Στόχος των νέων ρυθμίσεων που θα έλθουν υπό τη μορφή τροπολογιών στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, είναι να ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο ορισμένες τουλάχιστον κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται σήμερα στα ειδικά μισθολόγια, όπως είναι το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας, γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι θα υποστούν νέες μειώσεις στις αποδοχές τους.
Νέο «μαχαίρι», που σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνει ακόμη και το 50%, στις αποδοχές αυτή τη φορά, τόσο των εργαζομένων που «καλύπτονται» πίσω από τα εδικά μισθολόγια, όσο και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των ΔΕΚΟ, ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία μετά από πιέσεις της Τρόικας, προτίθεται να τροποποιήσει επί τα χείρω τις σχετικές διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι των εισηγμένων ή μη ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στις κλίμακες του νέου μισθολογίου, αν και με το πολυνομοσχέδιο καθορίζεται ανώτατο επίπεδο αμοιβών.
Ως τώρα παρέμεναν εκτός του νέου μισθολογίου ειδικές κατηγορίες προσωπικού στις οποίες, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, «λόγω των ειδικών καθηκόντων ή της λειτουργίας που ασκούν θα επηρέαζε αρνητικά το λειτούργημά τους».
Συγκεκριμένα, εκτός μισθολογίου, παρέμεναν:
- οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας, των
Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Τακτικών και Διοικητικών Δικαστηρίων.
- το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Ιατροδικαστών, των καθηγητών Πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης, των μελών Ε.Π. - Τ.Ε.Ι., των ερευνητών και ειδικών λειτουργικών επιστημόνων, των καθηγητών Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών, του επιστημονικού ερευνητικού προσωπικού Κ.Ε.Π.Ε., των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, του προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, των Ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των Διπλωματικών Υπαλλήλων.
- οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Λυρικής Σκηνής.
- τα μόνιμα στελέχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του λιμενικού Σώματος.
- το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ακαδημίας Εμπορικού
Ναυτικού.
- οι υπάλληλοι του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, καθώς επίσης και για τους υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων, το σχέδιο νόμου που ήλθε προς ψήφιση στη Βουλή, θέσπιζε «ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλή κόστους αμοιβών προσωπικού».
«Το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών», επισημαίνεται στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου, «επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, των φορέων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα».
Για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, το ανώτατο όριο των μηνιαίων τακτικών
αποδοχών για κάθε εκπαιδευτική κατηγορία (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ) ισούται με το αντίστοιχο ανώτατο όριο που προκύπτει κατ' εφαρμογή των διατάξεων του νέου μισθολογίου για τους υπαλλήλους με αντίστοιχη σχέση εργασίας (ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στο Δημόσιο.
Για τα διευθυντικά στελέχη των ως άνω φορέων που εργάζονται σε θέσεις ευθύνης, αντίστοιχες των θέσεων Τμηματάρχη, Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή, το ανώτατο όριο μηνιαίων τακτικών αποδοχών ισούται με το αντίστοιχο ανώτατο όριο που προκύπτει για τους κατέχοντες θέση Τμηματάρχη, Διευθυντή ή Γενικού Διευθυντή στο Δημόσιο.
Οι περιορισμοί αυτοί θα έπρεπε μάλιστα να τηρούνται απαρέγκλιτα, διότι σε διαφορετική περίπτωση, για τους φορείς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προυπολογισμό «εάν διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του οργανισμού σύμφωνα με τα ανώτερα, διακόπτεται αυτοδικαίως η επιχορήγηση του».
Ταυτόχρονα, με το πολυνομοσχέδιο «καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρος συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης ή ατομικής σύμβασης εργασίας ή συμφωνίας, που καθορίζει αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές που υπερβαίνουν τα ανώτατα κατά περίπτωση όρια».
Η κυβέρνηση, παρά ταύτα, μετά και τις έντονες πιέσεις που της ασκούνται από την Τρόικα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», δεν θα επιμείνει μόνον στον καθορισμό ανωτάτου επιπέδου αμοιβών (πλαφόν) για τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά θα επεκτείνει σε όλες τις ΔΕΚΟ (εισηγμένες ή μη) τις κλίμακες που θα ισχύουν με το νέο μισθολόγιο για το στενό δημόσιο τομέα.
Αυτό σημαίνει ότι οι θα υπάρξουν σημαντικές «οριζόντιες» μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων οι οποίες θα υπερβούν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚ0 θεωρούνται ως υψηλόμισθοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου