Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ........


Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον κ. Κατσιφαράκη, Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, για την εκδικητική δίωξη της παθολογοανατόμου επικουρικής γιατρού κ. Χ. Ιωακειμίδου που δεν δέχτηκε να επιφορτιστεί με καθήκοντα «συντονιστή εφημερίας». Τα καθήκοντα του «συντονιστή εφημερίας» ως γνωστόν ανήκουν στον ίδιο τον Κατσιφαράκη και για τα επαρχιακά Νοσοκομεία δεν προβλέπονται από κανένα νόμο ή Υπ. Απόφαση, συνεπώς δεν αποτελούν καθήκον και εργασία του ιατρού στην εφημερία του. Υπενθυμίζουμε ότι προ έτους η συντονίστρια εφημερίας του ΑΤΤΙΚΟΝ βρέθηκε αναίτια κρατούμενη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από ιατρικούς και κοινωνικούς φορείς.
Η τιμωρία που επέβαλε ο Διοικητής στην κ. Ιωακειμίδου: απαγορεύεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα εφημεριών και να προσφέρει στην εφημεριακή κάλυψη του Νοσοκομείου, πράξη ολοσχερώς αυθαίρετη και παράνομη. Ο εν λόγω Διοικητής Νοσοκομείου νομοθετεί κατά το δοκούν, παραβιάζοντας προκλητικά τη νομοθεσία που προβλέπει την εφημεριακή λειτουργία του Νοσοκομείου και το πράττει με σκοπό να τρομοκρατήσει τους γιατρούς, ενώ το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης αδυνατεί να καλύψει πλήρως με εφημερίες τα τμήματα του.
Παρόμοιες εμπαθείς μεθοδεύσεις εκβιασμών και τρομοκράτησης ακολουθεί ο κ. Κατσιφαράκης και στο διασυνδεόμενο Νοσοκομείο της Λήμνου. Στηρίζουμε απόλυτα τους συναδέλφους μας και καλούμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη και τρομοκρατική πράξη κατά των γιατρών

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ: ΑΠΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, από 9/5, αποποιούνται πλέον τα καθήκοντα συντονιστή εφημερίας – που δεν είναι άλλωστε δικά τους. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι:

«Η σύλληψη της συναδέλφου συντονίστριας εφημερίας του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ στις 2/5/11 και η μεταγωγή της με χειροπέδες από το νοσοκομείο στο αστυνομικό τμήμα, η κράτησή της σ’ αυτό και η εν συνεχεία προσαγωγή της στο Αυτόφωρο προκειμένου να δικαστεί, επειδή νοσήλευσε άρρωστο σε ράντζο, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Εμείς, από τη Δευτέρα 9 Μαΐου, αρνούμαστε το έργο του συντονιστή εφημερίας και περιοριζόμαστε στο καθαρά ιατρικό έργο της εφημερίας και ο συντονιστής εφημερεύων (επικεφαλής εφημερίας) περιορίζεται στο συντονισμό απλά και μόνο του επιστημονικού έργου του νοσοκομείου.
Ό,τι άλλο έχει σχέση με την εφημερία είναι έργο της Διοίκησης του νοσοκομείου».

Στάση εργασίας έχει κηρύξει η ΕΙΝΑΠ, οι αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ

attiko_nosokomeio
Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, πραγματοποιούν την Παρασκευή 6 Μαΐου οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση της συντονίστριας εφημερίας γιατρού του νοσοκομείου «Αττικόν» στις 2 Μαίου, μετά από καταγγελία συγγενούς ασθενούς ότι έβαλε τον πατέρα της σε ράντζο.
Παράλληλα, η ΕΙΝΑΠ ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Υγείας ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, από 9 Μαίου, αποποιούνται πλέον τα καθήκοντα συντονιστή εφημερίας.
Το κείμενο που απέστειλε η ΕΙΝΑΠ αναφέρει τα εξής:
«Η σύλληψη της συναδέλφου συντονίστριας εφημερίας του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ στις 2/5/11 και η μεταγωγή της με χειροπέδες από το νοσοκομείο στο αστυνομικό  τμήμα, η κράτησή της σ’ αυτό και η εν συνεχεία προσαγωγή της στο Αυτόφωρο προκειμένου να δικαστεί, επειδή νοσήλευσε άρρωστο σε ράντζο, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Εμείς, από τη Δευτέρα 9 Μαΐου, αρνούμαστε το έργο του συντονιστή εφημερίας και περιοριζόμαστε στο καθαρά ιατρικό έργο της εφημερίας και ο συντονιστής εφημερεύων (επικεφαλής εφημερίας) περιορίζεται στο συντονισμό απλά και μόνο του επιστημονικού έργου του νοσοκομείου.
Ό,τι  άλλο έχει σχέση με την εφημερία είναι έργο της Διοίκησης του νοσοκομείου».
Οι αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλύπτει την απόφαση της ΕΙΝΑΠ και καλεί τους γιατρούς σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας να αποποιούνται την ανάληψη καθηκόντων συντονιστή εφημερίας, η οποία εκ του νόμου ανήκει στους Διοικητές ή αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων. Τους καλεί επίσης να αντιδρούν κατά τον πλέον σθεναρό τρόπο σε περικοπές, καταργήσεις ή μετατροπές των εφημεριών τους.
Επίσης, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 11 Μαΐου ενώ με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας ορίζεται η 1η Ιουνίου ως μέρα «Δωρεάν Πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: