δημιουργηθούν από αυτή τη πολιτική το Υπουργείο επιχειρεί να τα επιλύσει με την εισαγωγή της εφημερίας τομέα. Κατάργηση λοιπόν των κλινικών και εφημερίες πολύ λιγότερων γιατρών για περισσότερους ασθενείς. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται δραματική χειροτέρευση της παρεχόμενης περίθαλψης και εντατικοποίηση στα όρια της ανθρώπινης αντοχής της εργασίας των υγειονομικών και περαιτέρω μισθολογική υποβάθμιση τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παραχωρεί μέσα από ειδικές συμφωνίες που προβλέπουν χαμηλότερο νοσήλειο από ότι χρεώνεται στα δημόσια ταμεία κλίνες και τμήματα νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με μόνο κερδισμένο τις ίδιες. Βάζει τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να δουλεύουν για το κέρδος των ιδιωτών.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, με το ενιαίο μισθολόγιο η κυβέρνηση εξαπολύει τη μεγαλύτερη μισθολογική επίθεση σε όλο το δημόσιο τομέα δημιουργώντας πλέον εργαζόμενους των 660 ευρώ και μέσα στα νοσοκομεία. Με Τα  περί εξαίρεσης των ιατρών από το ενιαίο μισθολόγιο διαψεύστηκαν άμεσα, καθώς έγινε σαφές ότι και τα «ειδικά» μισθολόγια θα έχουν τεράστιες περικοπές. Ταυτόχρονα, τα χαράτσια έγιναν τρία, το αφορολόγητο έπεσε στις 5000 με αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση της παρακράτησης από 1/1/2012 και αντίστοιχη μείωση των μισθών. Επιπρόσθετα, ο τρόπος αμοιβής των εφημεριών θα γίνεται ξανά με χρηματικό ένταλμα, δηλαδή έγκριση από πάρεδρο που σημαίνει καθυστερήσεις 3 και 4 μηνών στην καταβολή των δεδουλευμένων μας. Το υπουργείο ανασύρει εκ νέου από τα συρτάρια του τις γνωστές τεχνικές για να εξοικονομεί χρήμα και χρόνο με το να μην μας καταβάλει τις εφημερίες. Πρόκειται για επίθεση χωρίς τέλος!

Η εργασιακή προοπτική για τους νέους γιατρούς  καθίσταταιεφιαλτική. Το πάγωμα οποιασδήποτε πρόσληψης στο ΕΣΥ είτε για μόνιμους είτε για επικουρικούς, η δημιουργία του ΕΟΠΠΥ με κλειστό αριθμό ιατρών και επαχθείς όρους για τους συμβαλλόμενους με αυτόν, η δραματική καθυστέρηση στις προτου μηνσλήψεις ειδικευόμενων,  έρχονται να συνδυαστούν με  την θεσμοθέτηση εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας και μαζικό κλείσιμο θέσεων. Με βάση το  προσχέδιο του ΚΕΣΥ, καταστρέφεται η εργασιακή προοπτική μιας ολόκληρης γενιάς ιατρών, παραδίδοντας την ιατρική εκπαίδευση στις επιστημονικές εταιρείες.Και τέλος υπάρχει πλέον ορατός ο κίνδυνος να μην καταβληθούν μισθοί και εφημερίες οχι μόνο στις 27 Οκτωβρίου αλλά και 13 Νοεμβρίου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Καμια αλλαγη δεν θα γινει αποδεκτη  στον πρόσφατα τροποποιημένο  οργανισμο του νοσοκομειου μας.
2. Επίσχεση εργασίας σε περίπτωση μη καταβολής μισθών και δεδουλευμένων εφημεριών.

Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα περίθαλψης με δυνατότητα ισότιμης, καθολικής και έγκαιρης πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους τους κατοίκους της χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: