Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ξεκινά η διαδικασία εκλογής εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων στα ΔΣ των Νοσοκομείων(Υgeianet)


Ως γνωστόν η θητεία των εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων στα ΔΣ των Νοσοκομείων είχε λήξει εδώ και μήνες και παρατάθηκε επί τρίμηνο με έγγραφο του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου.
Τώρα, με έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ξεκινά η διαδικασία εκλογής εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων στα ΔΣ των Νοσοκομείων (για να ανακτήσετε το έγγραφο κλικ εδώ).
Η διαδικασία που διέπει τις εκλογές περιγράφεται σε υπουργική Απόφαση του 2007 (κλικ εδώ) και περιέχει αρκετά σημεία-παγίδες.
Ενδεικτικά:
  • Δεν καταρτίζονται ψηφοδέλτια συνδυασμών, αλλά κατατίθενται μεμονωμένες υποψηφιότητες που τοποθετούνται σ΄ ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο πρώτος σε ψήφους εκλέγεται τακτικό μέλος και ο δεύτερος σε ψήφους αναπληρωματικό.
  • Εάν σε ψηφοδέλτιο υπάρχουν περισσότεροι από έναν σταυροί το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
  • Η ψηφοφορία με αλληλογραφία που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση στο άρθρο 10είναι άκρως ασαφής.
 
Άποψη
Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων έχουν αποδείξει πως η θέση του εκπροσώπου στο ΔΣ μπορεί να έχει βαρύνουσα σημασία. Μπορεί ν΄ αλλάξει συσχετισμούς στο ΔΣ, να πληροφορήσει τους συναδέλφους καθώς και τα θεσμικά όργανα, να πιέσει αποτελεσματικά σε διάφορα ζητήματα.
Τουναντίον εκλογή εκπροσώπου με κριτήρια ελαφρότητας, επαιτείας ψήφου ή διαμεσολάβησης με τα κέντρα εξουσίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις απρόβλεπτες. Υπήρξαν περιπτώσεις ψαλιδοχέρηδων που συναίνεσαν σε ανήκουστες περικοπές προϋπολογισμών Νοσοκομείων, είτε συναίνεσαν σε περικοπές κλινών και προσωπικού από τα οργανογράμματα, αποφεύγοντας μάλιστα να λογοδοτήσουν για τις καταστροφικές επιλογές τους. Καθόλου περίεργο εάν δούμε πολλούς απ΄ τους εν λόγω ψαλιδοχέρηδες να δηλώνουν εκ νέου υποψήφιοι, τώρα μάλιστα που το κούρεμα έχει αναγορευθεί σε εθνικό σπορ!
Συνεπώς η ψήφος μας για εκλογή εκπροσώπου γιατρών στο ΔΣ πρέπει να γίνει με πολλή περίσκεψη και υπευθυνότητα, ώστε να εκλέξουμε συναδέλφους άξιους, ικανούς και ανεπίληπτους.
 
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: