Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.ΡΟΔΟΥ & ΚΥ ΣΤΙΣ 16/11/2012






Τα νησιά μας διαχρονικά έχουν πληρώσει και πληρώνουν ακόμα και με ανθρώπινες ζωές τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με σκληρές προσπάθειες όλων μας καταφέραμε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει αυτό το Νοσοκομείο στο νησί μας. Με ανάλογες σκληρές προσπάθειες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις χρόνων καταφέραμε να βελτιωθεί η κατάσταση στο Νοσοκομείο και περιφερειακά εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου περίθαλψη. Χωρίς να έχουμε ακόμα πετύχει αυτά που αναλογούν στις ανάγκες μας και στην εξέλιξη της επιστήμης είναι φανερό στον καθένα μας ότι μπορεί να μένει στον τόπο μας και να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ. 
Όλες αυτές οι προσπάθειες όμως αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να ακυρωθούν. Το αγαθό της υγείας και το δικαίωμα στην περίθαλψη έχουν μπει στο στόχαστρο των ακολουθούμενων πολιτικών εδώ και χρόνια (περικοπές, υποστελέχωση, ιδιωτικοποιήσεις, μεταφορά κόστους στους ασθενείς κ.λ.π.) και με ταχύτητα μάλιστα στην εποχή των Μνημονίων. Στο μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής μας που καλύπτει όλη σχεδόν την περιφέρεια τόλμησαν κάποιοι, χωρίς να αντιδράσει κανείς, να περικόψουν το90% του προϋπολογισμού του !!!!οδηγώντας το με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση - διάλυσή του. Έχουμε ανάλογες πολύ κακές εμπειρίες από παλαιότερα όταν μάλιστα δεν είχαμε Μνημόνια τέτοιων επιθέσεων στα πιο βασικά δικαιώματά μας. Κάτω από αυτές τις οριακές και συνάμα τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε πλέον στο νοσοκομείο μας έρχεται και η επιλογή του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου να ανασύρει ετεροχρονισμένα επικαλούμενος το δημόσιο συμφέρον, γνωμοδότηση που απαγορεύει στους νοσοκομειακούς γιατρούς με απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες μηνών να προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας. Η κίνηση αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητα άλλη μια κίνηση πανικού αλλά και μιας συντονισμένης προσπάθειας να συγκαλύψει με αυταρχικές μεθόδους τις δικές τους ευθύνες για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και φυσικά του δικού μας με τον αποκλεισμό χιλιάδων συμπολιτών μας στην πρόσβαση στην επαρκή υγειονομική φροντίδα. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ανακοινώνονται οι δραστικές περικοπές και τα άλλα μέτρα-σοκ του νέου μνημονίου, συνθέτοντας την εικόνα ενός κράτους που καταρρέει και αντί να βοηθήσει τους πολίτες του τους τιμωρεί και από πάνω, για να καλύψει τη δικήτου ανικανότητα. Πως θα λειτουργήσει το νοσοκομείο καλύπτοντας και τα τακτικά περιστατικά αφού με την βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων καλύπτουμε τώρα οριακά τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.
Οι ιατροί του νοσοκομείου μας γνωρίζουν από πριν ότι δεν θα πληρωθούν τις εφημερίες πού κάνουν κι όμως συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα προγράμματα , που παραβιάζουν αναγκαστικά τις εντολές του υπουργού υγείας για μείωση του κόστους των εφημεριών και ζητούν από τους γιατρούς να προσφέρουν εργασία που δεν μπορούν να αποζημιώσουν.Οι εργαζόμενοι δουλεύουν οριακά και απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παρά τις προκλητικές διαβεβαιώσεις του υπουργού υγείας, ότι το κράτος είναι εργοδότης αξιόχρεος ! Ο ορισμός δε της ειρωνείας είναι, να βγαίνει παράνομος ο εργαζόμενος πού διεκδικεί να πληρωθεί τα δεδουλευμένα του για να μπορέσει να επιβιώσει. Παράνομος απέναντι σε ένα ''φερέγγυο ''εργοδότη πού τον κατακλέβει και πού συγχρόνως καταστρέφει τον ίδιο, τη χώρα του και το μέλλον των παιδιών του.Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν να είναι κοντά στον άρρωστο και τον ανασφάλιστο και προσπαθούν να κρατούν ανοιχτό το νοσοκομείο.Εμείς, οι γιατροί του Νοσοκομείου , βρισκόμασταν σε επίσχεση εργασίας γιατί

1. Μας πετσόκοψαν τους μισθούς (δια νόμου) όπως και σε τόσους άλλους εργαζόμενους.


2. Μας πετσόκοψαν το ωρομίσθιο της εφημερίας μας, (δια νόμου).


3. Μας κατήργησαν πρώτους- πρώτους τα δώρα, (δια νόμου).


4. Μας φορολόγησαν με το μεγαλύτερο συντελεστή και τις υποχρεωτικές ώρες εφημερίας, (δια νόμου).


5. Επιδείνωσαν δραματικά τις συνθήκες εργασίας μας, καθιστώντας την επικίνδυνη. Δουλέψαμε και δουλεύουμε χωρίς επαρκές Ιατρικό προσωπικό, με ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.


6. Μας συρρίκνωσαν τις μηνιαίες αποδοχές κατά 40% υπολογίζοντας τα ανωτέρω χωρίς να αναφέρουμε τις απλήρωτες εφημερίες που τις ελάττωσαν και άλλα 20%.


7. Μας απαξίωσαν, μας κατηγόρησαν, μας διέλυσαν ηθικά και σωματικά ενώ πολύ καλά γνωρίζουν πόσοι και ποιοι είναι οι επίορκοι. 

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο γιατί ότι γκρεμίζεται, ειδικά αυτή την εποχή, δύσκολα ξαναχτίζεται. Πρέπει να υπερασπιστούμε όσα έχουμε πετύχει και να διεκδικήσουμε κι όσα μας χρωστούν. Αυτή είναι μια υπόθεση που αφορά όλους τους κατοίκους των νησιών μας και μόνο όλοι μαζί οι κάτοικοι έχουν την δύναμη και την ευθύνη να δώσουν απάντηση. Ο δρόμος είναι ένας και είναι γνωστός, ο δρόμος του αγώνα. Έχουμε οδηγό την πολύτιμη εμπειρία από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μάχες που δώσαμε στο παρελθόν. 



Το ζήτημα της Υγείας πρέπει να μας ενώσει όλους!





Γιαυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί θα είναι σε μόνιμη κινητοποίηση ,και θα συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις λαϊκού ξεσηκωμού για την ανατροπή των μέτρων και των μνημονίων. Η κινητοποίηση με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας λύεται από την Δευτέρα 19/11/2012 μετά από δυο μήνες .Η Διοίκηση του νοσοκομείου πλέον έχει την ευθύνη της διαχείρισης των τακτικών ,έκτακτων και επειγόντων περιστατικών λόγω της τραγικής έλλειψης αναλώσιμων υλικών .


Η Ένωση, επίσης, θα συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις πού θα εξαγγείλει η Ομοσπονδία


Η Συνέλευσή μας είναι διαρκής και θα συνεχιστεί σε επόμενη ημερομηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: