ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΤΗΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
Σε απάντηση του εγγράφου σας στη συνέλευση του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου Ρόδου που συγκλήθηκε στις 21/10/2011 αποφασίσθηκε ομόφωνα να σας επισημανθεί ότι:
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με την υπ αριθμ. Υ4α/83386/08 ΦΕΚ τ. Β 492/2010 διαθέτει πρόσφατα τροποποιημένο οργανισμό ο οποίος αποτέλεσε προϊόν ενδελεχούς μελέτης των αναγκών της Ρόδου και της Δωδεκανήσου γενικότερα. Ο οργανισμός αυτός συντάχθηκε με γνώμονα όχι μόνο τις ανάγκες του γηγενούς πληθυσμού αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών που μας επισκέπτονται και για τους οποίους η παράμετρος “υγειονομική περίθαλψη” βαρύνει σημαντικά στην επιλογή του προορισμού των διακοπών των. Σημειωτέον ότι η απόφαση υπογράφεται από εν ενεργεία υπουργούς της νυν κυβέρνησης οι οποίοι προφανώς συνυπολογίζοντας όλα τα ανωτέρω θεώρησαν ότι οι υγειονομικές ανάγκες του χώρου καλύπτονται επαρκώς μόνο με το προαναφερόμενο πλαίσιο.
Επομένως η μόνη περίπτωση που θα επιβάλλονταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αλλαγή του οργανισμού θα ήταν, είτε η αλλαγή των αναγκών του περιθαλπόμενου πληθυσμού, είτε η αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Και προφανώς, επειδή και ο πληθυσμός της νήσου δεν μειώθηκε αλλά και οι τουρίστες ευτυχώς εφέτος αυξήθηκαν, μέσα στο τελευταίο αυτό πλαίσιο κινείται η προϊσταμένη αρχή ζητώντας ουσιαστικά τη συρρίκνωση ενός επί της ουσίας Περιφερειακού Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας και συντονιστικό κέντρο αεροδιακομιδων για Νοσοκομεία του κέντρου.
Δυστυχώς όμως και τα στοιχεία που επικαλείται είναι ανακριβή αλλά και οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο είναι, εξ’ όσων γνωρίζουμε, ανύπαρκτες.
Συγκεκριμένα:
- Αναφέρει προβλεπόμενη δύναμη 340 κλινών όταν ακόμα και η πρόσφατη απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ της 21/7/2011 αναφέρει 360.
- Αναφέρει ανεπτυγμένα κρεβάτια λιγότερα από 340 χωρίς να αναφέρει που και ποιος τα καταμέτρησε.
- Αναφέρει πληρότητα 60% παραλείποντας να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ποσοστό καταγράφηκε αυθαίρετα ένα συγκεκριμένο μήνα μη αιχμής (Μάρτιο) και όταν αρκετά τμήματα ήταν κλειστά ή υπολειτουργούσαν λόγω υποστελέχωσης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού μη οφειλόμενες στη Διοίκηση του Ιδρύματος.
- Αναφέρει ότι θα πρέπει να μειωθεί το ιατρικό προσωπικό με βάση το Π.Δ. 87/1986 το οποίο όμως στο άρθρο 9 αναφέρει ποσοστό θέσεων προσωπικού 6-15% για την ιατρική υπηρεσία πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 2-3 (άρα 385x15%x3=174).
- Αναφέρει σύμπτυξη κλινικών για δημιουργία νέων με 20-45 κρεβάτια χωρίς να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη δύναμη αφορά τη διάρθρωση της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε και από τον ΓΓ του Υπουργείου κ. Πολύζο στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ (αρθρο 7 ΠΔ 87/1986).
Επειδή γνώμονας κάθε γιατρού πρέπει να είναι σύμφωνα και με την π.4 α.58 ν.2071/92 “Εφόσον η κτηριακή υποδομή επιτρέπει τη χωροταξική κατανομή των κλινών των τμημάτων εντός του νοσοκομείου τότε το διοικητικό συμβούλιο μεριμνά και αποφασίζει για την αυτοτέλεια αυτήν, αφού λάβει υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη και σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές νοσηλεία και περίθαλψη των ασθενών” θεωρούμε ότι προς το παρόν θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει ο υπάρχων οργανισμός του Νοσοκομείου Ρόδου όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Β 492/2010 και επιφυλασσόμεθα να επανεξετάσουμε στο μέλλον το αίτημα σας όταν μας διευκρινίσετε βάσει ποιού αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος θεωρείται ότι μειώθηκε η δύναμη κλινών σε 340 και βάσει ποίου η διάρθρωση της ιατρικής υπηρεσίας σε κλινικές προϋποθέτει δύναμη 20-45 κλινών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου